Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Generalul McCrystal a fãcut o analizã criticã privind situaţia din Afgansitan anterior demiterii

Potrivit Independent on Sunday, generalul american Stanley McChrystal a prezentat o evaluare extrem de criticã a rãzboiului din Afganistan cu doar câteva zile înainte de a fi demis de Barack Obama.

În  baza unor documente militare confidenţiale, generalul a informat miniştrii din NATO şi ISAF la începutul acestei luni şi i-a avertizat sã nu se aştepte la progrese în urmãtoarele şase luni. El a ridicat întrebãri serioase pe tema securitãţii şi corupţiei din administraţia afganã.

Principalele elemente ale analizei:

– numai o micã pate din zonele esenţiale pentru succesul pe termen lung sunt sigure, guvernate “cu autoritate deplinã” sau se bucurã “de o dezvoltare substanţialã”;

– existã un numãr insuficient de instructori pentru forţele afgane;

– guvernul afgan este “ineficient  sau discreditat”;

– eşecul Pakistanului în combaterea insurgenţei este “un risc mare” pentru succesul operaţiunii;

– guvernul afgan are autoritate deplinã în numai cinci districte. În alte 45 guvernarea este “neproductivã”, în 29 “este disfuncţionalã”, iar în 15 “nu existã”;

– este necesar “de a se combate principalele surse de corupţie”.

Surse militare au spus cã prezentarea fãcutã de general miniştrilor din NATO şi ISAF a fost vãzutã ca un obstacol în planul lui Obama de a aduce acasã o parte din trupe, pentru a avea astfel o şansã la un al doilea mandat. “Stan nu era dispus la compromis. Rolling Stone a oferit scuza doritã de Obama pentru a înlãtura orice opoziţie faţã de planul sãu”, a spus o sursã.
Plecarea generalui este un semn cã “politicienii au preluat frâiele rãzboiului”, a declarat un oficial britanic. “Demiterea decisã de Obama a fost un semn al puterii. Ceea ce vedem de ambele pãrţi ale Atlanticului este cã politicienii au început sã preia frâiele acestui rãzboi. Rãzboaiele sunt câştigate când ai un Churchill şi un Alanbrooke, când ai echilibrul necesar între conducerea politicã şi cea militarã”, potrivit sursei britanice.

Acest briefing, împreunã cu interviul din Rolling Stone, l-au determinat pe Obama sã îl demitã pe general, pentru cã “submina obiectivul echipei de la Casa Albã de a retrage unii militari din Afganistan înainte de alegerile din SUA din 2012″.

sursa: Independent of Sunday

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Generalul McCrystal a fãcut o analizã criticã privind situaţia din Afgansitan anterior demiterii”

 1. LADY GAGA says:

  sanchi-asta a si vrut jmecherasul.s-a saturat de inghitit praf prin afganistan,basca ca mai poti avea norocul sa dai de un DEI cand mergi la wc.Nu e mai cool sa te plimbi pe culoare la Pentagon sa mai ciupesti de popou cate o blonda sau o mulatra,sa mai plimbi cate o hartie. eu zic ca da

 2. vios says:

  Generalul McCrystal a avut curajul si onoarea de-a spune lucrurilor pe nume, indiferent de consecinte, ceea ce inseamna ca este un mare general-care-si merita gradele. Unde s-ar afla Armata Romana daca puzderia de generali pe care-i are, ar face acelasi gest plin de onoare si demnitate, lasand la o parte interesele ascunse, meschine si nu in ultimul rand, pupincurismul. Imi cer scuze ofiterilor si profesionistilor adevarati, n-am vrut sa-i jignesc in niciun fel -pentru acestia toata stima si consideratia.

 3. LADY GAGA says:

  a urmarit si realizat doua scopuri; sa le spuna adevarul[ca nu vor castiga prea curand razboiul] si sa scape din zona. felicitari,viziune de srateg

 4. Nimeni says:

  @ vios
  Generalul MsCrystal a facut acest lucru pentru ca avea onoare, dar mai mult decat atat pentru ca – cel mai probabil – nu si-a luat stelele pe “nashpa”. Dar mai mult decat atat, el stie ca societatea americana valorizeaza experienta si importanta militarilor, si oricand, orice angajator privat ar fi mai mult decat onorat sa lucreze cu un astfel de om. Nu cred ca un om de un astfel de calibru isi va cauta neaparat acum o slujba, dar daca ar face-o, va gasi una chiar foarte buna. Acest lucru reflecta o stare de fapt, ce le da curajul militarilor americani sa faca ceea ce fac, pentru ca stiu ca sunt sprijiniti de populatie. Lor nu li se spune ca-s nesimtiti, desi au salarii bunicele pentru americanul de conditie medie. Mai mult decat asta, am citit ca si echipa sa de ofiteri cu care lucra a trecut in rezerva, tot din considerente de onoare….
  Sunt curios ce s-ar intampla la noi cu un astfel de “experiment”!

 5. Terentius The Young says:

  Probabil ca este o urma de adevar in ce spuneti, dar parerea mea e ca McCrystal a cam sarit un pic peste cal cu comentariile din Rolling Stones. Cititi articolu’ si mai discutam.

 6. micutzul says:

  @ Nimeni
  Exista si la noi oameni de genul acesta. Cel putin in armata si nu vreau sa/mi sariti in cap. Dar ganditi/va ca din 90 am avut si noi ceva generali, unii mai stiuti altii mai nestiuti , care au spus ceea ce gandesc. Exemple…. Gen. Cheler, Gen. Chelaru…. Dar sunt unii care au dat si acum sunt in tabara care loveste in militari , un colonel parlamentar de Alba, Un general primar in Cicarlau , etc….
  In ceea ce priveste angajarea generalului american, sa fim seriosi , America isi respecta ostenii nu ii scuipa asa cum fac o parte din politicienii romani.
  E PREA DUR CUVANTUL? PENTRU VOI ROMANI CARE INGHITITI ASA CEVA NU E DUR NIMIC.

 7. maioru` says:

  Dupa cum am mai scris si anterior, legat de ONOAREA SI DEMNITATEA de a fi militar, as vrea sa mai fac unele remarci privind situatia de facto din armata noastra. Din propria experienta si nu una mica as zice ( aproape 20 de ani si doar postdecembrista) nu pot sa fac decat afirmatia ca pe militarul roman nu il “omoara” grija onoarei si demnitatii tipice altor armate moderne ci il macina grija zilei de maine, a lipsurilor acute, a defaimarii si denigrarii, a soldei “nesimtite”, a lipsei de respect din partea clasei politice care i-a transformat dintr-o structura in care orice cetatean al natiei asteia avea incredere inr-o institutia crea seamana chiar cu o paria pentru societate. De ce toate astea? Nu din lipsa onoarei de a fi militar sau a demnitatii de a-si purta uniforma cu mandrie ci tocmai din dorinta perfida a unora de a-si pastra cu orice pret fotoliul sau functia pe care o ocupa, din dorinta de a nu pierde “ciolanul” sau planurile nepotiste pentru intregui neam, din lipsa fata de respect pentru tot ce inseamna casta militara. Dar, ca de fiecare data militarul indura cu stoicism si isi linge ranile pe ascuns ca sa nu il vada cumva superiorul si sa ii spuna ca daca nu ii convine sa isi dea demisia ca la poarta sunt multi care astepta. De aceea in sistem incep sa apara nonvalorile si oameni fara scrupule care nu se mai pot mandri cu onoare de a fi militar. De unde oare vreti sa apara acest general (sosia lui McCrystal) daca sunt avansati si numiti in functii pe criterii politice? De unde vreti sa mai rasara un Antonescu daca isi vind onoarea pentru cativa euro cu care sa ia o masinuta la fiica lui dragalasa deoarece solda lui este de doar 2000 de euro iar McCrystal avea 15000 de dolari pe luna? De unde vreti sa mai avem asa ceva printre noi daca insasi cei care reprezinta statul si poarta insemnele acestuia sunt manjiti si corupti de o clasa politica care nu vede altceva dinaintea ochilor decat imbuibarea si huzurul? Asa ca, frati romani, treziti-va la realitate si uitati-va bine ca traiti in Romania anului 2010 unde Dictatorul cu Piticul si Platinata au pus monopol pe stat si tot ceea ce ii apartine, fara scrupule sau jena de a fi caracterizati de onoare si demnitate. Va rog eu, daca e sa mai facem comparatii nu ii mai luati exemplu pe “capitalistii nenorociti de americani” ci uitati-va in curtea fratelui nostru mai mare de la est care in continuare isi face simtita prezenta prin amprentai specifica a nesabuintei, cea pe care politicienii nostri cu mare piosenie o respecta!

 8. micutzul says:

  EU NU INTELEG CE ESTE TACEREA ASTA FRATILOR? V/AU CAUTAT BAIETII SI V/AU SPUS CA A/TI INTINS COARDA?
  PAI VOI A/TI INTELES CE AU SPUS CEI DE LA CCR? DACA ESTE SA NE LUAM DUPA ASTIA SI DACA LUCRURILE SE MISCA REPEDE , PENSIILE NOASTRE O SA NE AJUNGA PENTRU CATEVA PAINI SI PENTRU UN ALGOCALMIN. IN CURAND.
  SI CAND TE GANDESTI CA NICI AJUTORUL DE INMORMANTARE NU VOR SA/L MAI DEA.

 9. LADY GAGA says:

  sufletel micutz,nu te mai agita degeaba. situatia a fost clarificata de ccr.ramane sa se faca recalcularea si sa ne uitam fiecare in punga.daca nu ai avut jmecherii adaugate la solda bruta, stai linistit. daca ai avut invata sa fredonezi refrenul ..pusca si cureaua lata…….