Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Franţa amână livrarea navei de asalt amfibiu de tip Mistral către Rusia

vladivostok clasa Mistral foto defence-update

Nava Vladivostok clasa Mistral foto defence-update

În urma presiunii aliaţilor din NATO, în special a Marii Britanii şi SUA, preşedinţia franceză a anunţat că suspendă livrarea primei nave de asalt amfibiu de tip Mistral catre Rusia din cauza implicării Moscovei în conflictul din Ucraina.

“Condiţiile pentru ca Franţa să autorizeze livrarea în octombrie a primei nave de război Mistral către Rusia nu sunt reunite la acest moment”, a anuntat preşedinţia franceză, potrivit France Press.

Noua poziţie a Franţei a fost exprimată în cadrul Consiliului Nord-Atlantic organizat cu o zi inaintea summitului NATO din Marea Britanie şi după noi critici americane legate de perspectiva derulării unui astfel de contract.

Contractul prevede livrarea a două nave de război Mistral şi are o valoare de 1,2 miliarde de euro. Este primul contract semnat de o ţară membră NATO pentru a livra echipamente militare Rusiei. Prima navă urma să fie livrată Moscovei în toamna.

400 de marinari rusi au ajuns în Franta pe 30 iunie pentru a începe instruirea pe prima navă Mistral, numită Vladivostok. Acestia sunt încartiruiţi la bordul unei nave ruseşti andocate în portul Saint Nazare. Aceştia urmeaza să rămână în zonă până la sfârşitul lunii septembrie.

Contractul a fost criticat de la bun început de catre Statele Unite şi de vecinii Rusiei – în special România, Georgia şi statele baltice – care au atras atentia ca noile tehnologii ar putea fi folosite impotriva lor.

sursa: BBC News

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Franţa amână livrarea navei de asalt amfibiu de tip Mistral către Rusia”

  1. copernic says:

    Denumirea de Nava de asalt amfibiu este rezultatul unei traduceri cuvant cu cuvant nefericite. De fapt este o nava de debarcare desant si tehnica si portelicopter (amphibious inseamna de fapt debarcare/desantare). Proiectata pe caracteristicile navelor similare americane din Corpul infanteriei marine. Din punct de vedere operational nu este o nava de atac este o nava de sprijin de lupta cu armament de bord pentru autoaparare si in caz de nevoie pt sprijin usor al debarcarii tehnicii pe timpul apropierii de tarm. Elicopterele sunt destinate extractiei de regula. Un mastodont care poate fi usor scufundat de o celula de v.bb. Necesita consum mare de forte pt protectie. Pentru Rusia e mai mult un moft decat o necesitate.