Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Generalul politruc şi Luceafărul huilei – un tandem al anilor ’90

Tandemul Oprea - Cozma în anii 90. foto ghimpele.ro

Zilnic, citesc un noian de presă online. Fireşte, în cazul unor articole, citesc doar titlurile, şi în cazul în care constat că “sună interesant”, citesc şi conţinutul. Iar azi, ajungând la “Ghimpele” mi-a reţinut atenţia titlul următor: “Înregistrari cu Gabriel Oprea, din vremea în care ministrul Apărării era “aghiotantul” lui Miron Cozma”. Aşadar, încă din titlu, interesul mi-a fost stârnit de faptul că articolul promite să fie foarte bine documentat: cu înregistrări video şi fireşte, cu fotografii.

Pe scurt, despre ce este vorba: Miron Cozma – “Luceafărul huilei” din Valea Jiului, şi penalul de aceeaşi provenienţă – a oferit pentru “Ghimpele” un interviu amplu. Iar unul dintre subiectele aduse de Cozma pe tavă a fost legat de actualul ministru al Apărării, generalul Gabriel Oprea.
Sebastian Safir, autorul articolului notează şi faptul că Miron Cozma “a lansat un atac virulent la adresa actualului ministru al Apărării, Gabriel Oprea, cu care, pare-se, ar avea un conflict personal mocnit”.Safir, continuă:

” (…) la mijlocul anilor ’90, în 1996, mai exact, la scurt timp după preluarea puterii de către CDR. Cozma era (…) un personaj cunoscut şi influent, a cărui intervenţie în forţă a reuşit să destabilizeze instituţiile statului de drept şi care, prin numărul şi agresivitatea oamenilor pe care-i controla, a dus la schimbarea unui guvern legitim”.

Pe atunci, “Oprea era un tânăr ofiţer, dornic de cunoştinţe în lumea “bună” a politicii. Din păcate, nici atunci, nici ulterior n-a avut – după cum susţine  acelaşi Miron Cozma – vocaţia loialităţii”.

Trecerea anilor a avut câte o semnificaţie pentru fiecare dintre aceste 2 personaje. Dacă pentru Cozma trecerea anilor a însemnat statul la pârnaie, pentru Gabriel Oprea, “trecerea anilor a fost mult mai profitabilă: finalizandu-şi ascensiunea militară cu gradul de “general”, Oprea s-a reorientat către ierarhia socială, devenind, treptat, din “aghiotant” al lui Cozma, “şef al mafiei personale” a lui Adrian Nastase şi, într-un final, ministru însarcinat cu siguranţa naţională în regimul Băsescu.
Şi întemeietorul unui partid de trădători şi traseişti politici: UNPR.

Autorul articolului a încercat să contacteze atât oficiali ai MApN, cât şi cei aflaţi în fruntea UNPR. Fireşte, ca să încunoştiinţeze personajul incriminat: Oprea.

filmul cu Oprea şi Cozma

“În ultimele două zile am încercat sa contactăm oficiali ai Ministerului Apărării Naţionale, ai UNPR sau chiar pe conducătorul acestora, Gabriel Oprea, tocmai pentru a elucida dilema pseudo-incompatibilităţii despre care vorbeam: e oare apt pentru a gira siguranţa naţională fostul “aghiotant” al celui care, la un moment dat, a reprezentat un pericol al statului de drept? Iar daca incompatibilitatea poate fi asumată, sau nu, ironia sorţii se dovedeşte evidentă şi nu poate fi ignorată”, susţine Sebastian Safir.

Dată fiind indisponibilitatea unui ministru care este şi politruc, şi care, încă de pe acum şi-a început campania electorală (racolând inclusiv foste cadre militare) autorul a ales:
Deoarece dialogul cu reprezentanţii, mai mult sau mai puţin personali, ai generalului Oprea nu au dus la generarea unui comentariu relevant, “şi cum o imagine valorează cât o mie de cuvinte”, a oferit în exclusivitate imagini cu generalul Oprea, “secundul” lui Cozma, în 1996.

Sorina Bruj

 

Sursa: Ghimpele


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Generalul politruc şi Luceafărul huilei – un tandem al anilor ’90”

 1. parablue says:

  Dom-le, nu prea cred eu ca luceafarull huilei s-ar fi coborat atât de mult…Are și omulețul ăla principiile sale !

 2. R. says:

  da, altceva in afara de “o poza care poate insemna orice” si afirmatii sunt ?, ca stirea e, “buna” !.

 3. oblio says:

  Sincer, fara a fi fan Oprea, in afara de doi oameni intr-o parcare indreptandu-se sau aflandu-se fiecare in /spre masina lui, poza nu spune nimic. Aveam alte pretentii la infomondo militar. Nu vad nici o declaratie, nici a lui socma , nimic din care sa rezulte o apropiere sau colaborare intre cei doi. Va pierdeti cititorii cu astfel de susanele.

 4. gabi oprea says:

  pai ba baiatule, daca ai avea capacitea sa urmezi un link catre ghimpele ai putea vedea inregistrarea de cateva minute in care oprea si cozma stau bot in bot, se plimba cu aceeasi masina si ai afla ca oprea era secundul sau la jiul. dar daca ti-e prea greu sa citesti articolul, imi imaginez ca nici imaginile nu prea te-ar ajuta sa intelegi. plus ca exista interviul cu cozma in care aceste declara ca a fost mama lui dreapta.

 5. ROBERT HORVATH SUA says:

  MOMENT AL SOLIDARITATII NATIONALE , APEL CATRE SECURITATE !
  SERVICIILE SPECIALE IN SLUJBA ROMANIEI ,IMPOTRIVA DICTATURII.
  MOMENT AL SOLIDARITATII NATIONALE
  Romania se afla int-un moment prerevolutionar similar cu cel ce prevestea caderea lui Ceausescu. Elementul hotaritor in caderea lui Ceausescu la reprezentat reorientarea securitatii in favoarea dezideratului national. Elementele pragmatice au dus la caderea dictatorului. Securitatea nu poate sa joace pe un cal pierzator pentru ca a-si va frange gatul. Singura ei sansa de supravitui furiei care vine ,este sa se alinieze vointei populare.
  APEL CATRE SECURITATE !
  Nu am nici-o simpatie pentru aceasta organizatie ci dimpotriva. Am scapat de infernala ancheta securitatii dupa un an jumate de an fiind invinuit de inalta tradare, pentru transmiterea in occident a unui material filmat despre Ceausescu. Imediat dupa terminarea facultatii am fost trimis sa fac un film la Scornicesti . In sat a avut loc o nunta unde unde Ceausescu a vorbit in fata unor tovatasi despre …..o bomba atomica. Am scapat cu viata printr-o scrisoare adresata de Presedintele SUA. Carter. In ancheta ( securitatea era divizata din 1977 ) am cunoscut ” securisti buni ” care au incercat sa-mi salveze viata ” si cei rai ” care se pregateu sa-mi puna streangul pe gat. Cu alte cuvinte am cunoscut securitatea pe pielea mea atat la figurat cat mai ales la propriu. Cu toate acestea ma simt moral obligat sa spun doua mari adevaruri, fara de care socitatea romaneasca nu poate merge inainte, – Securitatea a reusit sa cuprinda cu anumite exceptii elita societatii romanesti. Fiecare valoare a cestei tari a avut intr-un fel sau altu relatii cu securitata. Acest lucru sa intamplat atat in Germania lui Hitler sau Rusia lui Stalin. – Securitatea a fost elementul hotarator in caderea si lichidarea lui Ceausescu. In aceste zile istoria se repeta, Basescu ca si Ceausescu a declarat razboi poporului roman. Asistam la o atmosfera prerevolutionara asemanatoare cu cea din …1989. In serviciile romanesti se gasesc oameni de tote felurile….Gasim patroti si oportunisti, oameni tineri care nu au cunoscut comunismul alaturi de ” vechea garda care are sansa de a-si sterge pacatele. Cunosc de la sursa faptul ca ” securistii ” sunt nemultumiti de faptul ca nu sunt lasati sa-si faca datoria devenind un fel de garda pretoriana a clicii Basescu. In concluzie ma adresez fiecarui om de bine din servicille romanesti sa arate demnitate si sa se alature poporului mereu jignit si acum infometat, exact ca in… 1989. .Cetateni acestei tari va vor recunoscatori si va vor strange mainile mainile iar copii vostrii vor fi mandrii de voi ! Dumnezeu sa va ajuta sa gasiti calea cea dreapta . Robert Horvath DEVA Cineast- New York

 6. Bure Bista says:

  Stimata doamna

  Poporul roman, democratic l-a ales pe Boc si ai lui ca scula a lui Basescu

  Poporul roman l-a ales pe Basescu presedinte

  Poporul roman a votat pentru modificarea Constitutiei si desfiintarea unei camere a Paralmentului.

  In concluzie, poporul roman s-a straduit sa-i confere dl. Basescu toate parghiile sa faca ceea ce face.

 7. cocorul says:

  „ FĂRĂ Ţ ARĂ!”….
  ………..“Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la
  examenul de capacitate în faţa Europei…
  Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi
  astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă
  întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim nici
  de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o
  avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită
  morală”.-Octavian Goga, în 1916!!!

  „FĂRĂ ŢARĂ” .
  Eu sunt un om fără de ţară,
  Un strop de foc purtat de vânt,
  Un rob răzleţ scăpat din fiară,
  Cel mai sărac de pe pământ.
  Eu sunt un mag de legea nouă,
  Un biet nebun, orbit de-o stea,
  Ce-am rătăcit să v-aduc vouă
  Poveştile din ţara mea.
  Eu sunt o lacrimă târzie
  Din plânsul unei mii de ani,
  Sunt visul care reînvie
  La vetrele celor orfani.
  Sunt o mustrare călătoare
  De pe tărâmuri fără glas,
  Şi dintr-o lume care moare
  Sunt strigătul ce-a mai rămas.
  Eu sunt oftatul care plânge
  Acolo-n satul meu din deal,
  Sunt ţipătul muiat în sânge
  Al văduvelor din Ardeal.
  Sunt solul dragostei şi-al urii,
  Un visător de biruinţi,
  Ce port blesteme-n cerul gurii,
  Drept moştenire din părinţi.
  Eu m-am desprins dintre morminte,
  Din cripte umede şi reci,
  De unde-aducerile-aminte
  Ţin straje unui gând de veci.
  Şi cu fiorul care poartă
  Pe cei încrezători în fraţi,
  V-am plâns la fiecare poartă
  Durerea morţilor uitaţi.
  Azi simt cum noaptea se coboară
  Pe dimineaţa mea de ieri,
  Cum cântul meu se înfăşoară
  În giulgiul veşnicei tăceri…
  Şi printre voi îmi duc povara
  Stropit de râs şi de noroi,
  Căci vai de cine-şi pierde ţara
  Ca să şi-o ceară de la voi