Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Fostul şef al SMG, generalul Mihail Eugen Popescu a încetat din viaţă

generalul (r) Mihail Popescu

generalul (r) Mihail Popescu

Generalul Mihail Eugen Popescu, fost şef al Statului Major General a încetat din viaţă pe 20 iunie 2013. Mihail Popescu avea 65 de ani şi a decedat în urma unui infarct. Generalul Mihail Popescu s-a născut la data de 1 aprilie 1948 în satul Cârlogani, judeţul Olt.

Mihail Popescu a avut o carieră de peste 35 de ani, pe parcursul căreia a format mulţi ofiţeri care au slujit ţara cu credinţă. A îndeplinit cele mai înalte funcţii militare pentru un ofiţer de artilerie: şef al artileriei Armatei a 4-a Transilvania, inspector general al artileriei la Inspectoratul Statului Major General, şef al Direcţiei Doctrină şi Instrucţie din Statul Major General, şef al Statului Major al Trupelor de Uscat şi şef al Statului Major General.

În timpul mandatului său de şef SMG România a primit invitaţia de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice, în timpul Summit-ului NATO de la Praga, iar la 15 aprilie 2004, generalul Mihail Popescu a participat la ceremonia organizată la Mons cu prilejul admiterii celor noi şapte state în Alianţa Nord-Atlantică. Generalul Mihail Popescu a fost primul şef de Stat Major General care a reprezentat România la Comitetul Militar al NATO.

Prestigioasa carieră militară i-a fost umbrită de primirea unei pedepse de patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 9 ani şi plata către MApN, parte civilă în acest dosar, a diverse sume. DNA i-a trimis în judecată, în 2007, pe foştii şefi ai Statului Major, generalii (r) Mihail Popescu şi Eugen Bădălan, şi pe alţi patru ofiţeri că au subevaluat preţurile la deşeurile metalice rezultate din dezmembrarea tehnicii militare şi au acceptat preţuri supraevaluate la anvelope în contractul încheiat cu SC Tofan. Prin depăşirea fără drept a prevederilor contractului, s-a creat o pagubă, conform expertizei efectuate în cauză, de 26.379.300.734 lei vechi, preciza anul trecut DNA.

Imediat după trecerea sa în rezervă, generalul Popescu a devenit membru al Partidului Social Democrat, în octombrie 2004. La alegerile parlamentare din noiembrie 2004, el a fost ales senator PSD de Vâlcea, pentru legislatura 2004-2008. În această calitate, a fost membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României, precum şi membru al Grupului Parlamentar al Partidului Social Democrat (P.S.D.).

În ultima perioadă de timp, după asaltul grupării politice din jurul PDL de denigrare a elitei militare şi reducere a veniturilor pensionarilor militari, generalul Popescu a luat poziţie publică în repetate rânduri acuzând politicienii pentru acţiunea lor.

Dumnezeu să-l odihnească!

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

31 Responses to “Fostul şef al SMG, generalul Mihail Eugen Popescu a încetat din viaţă”

 1. Nezir Gelaledin says:

  Cei care l-au cunoscut pot spune despre domnia-sa ca a fost un om deosebit, un camarad adevarat, un militar desavarsit!

  Se spune ca Dumnezeu ii ia la El mai repede pe cei pe care Ii iubeste, nelasandu-i, astfel, sa se chinuie … Domnul General Popescu a fost si este, cu siguranta, iubit de Dumnezeu. A ctitorit biserici, capele militare, inclusiv in teatrele de operatii …

  Domnia-sa avea o alta vorba despre chemarea la Dumnezeu, atunci cand urma sa vina. Spunea ca vrea sa moara “la EXCEPTIONAL”. A murit la EXCEPTIONAL pentru ca asa a vrut Dumnezeu sa il recompenseze …

  Iertare, domnule general ca nu am putut, nimeni dintre noi, sa impiedicam lucrul acesta!

  Dumnezeu sa va ierte si sa va odihneasca cu cei Drepti!

  Am onoarea sa va salut!

 2. Cristi says:

  Ba…..astia sunteti! Niste ……………sa nu va mai aud ca va numiti fosti ofiteri ai Armate Romane!

  Sa va fie rusine!
  Inchideti dracului site-ul asta! Nu merita pensionarii militari sa-si dea cu părerea aici. Daca scriati un articol despre pensiile lor (care DA, avea dreptate Boc – sunt nesimtitie) aveati 50 de comentarii de frustrati care nu au lucrat nimic o viata intreaga dar vor o pensie mai mare.

  Ba boilor. A murit Seful SMG!!!! Unul dintre ei! Poate unul dintre cei mai buni! Dar pentru voi, daca nu scrie de pensii nu e un subiect. Mi-e rusine de voi.

  Am onoarea sa va salut pentru ultima oara Domnule General!

  Odihniti-va-n pace!!

 3. lute says:

  Dar de ce nu zici nimic despre …., care lasa tarii mostenitori ai genei lui… Asta fiindca te-ai apucat de metafore.

 4. marian says:

  Nu fi suparat. A zis dogarele pe site-ul scmdului. Adica, conform astui cretin, Generalul a murit datorita diminuarii pensiei militare. Cum la fel, tot datorita pensiilor militare diminuate se nasc oameni, plang oameni, rad oameni, traiesc oameni. Totul in tara asta se invarte in jurul pensiilor miliatre si a 2-3 cretinoizi gen macovei, dogarele, pricina, comenici etc. … Sa-l ierte Dumnezeu pe Generalul Popescu si poate, de acolo din ceruri, cheama si dogarii mai repede la el la ordin.

 5. capitanul says:

  când moare un GENERAL ADEVARAT AL ARMATEI ROMANE, generalii, care cândva au pupat mana acestui om uita sa transmită un mesaj, sa fie la căpătâiul lui, deși la multi le-a pus steaua pe umăr, la f multi nemeritat. Rușine maxima și sa va gândiți ca o sa ajungeți la fel.

 6. Cip says:

  Daca nu era farima de simtire a colonelului Nezir as fi spus ca nu sunteti cu toti boii acasa. Dar asa, nu spun. Doar tac.

  Sa va fie tarana usoara Domnule General.

 7. gheo says:

  Asa este “Dumnezeu sa-l odihneasca in pace”, din pacate unii, si cand moare cineva … au in fata ochilor doar “banii si pensia”, de ras, de plans sau … poate amandoua la un loc, ce sa-i faci asta-i viata si astia-s oamenii de pe pamant !.

 8. De La Logistica says:

  Da, domnule Gheo, unii au in fata doar “banii si pensia” . Sunt doua lucruri inestimabile pe acest Pamant. Unii leaga disparitia fizica a generalului de disparitia lor profesionala. A nu se uita ca generalul disparut fizic a fost promotorul marilor disponibilizari care au urmat anului 2001. Tot generalul disparut a fost autorul sintagmei “gradul de colonel este un grad imoral in Armata Romana”- valabila prin anul 2001 , nu mai stiu daca mai este valabila si azi . Pastrez si azi ziarul Observatorul militar care a promovat aceasta sintagma , in mai 2001 si in baza acestei sintagme am plecat din sistem cu negura in suflet. Generalul disparut a activat mai apoi in politica , politica care ne-a adus unde suntem azi. Totusi , cu piosenie zic , Dumnezeu sa- l hodineasca !.

 9. Gheo says:

  Stimabile “De la Logistica”, cred ca te afli intr-o mare eroare ca sa nu spun ca de fapt esti intr-o mare frustrare. Nu s-a folosit niciodata sintagma despre care matale pomenesti in comentariu. Se spunea ca este imoral sa tii un ofiter cu un grad superior, pe o functie inferioara gradului sau cu una sau doua trepte. Este o mare diferenta, stimate domn! Daca ai probleme de intelegere si de perceptie, e treaba dumitale. In tot cazul generalul Mihail Popescu a fost un militar adevarat, numele sau fiind asociat cu intrarea noastra in NATO. Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-i fie tarana usoara!

 10. maria says:

  A fost trecut in rezerva la 25.10.2004, iar la 28.11.2004 au avut loc alegerile, fiind ales senator al Romaniei. Buletinele de vot au fost tiparite cu peste o luna inainte de alegeri, asa ca, domnul General, militar activ fiind, facea si politica. Asadar, evident ca in armata l-a preocupat ziua lui de maine, nu starea militarului de rand. Si totusi, Dumnezeu sa-l ierte.

 11. De La Logistica says:

  Ti-as trimite ziarul respectiv. Dar nu port dialog cu boii. Ramai in cireada , este locul tau.

 12. dodo says:

  Am fost la inmormantare!
  Faptul ca gl.Popescu a fost un militar merituos si ca merita sa ajunga in fruntea armatei este de netagaduit pentru toata lumea.
  Faptul insa ca a intrat in politica psd-ista chiar cand era sef al SMG ,cu mult inainte de trece in rezerva si a deveni senator,i-a umbrit mult cariera si a umbrit-o si pe a noastra in ochii societatii.
  Faptul ca s-a lasat ispitit de mita luata pentru afacerea TOFAN,pagubind si statul si fiind condamnat la ani grei de inchisoare,l-a umplut complet de noroi si ne-a umplut si pe noi in ochii societatii.
  Cu aceste ganduri m-am dus la funeraliile sale cu onoruri militare la care cred ca avea dreptul,desi mai toata lumea de acolo barfea pe la spate ca nu ar mai fi avut dreptul.
  De aceea am ramas trasnit cand l-am auzit pe actualul sef SMG,gl.lt.Danila ,dand citire necrologului celui decedat conform ceremonialului si rostind in final doua indemnuri fata de cei prezenti si nu numai:
  -noi toti trebuie sa invatam din faptele deosebite ale acestui mare militar;
  -noi toti avem datoria sa ii urmam exemplul de viata si cariera militara.
  Oare nu a fost nimeni dintre consilieri sau s-al fi dus chiar pe el insusi capul sa gandeasca si sa incheie necrologul fara aceste doua indemnuri,care nu se potriveau cu situatia ?!!!
  Dumnezeu sa-l ierte!

 13. kukhuri says:

  Cu mare regret,trebuie sa va dau dreptate.Personal am asistat la un moment in care defunctul, in uniforma fiind, in timpul unei activitati de informare si control in unitatea in care imi desfasuram activitatea in momentul in care i s-a comunicat ca anumite drepturi nu sunt achitate si sunt mari restante in aceasta privinta, replica a fost una de genul “-daca v-a placut frunza verde..!” Si intregul discurs a fost presarat cu momente de propaganda politica fara perdea.Din nefericire toti sefii militari de dupa ’89 ai armatei au avut conduita cam in aceeasi parametri si starea actuala a armatei romane o dovedeste.Altfel,despre morti numai de bine, Fie-i tarana usoara!

 14. marian says:

  S-ar putea sa fi facut infarct din cauza condamnarii, deci a gainariilor facute, iar nu din cauza diminuarii pensiilor, asa cum sustine marele dogar. Si totusi, despre morti, numai de bine. Dumnezeu sa-l ierte.

 15. Gheo says:

  După vocabularul folosit, se observă cu ochiul liber că ai lucrat la GAZ. Asta e…unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Ce bine, că ai fost disponibilizat la timp! A scăpat armata de un imbecil.

 16. anonim says:

  E tare greu sa emiti pareri pertinente in astfel de situatii. E greu sa caracterizezi situatia unui om care, poate a gresit, dar era pe o pozitie greu de patruns de subordonati si care presupune o cu toata alta abordare a relatiilor pe care le are. Generalii ! Sunt altceva decat strict relatiile de subordonare si putere asupra structurii subordonate. Putini au facut fata functiei si istoria ii scoate la suprafata asa cum au fost. De la cei care au lasat totul pe seama statelor majore si au plasat raspunderea deciziilor la subordonati si pana la cei care au luat si si-au asumat decizii, reprezinta o casta speciala. E casta lor ! E speciala pentru ca informatia se rupe la nivelor lor. Ce trece mai jos e manipulare, deformare, prelucrare…din anumite interese, mai putin intelese sau patrunse de subordonati. Au putere ! Depinde ce fac cu ea. Unii risca ! Depinde in ce directie risca! Cat si cum risca! A risca e un atribut al functiei lor. E al tuturor ! Dar inaltimea scaunului e vizibila pentru toti. Imaginea lor, a generalilor nostri o avem pana la final…oare, totusi, cati GENERALI avem ?

 17. kukhuri says:

  despre ce casta vorbesti?
  CÁSTĂ, caste, s. f. Fiecare dintre grupurile sociale închise și strict delimitate prin originea comună, prin profesiunea și prin privilegiile membrilor lor, în care este împărțită societatea în India și în alte țări orientale; p. gener. grup social închis care își păstrează privilegiile și interesele (egoiste). ◊ Expr. Spirit de castă = spirit îngust, exclusivist. – Din fr. caste.

  Sursa: DEX ’98 (1998) CÁSTĂ adj. fecioară, neprihănită, virgină, (înv.) întreagă, (fig.) imaculată. (O tânără ~.)

 18. gheo says:

  “gheo” cel mic, ca sa fie diferenta, domnule “de la Logistica”, in problema disponibilizarilor si a reducerii efectivelor, generalul popescu a fost “executant”, decizia a apartinut “clasei politice”, asa cum a fost ea si inca este si astazi, “cand cu capul in nisip, cand cu capul … in cur”, si “mai rar cu … gandul la noi”, insa, in privinta gradelor … e o problema, cu multi ani in urma, aflat intro misiune in garnizoana someseni – cluj, la un moment dat am “observat un grup de stabi”, cineva m-a tras de maneca la o parte, am intrebat de ce si mi-a raspuns ca e “comandantul regimentului cu loctiitorii”, gluma sau nu, in fata “unui capitan vajnic” (ca statura), stateau mai mult in pozitie de drept cativa “colonei” (probabil le tremurau si izmenele) – loctiitorii !!!, cand, un om cu gradul lui este pus pe craca corespunzatoare gradului lui, este, logic, corect si … cum vreti sa-i spuneti. probabil aici era “clenciul” cu gradele care nu-si au rostul !, “politica” este un miraj in care cad … unii si /sau altii, impinsi, cu sau din interes sau “cine stie”, cei mai multi sunt de fapt … ” ca si noi votantii de rand …” adica …”masini de vot” pentru un partid sau altul”, pana la un punct … .

 19. anonim says:

  paiii….cred ca nu e aia imaculata !

 20. Mihail Partoaca says:

  MULTI DINTRE DVS NU L-ATI CUNOSCUT,POATE NU ATI AVUT ACEASTA SANSA,EU CARE AM LUCRAT FOARTE MULT CU DOMNIA SA ,VA POT SPUNE CA A FOST UN OM DEOSEBIT.NU CRED CA MERITA SA FIE MOCIRLIT DE UNII DINTRE NOI,CU ATAT MAI MULT DE CEI CARE AU LUCRAT IN SISTEMUL MILITAR.DACA SUNT O CASTA ORI NU?DACA A FACUT RESTRUCTURARI ORI NU?,GENERALUL POPESCU A FOST UN MILITAR DESAVARSIT,UN OM DEOSEBIT SI CHIAR SI-A IUBIT SI RESPECTAT F MULT SUBORDONATII.CU PERMISIUNEA DVS VA ROG SA VA AMINTITI DE MULTELE FAPTE BUNE FACUTE DE ACEST OM MINUNAT.
  DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA!

 21. lute says:

  Cum? Gl. Mihail Popescu a lucrat cu agramati?

 22. paul says:

  Hai fii sincer, ti-a angajat nevasta!?, ti-a facut copilul ofiter pe filiera indirecta?!

 23. PM says:

  Stimate Domn/poate doamna,sotia mea este professor, iar fiica mea cat de curand ,medic in USA.IMI PARE RAU CA VA DEZAMAGESC,oricum,FRUSTRARILE SE IARTA.

 24. PM says:

  Daca l-ai folosit ca antonim ,sunt de accord- este corect.Te invit pe 17 septembrie la Camina ,va fi o lansare de carte.Poate te intereseaza!
  Te astept cu drag ……nu sunt lute,ghici cine???sunt cel care te……..lute
  .Esti mediocru/medioacra.

 25. Balcifer says:

  @PM ..ce tare ..medic in USA…cu facultatea facuta in Ro ???!!!…esti jalnic si iti mai expui si public ..suficienta!!

 26. lute says:

  Daca ai scris la fel si cartea, citeste-o tu cu ai tai, sa se laude cu profunzimea oamenilor pe care i-a dat tarii si armatei “medioacra” arborelui vostru… ginecologic. Nu ma… pe mine, ci pe “medioacra”.

 27. PM says:

  CRED CA TE PRINZI FOARTE GREU.AM SPUS CA ESTI MEDIO-ACRA.TE CUNOSC F BINE SI STIU CA ASA ESTE.
  ERATA:
  CA SA INTELEGI,MEDIOACRA SE CITESTE MEDIO-ACRA.
  SA NU CREZI CA ESTE CAPITALA GHANEI ,ACCRA.

 28. PM says:

  ORICUM,ESTE MULT MAI BINE DECAT ASE-ul .CRED CA TE DUCE CAPUL LA CE MA REFER.EPLICATII,MAI TARZIU.

 29. PM says:

  Rautate maxima,
  Obedienta rusinoasa,
  Xeroderma,
  Acarofila,
  Nimfomaniaca,
  Alterata.
  Asa o numesc pe aceasta persoana frustrata.

 30. tot eu says:

  FIE CA ESTI BALCIFER,FIE CA ESTI LUTE, TOT INVIDIOASA TE NUMESTI.IMI PARE CA NU AI SCRIS DIN GRESEALA …ROXANA….

 31. dmru says:

  De ce tot il laudati pe acest general pentru ca el este cel care l-a facut colonel din plutonier pe PAVEL NICOLAE ,el deschidea usile si facea toate manevrele de culise generalului.El o fi fost bun la”” suflet”si-a facut soferul ,maior la academia militara,le-a angajat nevestele,le-a facut chiar ofiter,le-a dat case peste rand,toti de la cabinet faceau ce vroiau ei, etc.DECI toti portarii lui au primit grade fara nicio treaba.Multi dintre noi care am ramas in sistem si am facut scoli de ofiteri,acedemie militara ,universitati,nu primim grad nici cand ne vine randul.Asa ca acest general nu prea merita elogiile unora dintre voi.Verificati si vedeti ca asa este din nefericire.