Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Gen. David Petraeus a preluat comanda trupelor din Afganistan

Generalul David Petraeus şi-a asumat în mod oficial comanda celor 130 de mii de militari aliaţi dislocaţi în Afganistan duminică, 04 iulie.

Acesta a declarat în timpul ceremoniei “suntem aici pentru a câştiga”, în ciuda pierderilor în creştere şi scepticismului în creştere cu privire la războiul de aproape 9 ani.

În timpul ceremoniei de la sediul ISAF, Petraeus a primit două steaguri – unul al SUA şi a altul al NATO – pentru marcarea formală a preluării  comenzii.

El a spus că este important să demonstreze poporului afgan şi lumii că Al Qeada şi aliaţilor săi extremişti nu le va fi permis să-şi restabilească bazele de operaţii în Afganistan, din care să lanseze atacuri asupra Statelor Unite şi altor ţări.

“Suntem aici pentru a câştiga”, a spus Petraeus în faţa unei adunări formate din câteva sute de oficiali NATO şi afgani, la ceremonia desfăşurată într-o zonă verde din afara sediului ISAF.

Acesta a adăugat “Am ajuns într-un moment critic.”

Patraeus a ţinut să reamintească, contribuţia enormă a predecesorului său generalul Stanley McChrystal în stabilizarea Afganistanului. În opinia acestuia progresele înregistrate sunt determinate de “viziune şi energie în conducere.”

Generalul Stanley McChrystal a fost demis luna trecută pentru remarci tăioase la adresa unor înalţi funcţionari ai administraţiei Obama publicate într-un interviu în revista Rolling Stone despre.

Petraeus a declarat ca schimbarea nu este un semnal de schimbare radicală în strategia McChrystal de a asigura protecţia populaţiei civile ca element central al misiunii militare.

“În ultimele luni în Afganistan confruntările au fost deosebit de grele. Aşa cum am afirmat în presă cu privire la misiunea noastră vitală, trebuie să continuăm eforturile de a reduce pierderea de vieţi de civili nevinovaţi la un minim absolut.”

Cu toate acestea, Petraeus a adăugat că va examina misiunile civile şi militare “pentru a determina unde ar putea fi nevoie de ajustări.”

Într-un mesaj pentru trupele sale, Petraeus a declarat că va “nu ezita să facă tot ceea ce trebuie pentru a asigura protecţia forţelor aliate dar şi a forţelor afgane cu care duc operaţii în comun umăr la umăr”.

El a sugerat că va revizui normele în baza cărora soldaţi NATO luptă, inclusiv deciziile lui McChrystal privind folosirea  aviaţiei şi a armamentului greu în cazul în care civilii se află în zona de risc. Trupele s-au plâns de reţinerea comandamentelor de a folosi sprijinul aerian şi de artilerie, lucru care le-a pus propriile vieţi în pericol şi a creat avantaj pe câmpul de luptă pentru talibani şi aliaţii lor.

Vorbind în faţa lui Petraeus, Comandantul Comandamentului Aliat de la Brunsum (cel care conduce misiunea ISAF), generalul (german) Egon Ramms, a lăudat activitatea lui McChrystal. “Dorim ca Stanley McChrystal să fie bine”, a spus Ramms.

Ramms a deplâns moartea civililor din cauza operaţiunilor militare executate de către forţele de coaliţie, dar a spus că oamenii nu trebuie să uite de cetăţenii afgani care au fost ucişi de insurgenţi ale căror acţiuni sunt “ilegale”.

Luna iunie 2010 a fost cea mai sângeroasă pentru trupele aliate de la declanşarea ostilităţilor în octombrie 2001, înregistrându-se 102 de decese, mai mult de jumătate dintre ei fiind americani. Ministerul britanic al Apărării a anunţat că un puşcaş marin a fost ucis joi în sudul Afganistanului – fiind al cincilea membru ISAF ucis în această lună.

Într-o altă ceremonie, în faţa a 1.700 de oficiali civili şi militari, adunaţi la ambasada SUA din Kabul (cu ocazia aniversării zilei independenţei SUA), Petraeus a insistat pe cooperarea între componenta civila şi militară a misiunii ISAF.

Potrivit analiştilor militari comanda lui Petraeus în Irak a marcat un moment de cotitură în privinţa efortului de război americane în Irak. În ceea ce priveşte Afganistanul acesta se confruntă cu o violenţă în creştere şi îndoieli  din partea Washingtonului şi altor capitale aliate cu privire la eficacitatea strategiei contrainsurgenţă în Afganistan.

În întâlnirea de sâmbătă, dintre Petraeus şi preşedintele afgan Hamid Karzai s-a discutat despre corupţia specifică administraţiei afgane. Karzai a folosit întâlnirea să se plângă despre acuzaţiile “nefondate” făcute de către  Nita Lowey, un democrat din New York, care a sugerat că oficialii guvernamentali afgani au abuzat de fonduri din donaţiile internaţiuonale în folos propriu.

Karzai i-a cerut lui Petraeus să revizuiască contractele internaţionale pentru companiile private de securitate pentru a ajuta la menţinerea banilor în ţară.

Petraeus a spus preşedintelui că el îşi va începe misiunea sub dezideratul “unitate, responsabilitate şi transparenţă.”

sursa: Associated Press

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Gen. David Petraeus a preluat comanda trupelor din Afganistan”

  1. Terentius The Young says:

    Oricat de harsit in comandamente si operatii “joint”, interservice si multinationale ar fi Petraeus, nu-mi pot stapani un zambet la vederea unui general US Army, inconjurat de militari din echivalentul american al garzii de onoare, din US Marines. Explicatia – raca istorica dintre aceste 2 servicii, in competitia dupa misiuni si resurse. Dupa WW II, mai aveau un pic si, cu sprijinul Lui Marshall si Eisenhower, desfiintau complet Marines. “Noroc” cu Corea…