Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Generalul Martin Dempsey va fi noul Preşedinte al comitetului Şefilor de stat major ale categoriilor de forţe ale SUA

General Martin E Dempsey foto wikipedia

Cu ocazia “Memorial Day”, consacrată omagiilor aduse militarilor morţi în luptă, preşedintele SUA, Barack Obama, va anunţa numirea generalului Martin Dempsey în funcţia de Preşedinte al comitetului Şefilor de stat major ale categoriilor de forţe ale SUA (similar şef SMG), în locul amiralului Michael Mullen.

Generalul Dempsey, are 59 de ani, a absolvit prestigioasa Academie militară de la West Point, şi este în prezent comandantul Forţelor Terestre americane.

În timpul războiului din Irak, Dempsey a comandat o divizie de blindate în perioada 2003 – 2004, după care s-a ocupat de misiunea de antrenare a trupelor irakiene.

Generalul James Cartwright era favorit pentru această funcţie, dar potrivit unor analişti militari acesta nu era susţinut de ofiţerii superiori. Generalul Cartwright, adjunctul amiralului Mullen, era prezentat ca fiind preferat de preşedintele SUA.

Numirea generalului Dempsey va trebui confirmată de Senatul SUA, el trebuind să gestioneze conflictul din Afganistan, unde sunt mobilizaţi 100.000 de militari americani, SUA urmând să anunţe retragerea trupelor din Afganistan începând din iulie, autorităţile afgane urmând să preia atribuţiile în materie de securitate în totalitate începând din 2014.

De asemenea, generalul Dempsey va trebui să gestioneze şi situaţia din Irak, unde încă sunt prezenţi aproximativ 45.000 de militari americani.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Generalul Martin Dempsey va fi noul Preşedinte al comitetului Şefilor de stat major ale categoriilor de forţe ale SUA”

  1. esoel says:

    O mica (dar de mare importanta) precizare :este vorba de Comitetul SEFILOR STATELOR MAJORE ale categoriilor de forte.Stiu ca stiti dar e bine sa se stie si mai bine ca intre functia de SEF DE STAT MAJOR al unei structuri si cea de SEF AL STATULUI MAJOR al al unei categorii de forte e o diferenta uriasa.Ultimul este de fapt un comandant al categoriei de forte in timp ce primul este intotdeauna al treilea ca importanta intr-o structura (inclusiv intr-o categorie de forte) dupa comandant si loctiitor.
    De altfel ati si spus – in mod eronat (dar nu departe de adevar,prin prisma celor de mai sus)- in alin. doi ca Dempsey este comandantul F.T. americane dansul fiind de fapt SEFUL STATULUI MAJOR al F.T. americane.
    Aceasta confuzie apare din pacate foarte des in presa dar nu e de mirare atata timp cat o fac si persoane oficiale ale statului in luari de pozitii in public si am in vedere in primul rand pe pres.Traian Basescu care in mod repetat l-a numit pe seful S.M.G.,SEFUL DE STAT MAJOR GENERAL si la fel pe sefii statelo majore ale categoriilor de forte ale armatei(ex.recent, “seful de stat major de la aviatie”) ,dansul fiind si comandant suprem al fortelor armate ale Romaniei(sic).

  2. Grig says:

    Precizarile ca precizarile…. Dar ne putem imagina o discutie a noului numit cu seful SMG roman? Sau a sefului F.T. (Army) cu seful actual al SMFT? Ar avea subiecte profesionale comune?