Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Franţa, propulsată in fruntea clasamentului puterii de tip soft

Macron www.theregister.co.uk

Emmanuel Macron foto The Register

Franța a reuşit să detroneze alţi piloni al democraţiei, pe Marea Britanie şi SUA, în ceea ce priveşte influenţă non-militară globală pe care o posedă, potrivit unui sondaj de opinie realizat anual al cărui rezultat a fost comunicat marți, 18 Iulie 2017.
Regatul Unit a obţinut poziţia fruntaşă cu doi ani în urmă, însă a fost devansată de Statele Unite anul trecut. Însă, ultimul an a fost marcat de o serie de metamorfozări semnificative, anume alegerea lui Donald Trump că noul preşedinte al SUA, Brexit-ul şi desemnarea lui Emmanuel Macron că noul lider al Franţei, schimbări care par să fi modificat percepţia globală.
Puterea soft, un termen apărut la nivel academic în anii ’90 prin vocea lui Joseph Nye, desemnează abilitatea de a concretiza alianţe internaţionale şi de a influenţa prin mijloace diplomatice; în linii mari conceptual se referă la capacitatea de a persuada o altă entitate prin mijloace non-coercitive.
Dobândirea acestei titulaturi de către Franța se datorează atât lui Emmanuel Macron, cât şi extinsei reţele diplomatice franceze, care e neegalată în aportul adus de instituţii multilaterale şi internaţionale.

Primele cinci poziţii în clasament sunt ocupate de Franţa, Marea Britanie, SUA, Germania şi Canada. Ordinea se dezice modelului impus de realitatea anului precedent, care surprindea declinul puterii soft din continental european.
La devansarea Statelor Unite a contribuit intens retotica preşedintelui Donald Trump, care a determinat diminuarea respectului pentru statul american.
Ultimele cinci poziţii ale aceluiaşi clasament sunt ocupate de Rusia, Republica Cehă, Ungaria, Brazilia şi Turcia, situaţie care elucidează faptul că regimurile autoritare, care se împotrivesc migranţilor deţin mai puţină putere soft.
Joseph Nye a declarat: “ Puterea soft tinde să rămână un element relativ stabil în condiţii normale. Însă realitatea contemporană nu înfăţişează circumstanţe obişnuite. Rezultatul sondajului din acest an evidenţiază schimbarea balanţei influenţei globale.”

 

Luana Hușariu, InfoMondo Militar

Surse:The Guradian, Chanel new Asia,

 

 

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.