Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Franţa vrea să deschidă o bază militară la Abu Dhabi

Franţa intenţionează să deschidă o bază militară la Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite (EAU). Deocamdată, data comunicată la care ar urma să se facă inaugurarea este  27 mai.

Le Monde scrie că EAU au solicitat de mai mult timp deschiderea unei baze franceze pe teritoriul său. Totuşi, administraţia fostului preşedinte Jacques Chirac a susţinut menţinerea de  baze franceze  în ţările africane vorbitoare de limba lui Balzac.

Baza militară va fi creată în baza unui Acord din 1995, încheiat între cele două state şi care vizează cooperarea în domeniul strategic şi de apărare. Este posibil ca aproximativ 450 de soldaţi francezi vor fi dislocaţi în această bază.

Publicaţia franceză citează, sub protecţia anonimatului, surse din cadrul ministerului de Externe care declarau că “Emiratele Arabe Unite doreau de mult să iasă în evidenţă faţă de vecini şi să nu depindă numai de Statele Unite”.

De altfel, Emiratele sunt cel mai mare cumpărător de armament francez.

Franţa mai are două baze în Oceanul Indian, în insula Reunion şi în Djibouti, iar deschiderea unei a treia baze este în deplin acord cu schimările Franţei în ceea ce priveşte priorităţile sale strategice, specificate în noua Cartă Albă.

Sursa: Le Monde

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Franţa vrea să deschidă o bază militară la Abu Dhabi”

  1. DE CE BAL says:

    Cat de departe este Abu Dhabi de …Teheran?