Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Generalul maior (r) Dumitru Prunariu decorat de preşedintele Rusiei

Dumitru Prunariu foto www.wikipedia.ro

În contextul marcării a 50 de ani de la primul zbor al omului în spaţiu, realizat pe 12 aprilie 1961 de Iuri Gagarin, Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, decorează cosmonauţii care au contribuit la explorarea spaţiului cosmic, între aceştia numărându-se şi românul Dumitru Prunariu.

Dumitru Prunariu este singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic. El a efectuat zborul în perioada 14-22 mai 1981, la bordul navei cosmice “Soiuz 40″ şi al laboratorului spaţial “Saliut-6″. Cosmonautul român a realizat mai multe experienţe ştiinţifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiaţiilor cosmice, al medicinei, biologiei şi psihologiei, dar şi al tehnologiilor spaţiale.

Prunariu, care era inginer specializarea aeronautică la IAR Ghimbav, a fost selecţionat în cadrul programului spaţial în calitate de militar T.R. satisfăcându-şi la acea vreme, mai 1977, stagiul militar în cadrul Şcolii de ofiţeri de rezervă de aviaţie de la Bacău. Ulterior a desfăşurat pregătirea iniţială la Bacău unde a zburat mult cu MiG 15.

Din anul 1981 şi până în anul 1998 a fost, cu o pauză de aproape doi ani, inspectorul-şef pentru activităţi aerospaţiale în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare şi apoi al Statului Major al Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene. În anul 1990 a fost înaintat la gradul de colonel iar pe data de 7 februarie 2007, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de trecere în rezervă cu gradul de general-maior a lui Dumitru prunariu.

Dumitru Prunariu este preşedintele Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extraatmosferic, dar deţine şi funcţia de preşedinte în exerciţiu al Filialei Europene a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic.

sursa: Evenimentul Zilei

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Generalul maior (r) Dumitru Prunariu decorat de preşedintele Rusiei”

 1. Bure Bista says:

  Ma gandesc ce grad ar fi norma sa aiba dl Prunariu tinand cont de uriasa diferenta de calitate umana dintre el si ministrul intendant al apraraii care cica are gradul de general.

  Dar generalul de carton de la aprare continua sa avanseze toate jigodiile politice.

  Se zvoneste ca dansatorul Talmacean a ajuns colonel in rezerva. O fi adevarat?

  Respect domnului Prunariu!

 2. AMES says:

  @Bure Bista
  Cu regret iti spun ca nu este zvon, iar cand legile sunt incalcate de cei pusi sa vegheze la respectarea lor, orice este posibil.

 3. xl5 says:

  …din pacate armata este o banalitate din cauza celor care au ajuns in functii de conducere dupa niste criterii dubioase.Au fost promovate toate nonvalorile de acest general de carton, gradele militare se acorda discretionar la orice ora din zi sau noapte dupa cum vor muschii unora din mai marii zilei. Sper din tot sufletul sa vina si vremea socotelilor!!!