Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Generalul Olaru adresează o scrisoare deschisă Preşedintelui României

Generalul maior (r) Iordache OLARU, a adresat o nouă scrisoare deschisă, de data această direct Preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu, în care atrage atenţia asupra gravelor abuzuri efectuate de acesta prin avansarea abuzivă la gradul de general a unor “personaje” (n.r.) cel puţin nereprezenative pentru Armată dacă nu chiar îndoielnice.

“Domnului Traian Băsescu, Preşedintele României

Pe 25 septembrie a.c. ziarul Ziua a publicat scrisoarea deschisă pe care am adresat-o candidaţilor la funcţia de preşedinte al României. La punctul 15 din scrisoare sugeram, citez:

“Neacordarea gradului de general pentru cei care nu au carieră militară. Acesta se cuvine doar militarilor activi, pe baza criteriilor stabilite. În nici o armată occidentală gradul de general nu este unul onorific! Acesta trebuie acordat doar celor care au parcurs treptele ierarhiei militare şi au absolvit instituţii militare de profil. De aici şi până la a face campanie electorală în uniformă nu este decât un pas! Care, din păcate, a şi fost făcut”.

Nu doream sa mai revin pe aceasta cale si cu acest subiect, dar avansările la gradul de general din luna octombrie a.c. au stârnit nedumerire, stupoare, controverse şi polemici care lezează demnitatea şi onoarea militarilor oneşti care au obţinut acest grad pe merit. Pentru exemplificare menţionez câteva titluri de articole: “Dezertori avansaţi”, “Stelele de general iscă polemici”, ”Generalii armatei de aţe, mingi şi tirbuşoane” sau, de dată mai recentă, “Tablagiu avansat general”.

În fapt, aceste câteva titluri cu privire la controversatele avansări anulau motivele pentru care credeam că trebuie să fiu mândru că am servit în armată şi pentru că tot ce mi s-a întâmplat frumos în viaţă datorez ARMATEI ROMÂNIEI. Nu numai subsemnatul, dar însuşi contribuabilul are toate motivele, în contextul creat de ultimile avansări, să aibă dileme cu privire la criteriile în vigoare, calităţile şi meritele celor care poartă gradul de general; după cum se poate întreba de ce fiecare avansare la gradul de general dă naştere la contestaţii din toate părţile. Eu însumi mă întreb: ce s-a făcut, ce nu s-a făcut şi ce ar trebui făcut pentru ca respectul şi mândria cetăţeanului faţă de generalii ţării lor sa fie plenară?

Situaţia creată de dumneavoastră prin avansările controversate, impune ca astăzi să ne punem întrebări: cum suntem noi generalii români, ce-ar trebui să facem să avem prestigiu şi recunoaştere socială, ce s-a întâmplat să scădem chiar şi în ochii camarazilor noştri, dar şi ai contribuabilului, care este miza pentru care decidentul politic are o atitudine de sfidare şi totala lipsă de respect pentru gradele militare?

Ani de-a rândul, sistematic, cu bună ştiinţă sau fără, s-a făcut aproape totul pentru a compromite gradele militare de a-i umili şi de a lăsa să se înţeleagă că de fapt nu criteriile sunt cele care guvernează acordarea gradelor, ci bunul plac al cuiva.

Înainte de 1989, generalii maiori comandau pe generalii locotenenţi iar căpitanii pe locotenenţi colonei, funcţia “doboră” gradul şi uite aşa respectul pentru ierarhie, pentru gradele militare s-a degradat până la un nivel pe care astăzi, militarii, îl percep ca dispreţ şi lipsă de respect faţă de cei care servesc patria.

În nicio armată din lumea occidentală un ofiţer nu ocupă o poziţie de general fără să fie avansat. La noi se poate. Dacă putem numi un singur general care nu merită gradul şi că a fost avansat fraudulos, orice demers de reconsiderare a statutului acestuia este lovit de nulitate dacă nu analizăm criteriile şi împrejurarile care au dus la asemenea eşecuri.

Mă întreb cine ar putea acum să aibă puterea morală să spună cine este intrusul şi apoi să-i arate uşa? Asta-i dilema. Câtiva au fost “dovediţi” de matrapazlâcurile lor, alţii s-au cerut singuri “afară” din sistem pentru că şi-au aranjat ceva profitabil în viaţa civilă, iar alţii au plecat dezamăgiţi în rezervă.

Nu este scopul acestor rânduri să incriminez, dar ceva nu este în regulă cât timp onoarea şi demnitatea celor care au grade militare este discutabilă şi comentată. La occidentali sistemul este draconic şi în final nimeni nu contestă alegerea. La tot ceea ce se spune despre cei avansaţi la gradul de general nimeni nu te mai crede că doar ţi-ai făcut treaba şi că meritul îţi aparţine. În condiţiile date toţi vor fi gata să spună că de fapt, întâmplarea, norocul, loialitatea faţă de “cineva” sau decizii obscure, ţi-au fost favorabile, şi ai fost avansat. Nu tu comisie, nu tu criterii, nu reguli ci doar voinţa cuiva.

Şi atunci, poţi fi generalul şefului de stat major, al ministrului, al preşedintelui etc. Generalul criteriilor lor.

Cât timp virtuţile sunt pe jos iar viciul e pe cal este posibil ca ai noştri camarazi “nenorocoşi” care nu au primit stelele, poate imaginar cuvenite, ar putea să creadă că “cine merită şi n-are, are meritul mai mare”. Cei care ar trebui să se ocupe de această problemă a creşterii prestigiului gradului de general cred că pierd din vedere un singur lucru, şi anume, că nu numai sistemul actual este vinovat pentru nereuşita noastră a generalilor.

Dacă există mizerie, există probabil şi în noi, în limitele noastre interioare, ale generalilor, pentru că am acceptat ca asemenea erori să se întâmple. Altfel, cum putem explica noi generalii că subofiţeri fără studii militare consolidate au fost avansaţi la gradele de maior sau locotenent colonel, devansându-i în mod nemeritat pe ofiţerii cu experienţă şi cu aşteptări la grade superioare. Motivaţia acestora din urmă nu a mai existat şi au plecat în rezervă, înfrânţi şi de tăcerea generalilor. Răul a fost făcut. Mă intereseaza, ca pe toţi militarii cinstiţi, normalitatea restituită în integrum.

Ce-i de făcut, ce ar trebui să se ştie despre calităţile pe care trebuie să le aibă un general?

Domnule preşedinte vreau să cred că veţi citi aceste rânduri care sugerează urgenţa şi necesitatea reconsiderării criteriilor, regulilor, calităţilor celor care sunt propuşi să fie avansaţi la gradul de general: Calităţi umane deosebite: onoare, demnitate, respect pentru preopinent şi părerile acestuia, recunoaşterea spontană a calităţilor şi meritelor subordonaţilor, respect pentru ierarhie şi pentru cei care au fost în teatre, politeţe fără cusur, francheţe. Adâncime intelectuală, capacitate de comunicare deosebită, capacitatea de a discuta avizat subiecte diverse, precum şi calităţi de reprezentare şi de utilizare a media. Experienţă în toate compartimentele majore ale apărării (trupe, politică militară, învăţământ etc). Abilitatea de a asculta, înţelege şi accepta opiniile altora. Capacitatea de a-şi schimba atitudinea proprie. Oricând pregătiţi să conducă trupe sau structuri aliate aparţinând unei coaliţii (nu există varianta “bun doar în ţară”).

Diferenţele dintre naţiuni privind nivelul performanţelor referitoare la leadership nu derivă din diferenţe marcante în ce priveşte procentajul celor care dispun de calităţile necesare, ci din modul în care sistemul îşi creează propriile criterii de identificare, “creştere”, educare, urmărire, stimulare, ierarhizare a valorilor, flexibilitate în promovare etc. Sistemul de selecţie trebuie să aibă stabilitate, să fie simplu şi robust, să funcţioneze prin reguli clare şi nu prin excepţii (n-am avut noi printre criterii şi cunoaşterea limbii engleze şi tot noi am avansat colonei la gradul de general fără să ştie această limbă?).

Secretul succesului oricărei organizaţii, inclusiv al celei militare, este strict condiţionat de managementul resurselor umane, care trebuie să dovedească flexibilitate în promovarea valorilor după un principiu cunoscut, dar aplicat anapoda la noi “omul potrivit la locul potrivit”.

Sistemul de învăţământ şi promovare trebuie să fie astfel conceput încât să releve viitoarele personalităţi militare care au potenţialul şi perspectivele de dezvoltare. Calităţile intelectuale cuplate cu cele practice. Posibilitatea de a vedea miezul problemei, de a direcţiona şi coordona, de a mobiliza şi însufleţi pe cei pe care îi conduce. Generalul trebuie să fie în primul rând un leader, el este un ideal, el este un exemplu de referinţă al structurii militare; dacă un general are calităţile/atributele menţionate atunci structura pe care o conduce este percepută ca atare, dacă nu, atunci există o problemă a sistemului de selecţie care trebuie reformat potrivit cerinţelor organizaţiei militare şi nu aşteptărilor individului.

Gradul de general să fie acordat doar celor cu studii militare, imediat la numirea pe funcţie, să fie corespunzator funcţei pe care o ocupă, să nu fie acordat celor care nu au studii militare şi, foarte important, nu trebuie aşteptată Ziua Armatei, 1 Decembrie sau alte momente istorice.

În incheiere, domnule preşedinte, aş dori să ştiţi că militarilor, indiferent de grad, atunci când sunt avansaţi, nu le place să aibă sentimentul că “li s-a dat totul, dar li s-a luat puterea de a se bucura”.

Am onoarea să vă salut !

General maior (r) Iordache OLARU”

document

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

12 Responses to “Generalul Olaru adresează o scrisoare deschisă Preşedintelui României”

 1. army says:

  dar scrisoarea lui leordean dev ce nu o dati?

 2. ionica_minune says:

  Army, poate pentru ca nu o au?
  Daca stii ceva de aceasta scrisoare, un link catre ea ar fi foarte bun. Redactia infomondo probabil o va prelua imediat.
  Eu personal nu am auzit de ea.

 3. ionica_minune says:

  Adaug:
  Stimata redactie, aici se afla ceva mai mult decat scrisoarea generalului Olaru. Se afla dezonorarea armatei romane si nu numai a generalilor. De acestia, sa-mi fie iertata exprimarea dar ma doare’n cot. Au avut puterea in mainile lor si nu au facut nimic, deci isi merita soarta. Mie imi pare rau cand vad terfelita calitatea de cadru militar. Deci va rog sa preluati tot articolul:

  http://www.ziua.ro/display.php?data=2009-11-28&id=262479

 4. Altfel says:

  Ma mir! Ma mir cat cuprinde ca oamenii astia care se adreseaza actualului presedinte nu stiu cui se adreseaza. Oare, ei chiar asteapta sa izvorasca ceva logic din acest presedinte!?! Daca da, am serioase indoieli despre capacitatea lor de a sesiza conduita inamicului, capacitate cam obligatorie la cei ce zic ca s-au facut militari din vocatie. Dar, dupa cum bine zicea cineva mai sus, ce facura oamenii astia cand erau in miezul sistemului?

 5. pentru autorul articolului says:

  adresati-va lui Geoana, ca Base nu mai iese presedinte! e ca si mancat!

 6. army says:

  scrisoarea lui Leordean in Ziua de joi sau vineri …..basae poate sa iasa presedinte daca stam acasa in loc sa votam ce trebuie

 7. O C V ST says:

  Asa cum am mai scris armata este fara coloana vertebrala. Cei cu functii se agita cand sunt afectati direct dar nu au o atitudine verticala si demna tot timpul cand ocupa o functie in armata. In schimb isi folosesc functia pentru a promova neamurile, isi “baga” cunostintele in scoala pe filiera indirecta, la cursurile de cariere examenele de admitere sunt fictive- intra cei aflati pe liste. In acest moment in armata nu se respecta constitutia, legile tari si regulamentele militare. Nu suntem egali in fata legii, discriminarea este la putere: sefii si-au luat banii de haine din februarie si ceilalti de loc- unde este egalitatea de sanse? In timp ce intram in concediul fara plata sefii isi dubleaza veniturile prin asanari si chirii fictive- unde este moralitatea, etica si coeziunea din armata?
  Suntem singura institutie din sistemul de aparare in care nu sunt reglementate relatiile de rudenie.
  Care ierarhie cand un sublocotenent ocupa prin cumul functie de maior cu indemnizatie de comanda?
  Ce masuri s-au luat dupa cele constatate de Corpul de control in BIA nr. 8/2009?
  De la brigada in jos este ordin sa se manance o masa obligatoriu. Argumentele cand s-a dat ordinul a fost -pe scurt- cei obligati nu-s capabili sa se hraneasca singuri, cautati Observat. militar si gasiti argumentele astea date de un general- am protestat la Observator dar nu au publicat nimic. Interesant ca ordinul se executa numai la anumite unitati. In perioada de criza acesti bani ar putea fi folositi pentru toata familia. Si mai interesant. Firmele castiga licitatia la 6 lei masa si diferenta de 2 lei nu este data militarilor e oprita de stat.
  Din pacate armata este intr-un moment de disociere si de pierdere a increderii in conducere!. Fara unitate si incredere este doar o adunatura obligata sa faca instructie de front zilnic din 2 capitole.

 8. ionica_minune says:

  OCVST, daca tragi de sfoara firmei asteia de hranire, vei gasi capatul undeva la Galati, Valcea sau Scornicesti. Amanuntele le stii. Poti sa comentezi mult si bine ca e masa proasta, astia ce vrei sa moara de foame?
  Logica “de la brigada in jos”……..echivalentul ” unde se termina logica incepe armata”.
  Ordin: de maine prostii dau banii la firma, smecherasii nu.
  Erau ordine date si cu asanarile dar le respecta tatamare…….3000 de lei la salariu e ceva nu, la un colonel…….
  Mergem la defilare marti, in fara plata, fara bani de haine, fara cadouuri de mos Niculai………asa sa le ajute Dumnezeu……….

 9. ne-generalul ne-olarul says:

  inainte de aceasta scrisoare am mai citit una, tot deschisa, adresata tot pres-edinte-lui. era semnata de col (r) olaru. se incheia milogindu-se (el zice ca ironic) sa-i dea si lui gradul de general.

  poi, domnule general olaru, pt. care inca mai am putina stima! incetati cu aceste scrisori deschise, ca deveniti penibil! daca faceti din ele o afacere de familie nu va mai crede nimeni ca sunteti de buna credinta, ci ca urmariti ceva anume. daca vreti sa va mai pastrati din putina stima pe care o mai aveti in randul ofiterilor in activitate, lipiti-va scrisorile, altfel atunci cand veti ocupa funciile (semi-)politice pe care le vanati, veti ajunge cu creditul la 0. mai bine scrieti o carte. sau mergeti la bruxelles, poate va primesc acolo consilier!

 10. I.P. says:

  O noua lista de generali, pe ea se gasesc (cu exceptia unor persoane care meritau o steluta in plus) si aghiotanti ai amiralului Marin, care nu au comandat niciodata nimic, precum si dintarul Ioan Sarbu, care a primit-o pe a doua… Este rusinos ce au putut face amiralul marin, ministrul stanisoara pe ultima suta de metri cu complicitatea batausului basescu. Iata lista de la MApN:

  • Decret privind înaintarea în gradul de general locotenent – cu trei stele a domnului general maior – cu două stele Oprea Ştefan din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind înaintarea în gradul de general maior – cu două stele a domnului general de brigadă – cu o stea Angelescu Viorel din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind înaintarea în gradul de general maior – cu două stele a domnului general de brigadă – cu o stea Bălăceanu Virgil din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind înaintarea în gradul de general maior – cu două stele a domnului general de brigadă – cu o stea Chiriţă Mihai din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind înaintarea în gradul de general maior – cu două stele a domnului general de brigadă – cu o stea Petre Valentin din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind înaintarea în gradul de general maior – cu două stele a domnului general de brigadă – cu o stea Plăviţu Dan din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind înaintarea în gradul de general maior – cu două stele a domnului general de brigadă – cu o stea Sîrbu Ioan din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind înaintarea în gradul de general maior – cu două stele a doamnei general de brigadă – cu o stea Şerban Floarea din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind înaintarea în gradul de contraamiral – cu două stele a domnului contraamiral de flotilă – cu o stea Vâlsan Niculae din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Alexandru Ion din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Coşcodaru Ion din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Cosneanu Gheorghe din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Hermeneanu Vasile din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Hondor Mihai din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Ioniţă Ariton din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Mureşan Mihai-Marius din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Motoc Gheorghe din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Pârlog Adriean-Vasile din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Popescu Constantin din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Popescu Mihai-Silviu din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Sima Emil din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea domnului colonel Tudosie Emil din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de contraamiral de flotilă – cu o stea domnului comandor Dospinescu Virgil din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de contraamiral de flotilă – cu o stea domnului comandor Dumistrăcel Cătălin-Silviu din Ministerul Apărării Naţionale;

  • Decret privind acordarea gradului de general de flotilă aeriană – cu o stea domnului comandor Dobre Constantin din Ministerul Apărării Naţionale;

  http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=11740&_PRID=

 11. army says:

  POATE E ULTIMA SCRISOARE ADRESATA LUI BASESCU SA NU-I DAM OCAZIA SA MAI PRIMEASCA SCRISORI CA TOT NU RASPUNDE NIMENI LA ELE

 12. digital says:

  statul nostru nici macar nu se poate numi de drept asa cum este prevazut in constitutie,(cat mai o fi respectata).care stat de drept,in care nu se respecta legile,in care OUG si HG-urile conduc (vorba vine),ce??!!interesele de grup,economice si politice.
  in care legile isi schimba valabilitatea pe timpul noptii,dupa cum viseaza “intaiul”.
  cand cineva a spus”mai vreau odata!”ce am putea intelege.

  as incerca o paralela intre aceste scrisori si votul alb.da ,ar functiona intr-o democratie,dar la noi nu cred ca e cazul.