Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Galaţiul va fi salvat de 1.100 de militari

Guvernul şi-a adus aminte că România are Armată. Inundaţiile de pe Siret şi mai ales cele ce se prefigurează pe Dunăre au dat răspunsul premierului-purtător de cuvânt Boc Emil: militari îşi fac datoria faţă de ŢARĂ indiferent de loc şi misiune nu doar în teatrele de operaţii. Şi le-a mai făcut o demonstraţie politrucilor portocalii: pe activul de partid nu te poţi baza decât în campanii elctorale şi la “ciolan”, în rest …  .

Galaţiul se află în zilele acestea într-un mare pericol. Dunărea a depăşit cu 11 cm cota istorică din 2006 şi riscă să se reverse într-o parte din oraş. 8.000 de persoane urmează a fi evacuate din calea apelor. Dunărea va mai creşte în zilele de 8,9,10 iulie când este aşteptată o viitură ce acum se află în zona Călăraşi,

Salvarea? Construirea unui dig în lungime de 4,5 kilometri şi o înălţime de 1,5 metri astfel încât să facă faţă unui nivel al apelor Dunării de peste 680 de centimetri.

Cine va construi digul? Potrivit ministrului de interne, Vasile Blaga, pentru construirea digului, foţele vor fi suplimentate cu 1.400 de oameni, anume 300 de la Interne şi 1.100 de la Ministerul Apărării. Este vorba de oameni de la IGSU, Jandarmerie şi Armată. Pe de altă parte, Blaga a făcut apel şi la sprijinul voluntarilor.

În prezent, peste 600 de militari din M.Ap.N. acţionează, cu 65 mijloace tehnice, în localităţi din judeţele Galaţi, Suceava, Botoşani, pentru evacuarea bunurilor materiale, consolidarea digurilor de protecţie şi degajarea căilor de acces.

De la începutul intervenţiilor la inundaţii, peste 2.500 de militari, cu 225 de mijloace tehnice, au acţionat în localităţile afectate de inundaţii pentru sprijinirea populaţiei şi consolidarea digurilor.

sursa: Biroul de presă al MApN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Galaţiul va fi salvat de 1.100 de militari”

 1. lucius says:

  Domnilor,
  Nu vreau sa fiu inteles gresit. Nu doresc raul nimanui, nu vreau sa se intample ceva … “deosebit de tragic”, pentru ca apoi sa intervina armata, iar eu sa spun ca vedeti … armata a fost cea care … bla, bla, bla.
  Dar sa fiu mai concret. Eu stiu ca armata trebuie sa intervina doar in momente cu totul exceptionale (ma refer pe timp de pace). Pana una alta, in aceasta tara sunt institutii special infiintate, care trebuie sa intervina in astfel de momente. Mai mult, populatia civila din zonele respective este obligata sa … presteze activitatile ce se impun.
  Trebuie spus foarte clar si fara ocolisuri, ca armata in acest moment este scoasa din procesul ei de instructie. Face cu totul altceva, face munca acelor oameni care sunt platiti sa intervina in astfel de momente – cand dezastrul inca nu s-a produs – face munca oamenilor care in aceste momente stau la pescuit – dupa cum au aratat chiar televiziunile noastre.
  Repet: nu vreau sa se produca dezastrul, pentru ca apoi sa intervina armata.
  Vreau sa arat ca institutiile statului nu functioneaza. De ce? Pentruca acesti guvernanti nu stiu care este menirea lor in fruntea statului si a institutiilor statului. Degeaba sunt planuri de interventie in astfel de cazuri, de necesitate. E mai usor sa se adreseze unei institutii, care prin natura ei este guvernata de legi si regulamente clare, stricte, precise, in care fiecare om isi cunoaste locul, rolul si implicit misiunea.
  Si astfel sunt bani care in loc sa se duca pentru diguri, baraje, etc … se duc pe sali de sport, sau mai clar spus, pe clientela politica.
  In concluzie, parerea mea este ca armata inca nu trebuia sa intervina, ci doar sa fie pregatita in caz ca se produce dezastrul. Dar pentru o astfel de atitudine, armata ar trebui sa aibe o conducere nepolitizata.
  Stiu, am mai spus-o si am s-o mai spun, pana cand armata va avea conducatori militari si nu generali simpatizanti ai unor partide politice (ca sa nu spun membri ai unor partide politice).

 2. micutzul says:

  @ lucius
  Sunt perfect de acord cu tine . Dar daca cei instelati nu au curajul sa intervina asta nu inseamna ca armata trebuie sa lase oamenii aceia amarati la cheremul a doi indivizi pe care/i lasa nervii. Ai vazut ca ala mare nici nu mai are nervi sa asculte oamenii. Ma gandesc ca papagalii or fi intrat si in fondul acela special si acum trebuie sa caute bani. Dar daca/i lasa nervii inseamna ca sunt slabi si le este frica. Si asta/i ceva bun .
  Eu am donat cat am putut pentru romanii de acolo. Face/ti si voi un efort minim si ajutatii asa cum puteti . Sunt totusi ai nostrii si noi putem fi ai lor oricand ..

 3. lucius says:

  micutzule,
  Stai linistit, am donat si bani si haine.

 4. vios says:

  Ca-ntotdeauna, armata atat de urata de politicieni si avand salarii nesimtite, la greu este chemata(de cei ce-o urasc), sa-i scoata din necaz. Nimic nou, vorba lui Base: “vreau sa vad militarii” -si i-a vazut(ordonati, calmi, ajutandu-i pe bietii oameni; si asta fara a se vaita sau plange de ceva). Ma-ntreb oare daca a inteles ceva din comportamentul plin de onoare si demnitate al militarilor. Slabe sperante…

 5. indisciplinatu says:

  pt lucius
  Ai dreptate 100%!!!!
  Problema e ca 1100 de militari nu vor putea salva acest oras…titlul articolului mi se pare ridicol!!!

 6. Nimeni says:

  Si, daca mi se permite o adaugire la cele spuse de “vios”, tot ca intotdeauna cei vizati in mod direct de furia naturii sunt tot acolo unde au fost mereu… la terasa la bere. Ma indoiesc sincer ca “excelenta sa” dl presedinte a inteles ceva din spiritul militarilor, dar cetatenii… pe ei ce-i tine?

 7. Johnny says:

  In completarea celor spuse de ,, Nimeni,, : http://roarmy.ro/presa/?p=20
  Cam asta este Romania in care traim.

 8. razasul says:

  aveti dreptate dar, daca poporul tau moare, tu, prin cine si pentru cine mai existi, juramantul de a-ti apara tara/poporul, chiar si cu pretul vietii, cred ca are aplicabilitate indiferent de situatie, un om, dezbracat de uniforme, orice fel de haine ar avea pe el, ramane, om, ca oricare om, militarul mai mult decat orice alt muritor de rand, trebuie sa aiba principii morale superioare, soldatul nu este agricultor iar pusca nu este vaza pentru flori, dar, viata celor de langa tine conteaza, chiar si atunci cand este amenintata de stihiile naturii, este adevarat ca militarul se instruieste sa trage insa, independenta semenilor sai poate fi amenintata si de alti inamici decat cei umani si atunci, militarul trebuie sa fie langa semenii sai care reprezinta, trecutul, prezentul si desigur viitorul, fara de care nu cred ca-si mai gaseste rostul, daca parerile mele nu corespund intru-totul cu ale dvs, imi cer scuze, dar, asta e…

 9. efel says:

  sa salvezi vieti si bunuri in situatii critice, alaturi de colegii de la mai cand acestia nu mai fac fata e una, iar sa prestezi munca neplatita pt. ca administratia locala si centrala prefera aceasta cale, e cu totul alta.

  cine plateste aceste interventii ale fortelor militare si cu ce bani? din bugetul mapn! dar munca fizica a militarilor cine o plateste? nimeni! latrau ca odata cu profesionalizarea armatei (de parca inainte eram amatori!), militarii angajati, acum “voluntari” se vor instrui pt. misiunile ce le revin si nu vor mai presta pe santierele EN, in agricutura sau alte munci nespecifice organismului militar. s-a uitat.