Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Fostul şef SMG al armatei cehe propune crearea unei zone de investiţii în comun în domeniul Apărării în Centrul Europei

Într-un articol publicat pe site-ul de ştiri ceh iDNES.cz, fostul şef al SMG al armatei cehe, gl. Jiri Sedivy, propune crearea unei zone de investiţii în comun în domeniul Apărării, în Europa Centrală. El propune alăturarea Slovaciei la Cehia şi Ungaria, care deja operează flote Gripen, pentru realizarea unei “zone Gripen” care să faciliteze exploatarea şi întreţinerea în comun a acestor tipuri de aparate. Propunerea generalului ceh se subsumează conceptului “pooling and sharing” iniţiat de UE pentru relizarea de capabilităţi militare performante în Uniune dar şi a celui “Smart Defence” propus de liderii NATO.

Articolul Gen. Jiří Šedivý:

“Situaţia armatei cehe este din ce în ce mai grea. Scăderea economică înseamnă reducerea veniturilor la bugetul de stat şi necesitatea de a împărţi banii între ministere şi alte instituţii de stat.

Ministerul Apărării din Cehia suferă deja de câţiva ani din pricina reducerilor bugetare, ceea ce se reflectă inevitabil asupra bugetului Armatei. Aceasta îşi pierde treptat capacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile pe care Republica Cehă şi le-a asumat faţă de aliaţi. Dar în afara misiunilor străine, armata cehă trebuie să îşi îndeplinească obligațiile militare de pe teritoriul propriu.

Problema este că în Cehia se consideră că securitatea este garantată în prezent de NATO, iar aliaţii pot sări oricând în ajutor, astfel că bugetul destinat Ministerului Apărării poate fi tăiat fără probleme. Aceasta este, evident, o greşeală.

Desigur că ar trebui să facem economie, dar trebuie să facem acest lucru pe baza unei strategii. Un alt lucru adevărat este faptul că securitatea externă nu ţine doar de Departamentul de Apărare, ci în mare măsură ţine de Departamentul de Stat. Ministrul de Externe ar trebui să promoveze o serie de măsuri pentru realizarea de capacităţi de apărare, dovedind astfel capacitatea armatei cehe. Apoi, Ministrul Apărării este responsabil de punerea în practică a acestor măsuri.

De asemenea, este adevărat faptul că nu doar Ministerul Apărării din Cehia suferă din pricina tăierii bugetului, ci şi majoritatea Ministerelor Apărării din celelalte state membre NATO. Practic, în niciuna dintre „Ţările V4” (Vişegrad – Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia n.r.), cu excepţia Poloniei, nu există stabilitatea financiară necesară bugetelor militare. Acest lucru cauzează probleme nu numai în cadrul proiectelor internaţionale importante, ci şi în ceea ce priveşte dezvoltarea forţelor armate ale acestor state.

În ciuda acestor argumente negative, voi menţiona mai multe proiecte ce ar putea fi dezvoltate în comun de „Ţările V4”:

- crearea unei „zone Gripen” (Slovacia să se alăture Cehiei şi Ungariei + unificarea logisticii);

- modernizarea comună a sistemelor radar din aeroporturi, sau achiziţionarea în comun a acestora;

- servicii logistice comune pentru aeronavele de transport CASA 295 (Polonia şi Cehia);

- cooperare în ceea ce priveşte pregătirea şi antrenamentul personalului militar;

- crearea unui proces de achiziţii comun;

- crearea unei reţele de centre de formare acreditate NATO şi capacitatea de sprijin reciproc între statele V4;

- optimizarea utilizării zonelor de instruire şi a echipamentelor de instruire scumpe;

- cooperare în vederea modernizării şi suportului logistic pentru elicopterele de transport.

Desigur, lista de posibile proiecte comune ar putea fi mult mai lungă.

Cooperarea cu ţările V4 poate aduce multe succese. Cu toate acestea, pot apărea multe capcane, ce pot fi depăşite numai la nivel de ministere individuale, fiind nevoie de un acord politic general.”

sursa: iDNES.cz/ Cook Communications

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

30 Responses to “Fostul şef SMG al armatei cehe propune crearea unei zone de investiţii în comun în domeniul Apărării în Centrul Europei”

 1. Lucian* says:

  as remarca ca in discutii Romania nu se vede!
  Chiar deloc!

 2. Stelian P. says:

  Constat cu placuta surprindere ca dupa aproape 3 ani de razboaie grele, soldate cu mii si mii de victorii, in conducerea sindicatului sunt si oameni care gindesc. Constat ca in sfirsit s-a trecut la discutii cu conducerea MApN, CA SE POATE DISCUTA SI CU SECRETARI DE STAT, ca se pot primi raspunsuri, chiar si incomplete.
  E real ce vad pe blogul SCMD SECTOR 6 ?

 3. Dracula says:

  Tataie, aici esti pe InfoM, nu pe SCMD! Poarta-ti obsesiile mai cu cinste!

 4. Nea Stelica! E postul Postelui, la naiba! Te poti abtine si matale un pic? ……….!

 5. Stelian P. says:

  Stiu unde sunt dar tu esti in eroare. Info este SCMD cu o micuta deosebire:
  – aici poti sa-ti spui parerea despre sindicat (cu anumite limite).
  Daca te deranjeaza limbajul meu vulgar poti cere sa fiu banat.

 6. Redactia says:

  Stimate dl. Stelian P.

  Am prefera sa va referiti la subiectul articolului, caci sincer am inceput sa scriem tot mai putin despre orgainzatiile fostilor militari din cauza disputelor neargumentate.

  Apoi, noi ne indoim sincer ca suntem … SCMD. Chiar niciunul.

 7. Stelian P. says:

  Daca e postul Pastelui, la naiba, pot !

 8. Stelian P. says:

  Am inteles.

 9. Stelian P. says:

  @UNA
  Sa ma abtin.

 10. Patrik says:

  Curioasa fata !

 11. Plotonieru says:

  Păi noi luăm F-16 la mana a doua. Ca de acolo ies comisioanele. Azi se transeaza afacerea in CSAT. Ce treaba avem noi cu cehii și zone de investiţii în comun în domeniul apărării. Aia au armata nationala, la noi armata e un fel de garda UNPR-istoPDL-ista cu Traian Basescu comandantul garzii si Gabriel Oprea caporalul de schimb. Iar ca rezerva avem garda sectoriala a domnului fruntas/general Ontanu.
  @ Stelian P.
  Dom’ colonel, ia vedeti ca pe blogul ala cu Lupusul e mare vanzoleala, cu alde matale. Zice unul ca esti un fel de Opaina pe la Timisoara.

 12. ROBERT HORVATH SUA says:

  off topic

  SEMNALE DE REVOLTA IN ARMATA ROMANA

  RIVALITATEA ARMATA SERVICIILE SECRETE

  Se observa la toate nivelele cresterea tensiunii intre serviciile speciale care au luat conducerea in Romania si grupuri de ofiteri tineri organizati in celule politice.
  Cazul Alexandru Gheorge este definitoriu pentru starea de spirit din armata romana. Rivalitatea institutionala devine exploziva. …………………………… In armata romana functioneaza sute de celule secrete care se pregatesc de revolta. S-a pus pe picioare un program politic de actiune. I
  In manifestul politic al ofiterilor se spune :
  “Asistam in ultima perioada la un atac asupra imaginii Armatei in scopul firesc al discreditarii acesteia si desfintarii ca si componenta importanta a statului roman. Actiunea este coordonata de clasa politica romaneasca. De ce este necesara aceasta campanie de discreditare? Pentru ca Armata a ocupat, in mod constant, un loc de frunte in topul increderii populatiei, pe cand clasa politica s-a aflat in permanenta la coada acestuia. Astfel, Armata ramanea singurul opozant al unei clase politice incapabile sa-si defineasca optiunile, altele decat cele politicianiste: punerea mainii pe putere……..

  GRUPUL PATRIOTIC AL OFITERILOR PROPUNE
  Militarilor sa li se acorde drepturile constitutionale ce se cuvin fiecarui cetatean roman:
  – dreptul de a face politica si dreptul de a fi ales;
  – dreptul de a desfasura activitati economice;
  – dreptul de a lucra doar 8 ore;
  – dreptul de asociere, crearea de sindicate care sa aduca in dezbatere si aprobare: desfintarea de unitati militare, dislocarea acestora, organizarea sau nu a aplicatiilor, participarea sau nu a unitatii in teatrele de operatii la misiuni.
  – infiintarea de organizatii de partid (a oricarui partid) in fiecare unitate pentru coordonarea de buna calitate a muncii si vietii in unitatile militare.

  Cand armata cheama trimiterea clasei politice la puscarie revolta este la doi pasi !

  REVOLTA MILITARILOR DISPONIBILIZATI
  Ofiterii disponibilizati reprezinta un pericol terminal si pot pune baza unei revolte a intregii armate romane.Înca din anii din ‘90, în numele modernizarii Armatei, ceruta de alinierea la exigentele armatele statelor NATO, au fost desfiintate mari unitati, uniati militare traditionale, categorii întregi de forte ale armatei. Zeci de mii de ofiteri si subofiteri au fost disponibilizati. În paralel, prin decizii de natura “economica”, a fost trecuta la fier vechi o industrie militara ca urmare au fost condamnate la foame alte mii,zeci de mii de specialisti de înalta clasa împreuna cu familiile lor.În 1989 armata avea 235.000 de militari activi. Generali, ofiteri, subofiteri si militari în termen.În 2007 ajunsese la circa 75.000 militari, iar pentru 2015 numarul acestora se va diminua la 65.000. Au disparut, deci, 170.000 de oameni, inclusiv ca urmare a profesionalizarii armatei.
  în anul 1998: 36.500 ofiteri;
  – la 31.12.2003: 14.252 ofiteri;
  la 31.12.2009: 11.250 ofiteri;
  Nici o alta institutie fundamentala a statului nu a mai cunoscut o asemenea dramatica transformare în anii de dupa revolutie!

  CIA: 80.000 DE REZERVISTI SUNT O FORTA EXTRAORDINARA CARE POATE SCHIMBA ECHILIBRUL POLITIC DIN ROMANIA. PREZENTA ACESTORA ALATURI DE POLITISTI IN MIJLOCUL MASEI DE DEMONSTRANTI VA DUCE LA CADEREA REGIMULUI ACTUAL, CARE NU MAI ARE LEGITIMITATA SAU SPRIJIN POPULAR. SINGURA PROGNOZA SAU SCENARIU PENTRU ROMANIA ESTE O REVOLTA POPULARA.
  Tensiunea in armata romana este un grav motiv de ingrijorare O revolta in Balcani ar fi o lovitura pentru NATO. Politica de desbinare a lui Basescu in loc sa atenueze tensiunile in zona militara le accentuiaza.
  Prezenta militarilor activi sau in rezerva in mijlocul unor largi manifestatii ale populatiei profund nemultumite va pune pecetea finala pentru acest regim profund nepopular.

 13. Stelian P. says:

  Am vazut. Nu trebuie sa crezi tot ce zic altii. Verificarea e extrem de simpla.

 14. ELENA says:

  Sunteti sigur ca dl. Stelian P. e colonel?

 15. Plotonieru says:

  Nu, dar imi place cum suna !

 16. Patrik says:

  …..cine stie ,…..poate-i don Gheneral !!!!

 17. iceparu says:

  Romania in ce parte a continentului o fi? Poate ca se va gasii un initiator a unei firme private care sa fie angajat spre a asigura paza aeriana a Romaniei.De ce nu rusii? Cred ca ar face-o si gratis ,Nu?.Terestru suntem asigurati.Jandarmeria este la datorie ,unde mai pui ca sunt numai subofiteri.Astia chiar stiu sa foloseasca pulanul.Cu pulanul la frontiera nationala si gata apararea nationala.

 18. Socrate Toma says:

  Domnule Stelian, ati facut o constatare pertinenta. Substratul acestui demers este cu bataie mai lunga. Ar trebui sa priviti cu mare atentie miscarile actuale pe scena politica . Viitorul politic al ministrului apararii nationale pare a fi alaturi de USL. Prea des spune ca este un socilist de centru stanga si ca provine din sediul central al PSD. Daca se va intampla asa ceva , atunci domnul Dogaru lasa loc pentru imbratisari. Deci noi , militarii pensionari ar trebui sa fim mai ingaduitori cu excesele actuale ale maimarelui sindicalist mai ales daca , ma refer la persoanele cu preferinte electorale , se doreste ca puterea sa fie echimbata.

 19. Socrate Toma says:

  Scuze pentru erorile de ortografie !

 20. Socrate Toma says:

  Cunoaste cineva care a fost aportul aviatiei militare a Serbiei , in timpul interventiei militare a NATO din primavara anului 1999 ?
  Israelul stiu ce a facut , stiu ce poate sa faca cu propia aviatie militara si cu sprijinul cui .

 21. Stelian P. says:

  Cel mai documentat raspuns cred ca il poate da Don Corleone care a lucrat in bransa. Din informatiile pe care le am eu aviatia iugoslava a patit exact ce a patit aviatia egipteana in razboiul din 1967 cu Israelul.

 22. Patrik says:

  Serbia fiind bine doc. stia ca nema sanse ! Toata aviatia a ramas la sol adapostita in subteran ! Similar intreaga armata ,inclusiv blindatele!
  Au inchis toate radarele ! Pornirea unui radar insemna tinta sigura! Asteptau atacul la sol …care nu a mai venit ! Yankeii au aflat se pare ca armata Sarba a ramas operativa in prop. de peste 90%

 23. Don Corleone says:

  @socrate
  Va raspund din ce stiu si prea multe fara amanunte
  aportul serbiei av. militara=nesemnificativ dpdv numeric si un zero absolut dpdv tehnologic.Pare rau dar asta a fost
  Pe scurt….
  radar Mig=distanta descoperire=40km:distanta maxima lansare=18km(R73/75)
  radar F16=dist. descop. =150km:dist.max.lansare =75km(AMRAAM)
  probabilitatea de nimicire cu o racheta=82% cu R73/75 si 98% cu AMRAAM
  Nu aveau NICIO SANSA!!!!
  Nu mai detaliez despre sistemul de achizitionare/prioritizare a tintelor care de fapt e “creierul”si face diferenta de la moarte la viata

 24. Don Corleone says:

  er:”si prea multe fara amanunte”= a se citi:” si fara prea multe amanunte”
  scuze

 25. Don Corleone says:

  @patrik
  va dau dreptate

 26. Don Corleone says:

  off topic
  ce se intampla?? au innebunit politzaii??au umplut tv-urile cu stiri “nashpa”

 27. Ma umple de respevt Don corleone, le stie pe toate. Budurule, nu mai da copy/paste de pe net; lasa-i pe curiosi sa caute singuri. PS. fii si tu un pic modest, de atata aeraj crede lumea ca cine stie ce mare scula ai fost in armata, pe cand tu ai fost un modest sef de cabina de antrenament.

 28. Dracula says:

  Ma intreb pentru ce ai revenit ? Ca sa ne iriti cu expresiile tale in argou? Se numesc POLITISTI, nu politai, expresia o folosesc doar infractorii.
  Iar cel care si-a impuscat nevasta in gat era ofiter de GRANICERI, GRANICERI, GRANICERI….

 29. Dracula says:

  In ce este documentat acest DC? propun sa va dati consultanta reciproca.