Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Franţa şi Rusia – negociere pentru găsirea unei soluţii în cazul navelor Mistral

Mistral class - nava "Le Tonnerre"

Mistral class – nava “Le Tonnerre”

Franţa şi Rusia se află “într-un proces de negociere pentru găsirea unei soluţii” la disputa dintre cele două ţări privind livrarea către Moscova a două nave Mistral.
Aceasta, în condiţiile în care Parisul a suspendat livrarea din cauza conflictului ucrainean. Declaraţia a fost făcută de preşedintele francez Francois Hollande, potrivit AFP şi Reuters, citate de AGERPRES.

“Acesta este, deocamdată, subiect de discuţii. Suntem în proces de negociere. Trebuie să găsim o soluţie pentru ieşirea din criză”, a declarat preşedintele Hollande pentru televiziunea franceză Canal Plus, cu câteva zile înainte de o întâlnire programată cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Hollande ar urma să se întâlnească şi să discute, vineri,23 aprilie, la Erevan cu omologul său rus despre situaţia din Ucraina. Întâlnirea are loc cu ocazia ceremoniilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la genocidul armean.

“Vom vedea dacă vom discuta vineri”, a precizat Hollande referindu-se la Mistral, fără a oferi detalii cu privire la evoluţia în cadrul dosarului, care “înveninează” de aproape şase luni relaţiile dintre Paris şi Moscova.
La sfârşitul lunii noiembrie,2014,Parisul a anunţat amânarea livrării primei nave Mistral, din cauza rolului Rusiei în conflictul din Ucraina.

De atunci, Franţa a reiterat că “nu sunt încă întrunite condiţiile” şi Moscova a ameninţat în mai multe rânduri că va iniţia o plângere la Curtea Internaţională de Arbitraj.

Pe de altă parte, în urmă cu câteva zile, Putin a dat asigurări că această decizie a Franţei este “fără importanţă” pentru Rusia, contractul vizând în primul rând “susţinerea şantierelor navale franceze”.

Vânzarea către Rusia a două nave de război Mistral, parafată în iunie 2011 în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, a fost estimată la circa 1,2 miliarde de euro.

Sursa: AFP, Reuters, AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.