Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Generalul american Peter Fuller: unii lideri afgani “sunt rupţi de realitate”

general (SUA) Peter Fuller foto The Sydney Morning Herald

Într-un interviu acordat pentru site-ul Politico.com de adjunctul comandantului pentru misiunea de antrenare şi echipare a forţelor de securitate afgane, generalul american Peter Fuller, acesta a adus critici dure conducerii politice afgane.
Referindu-se la declaraţiile preşedintelui Afganistanului, Hamid Karzai referitoare la intenţia Afganistanului de a susţine Pakistanul într-un eventual conflict cu Statele Unite, Fuller a afirmat: “Probabil glumeşte. Imi pare rău, dar tocmai v-am dat 11,6 miliarde de dolari şi acum spuneţi că nu vă pasă?”;

Alte declaraţii:

– “Când urmează să aibă alegeri prezidenţiale, îţi doreşti să aleagă un tip mai coerent”, a adăugat Fuller referindu-se la Karzai;

– “Le-am spus ŤOameni buni, sunteţi rupţi de realitateť. Realitatea este că economia mondială sughite semnificativ. Şi şi Statele Unite sunt în aceeaşi situaţie. Când sunteţi într-o ţară foarte săracă, aşa cum este Afganistanul, credeţi că în America drumurile sunt pavate cu aur şi toată lumea trăieşte la Hollywood. Ei nu înţeleg sacrificiile pe care le face America pentru a le asigura securitatea. Şi cred că e treaba mea să-i educ”.

Ca urmare Comandantul ISAF, Generalul John Allen, l-a demis pe generalul american Peter Fuller. Allen a afirmat că “aceste comentarii nefericite nu sunt un indiciu pentru actuala relaţie solidă cu guvernul Afganistanului şi cu conducerea ţării sau pentru angajamentul nostru în Afganistan”. “Poporul afgan este un popor onorabil, iar comentarii ca acestea nu ne vor împiedica să ne îndeplinim cea mai importantă misiune comună – un Afganistan stabil, paşnic şi prosper”, a adăugat el.

sursa: Politico.com

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.