Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Fregată stealth pentru marina chineză

fregata chinezeasca tipul 056 foto www.cntv.cn

Potrivit BBC, marina militară chineză a recepţionat un nou tip de fregată, de Tipul 056, navă care încorporează tehnologii de ultimă generaţie, inclusiv de tipul stealth.

Fregata  are un design avansat, iar tehnologia stealth este destinată încercării de evitare a detectării radar. Echipajul (aproximativ 60 de persoane) este mult mai puţin numeros decât pe predecesoarele acesteia, doar o treime. Nava este destinată misiunilor de escortă şi luptei anti-submarin. Nava are în înzestrare elicopter, sisteme d elansare rachete antinavă şi antiaeriene. Tonajul de doar 1440 tone, clasifică, conform unor specialişti nava ca fiind de tipul corvetă.

Nava a fost produsă de şantierele navale din Shanghai, iar înzestrarea marinei chineze cu acest tip de navă face parte dintr-un proces mai amplu de modernizare a forţelor navale chineze. Fregata face parte dintr-o serie de 20 de nave de acelaşi tip, care urmează să înlocuiască modelel mai vechi.

În urmă cu mai puţin de doi ani marina chineză a fost înzestrată cu un portavion, produs de industria de apărare chineză şi se află în plin proces de operaţionalizare a unui avion de luptă propriu care să opereze de pe această navă.

De altfel, preşedintele chinez Hu Jintao a declarat anul trecut că, China trebuie să se transforme într-o putere maritimă.

Momentul intrării navei în înzestrarea marinei survine în contextul creşetrii încordării în Marea Chinei de Sud, lucru datorat litigiului generat de deţinerea de către Japonia a insulelor Senkaku – cunoscute şi sub numele de Insulele Diaoyu.

sursa: BBC, The Washington Post

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.