Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Franţa vrea din nou in structurile de comandă militară NATO

Primul ministru francez, Francois Fillon a anunţat pe 5 martie că “va supune la vot, pe 17 martie, în Parlament, revenirea Franţei în comandamentul militar integrat al NATO”. Scopul acestei decizii ar fi acela de “a promova interesele Franţei în lume”, potrivit Le Monde, preluat de Agerpres şi Adevărul
“Deplina noastră participare la structura militară a NATO nu este un scop în sine, ci un mijloc printre altele de a face să prevaleze interesele şi obiectivele ţării noastre pe scena internaţională”, scrie el într-un mesaj către parlamentari, făcut public de purtîtorul său de cuvânt.

“Locul Franţei în NATO constituie unul dintre elementele care contribuie la coerenţa politicii noastre externe,iar guvernul înţelege să sesizeze Parlamentul asupra acestei politici”, a continuat el.

Primul ministru a confirmat că va angaja responsabilitatea guvernului său în această problemă, în cursul unei dezbateri care va avea loc în 17 martie.

Această procedură implică un vot favorabil din partea majorităţii parlamentarilor, în absenţa căruia guvernul ar putea cădea. Dar, deoarece formaţiunile politice de dreapta sunt majoritare în cele două camere ale Parlamentului, există toate şansele ca ele să câştige votul fără dificultate.

Revenirea în structura militară a NATO suscită o dezbatere aprinsă în rândurile clasei politice.

Franţa, care a rămas membră a Alianţei şi a participat la operaţiuni militare NATO, a părăsit comandamentul întrunit al NATO în 1966, în urma deciziei generalului Charles de Gaulle.

Preşedintele Nicolas Sarkozy însă nu şi-a ascuns niciodată intenţia de a reveni, după 33 de ani, asupra acestei decizii.

Reintegrarea deplină a Franţei în structura militară a NATO ar urma să fie “oficializată” la summit-ul organizat cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Alianţei, în 3-4 aprilie, la Strasbourg şi Kehl.

Sursa: Le Monde, Adevărul

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Franţa vrea din nou in structurile de comandă militară NATO”

  1. DE CE BAL says:

    Revenirea nu este o problema. De observat ce misiuni isi va asuma Franta dupa Summit-ul NATO, indeosebi prin asumarea comenzii trupelor aliate in anumite zone calde.