Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Franco Frattini: UE are nevoie de o armată europeană

Italia va face lobby pentru crearea unei armate europene, după ce “noua Europă” va căpăta o nouă formă la summitul UE din această săptămână, după adoptarea Tratatului de la Lisabona.

În cadrul unui interviu pentru The Times, Franco Frattini, ministrul italian de Externe, aprecia că Tratatul de la Lisabona prevede faptul că, “dacă unele state doresc să stabilească o cooperare mai amplă între ele, pot face acest lucru”. Aceasta a fost deja cazul cu euro şi acordurile Schengen privind călătoriile libere transfrontaliere, iar acum pot fi aplicate pentru “apărarea comună europeană”. Este “un obiectiv necesar să avem o armată europeană”, declară Frattini.

“De exemplu, în Afganistan: preşedintele american cere Poloniei, Italiei sau Marii Britanii mai multe trupe. Dacă ar exista o armată europeană, am avea o ‘cutie cu unelte ‘ de unde să extragem. Ar putea avea nevoie de 30 de avioane; ar putea să întrebe dacă armata europeană este în poziţia de a le oferi.”

Frattini declara că acum “fiecare ţară îşi dubleză forţele armate, fiecare din noi trimite maşini blindate, oameni, tancuri avioane în Afganistan. Dacă ar exista o armată europeană, Italia ar putea trimite avioane, Franţa – tancuri, Marea Britanie – maşini blindate, iar astfel s-ar optimiza folosirea resurselor”.

Întrebat cum s-ar putea armoniza diferitele echipamente şi sisteme, Fratini a declarat că “Afganistan a demonstrat deja acest lucru”.

Sursa: The Times

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Franco Frattini: UE are nevoie de o armată europeană”

  1. vasile says:

    Se reia o mai veche tema. Insa dl. Frattini nu stie ce vorbeste. UE nu poate genera, la acest moment (cred ca nici in viitor) o forta “de succes”. Stau marturie o serie de operatii esuate. Cat de spre avioanele Italiei, numai de bine! Nu se vorbeste nimic despre pilotii italieni! Oare ei vor sa zboare in Afganistan? Frattini scoate , pe buna dreptate, din aceasta ecuatie, Germania, ai caror militari inca mai petrec concedii pe banii natiunii in acest spatiu.
    Ma mai intreb: tancuri in Afganistan? Oare Frattini s-a consultat, macar informal, cu rusii?