Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Franţa şi Marea Britanie susţin o intervenţie militară a UE în Libia. România nu

Franţa şi Marea Britanie au insistat la summitul UE dedicat Libiei, asupra unei intervenţii militare, în caz de necesitate.

Propunerea franco-britanică a fost respinsă de celelalte state, majoritatea temându-se de escaladarea evenimentelor.

Majoritatea ţărilor europene sunt foarte sceptice în ceea ce priveşte o operaţiune militară, chiar şi o zona de excludere aeriană în Libia, din cauza temerilor legate de escaladarea conflictului.

Cancelarul german Angela Merkel a transmis Parisului şi Londrei să nu semane discordia în UE asupra acestui subiect. “Îmi doresc ca astăzi să trimitem un semnal de unitate, pentru că a diviza pentru a stăpâni nu i-ar servi decât lui Gaddafi”, a spus ea.

Referindu-se la instaurarea unei zone de excludere aeriană în Libia, ministrul german de externe Guido Westerwelle a precizat: “Ce vom face dacă nu va funcţiona? Vom intra cu trupe terestre? Nu trebuie să ne lăsăm antrenaţi într-un război”. Acesta a solicitat partenerilor europeni să tragă învăţămintele necesare din Irak şi Afghanistan.

Traian Basescu a declarat după întâlnirea cu şefii de stat şi de guvern din UE, că “Romania nu susţine în acest moment o soluţie militară în Libia. România e total împotriva asumării de către UE a iniţierii şi realizării unei zone în care să nu se zboare – no fly zone – lucru pe care l-am susţinut şi în Consiliu. O astfel de misiune şi-o poate asuma NATO, şi nu UE”.

sursa: EUObserver; HotNews

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Franţa şi Marea Britanie susţin o intervenţie militară a UE în Libia. România nu”

  1. indisciplinatu says:

    Noi nici n-ar trebui sa mai vorbim…ce no fly zone…ce NATO,…suntem vai de mama noastra!!!
    Dar cum marinarului cel viteaz ii place joaca de-a “pac-pac”, s-a trezit si el sa dea declaratii, vezi Doamne, se crede “jucator” si in CE.
    Ma rog, un pdv trebuia sa aibe si el in calitate de sef de stat,…si cand te gandesti ca noi nu mai avem de niciunele,..de avioane ce sa mai vorbim!!
    Adica e treaba NATO sa faca treaba asta cu no fly zone,…dar noi n-avem decat vreo 2-3 Miguri si alea pe moarte,…de-aia zic, Romania tine coada sus, prin vocea marelui comandant de vaporase de hartie, exact ca in povestea cu capra cea raioasa!!!