Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Generalul (r) Francisc Radici, fost şef al DGIA, a fost trimis în judecată

generalul-maior-francisc-radiciGeneralul (r) Francisc Radici, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, a fost trimis în judecată, alături de alte 14 persoane, fiind învinuit de “favorizarea infractorului”, în dosarul privind furtul unor maşini de lux.

În dosarul furtului maşinilor de lux, Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 i-au trimis în judecată, în stare de “arest”, pe Liviu Nicolae Stan, pentru “furt calificat”, Robert Alexandru Chira, pentru “tăinuire, favorizarea infractorului şi complicitate la furt calificat”, Mihail Covaliu şi Vitalie Covaliu, pentru “tăinuire”, se arată într-un comunicat de presă de pe 2 septembrie, al judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti,citat de MEDIAFAX.

Alături de aceştia urmează să fie judecaţi Francisc Radici, Georgian Marius Trică, Dan Alexanderu Păun, Gabriel Cătălin Ene şi Gheorghe Zamfir, pentru “favorizarea infractorului”.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Sectorului 1, primul termen fiind stabilit la 11 septembrie.

În actul de sesizare a instanţei procurorii au prezentat faptele. Astfel,în perioada mai 2012 – februarie 2013, unii membri ai grupării infracţionale au furat mai multe autoturisme de lux. Erau vizate, în special, maşinile lăsate de către proprietari cu motorul pornit şi cheia în contact.

“Prin acest mod de operare, inculpaţii vizau două scopuri:
Pe de o parte, având cheia autoturismului, autorii îl puteau valorifica mai uşor şi pentru o sumă mai mare de bani pe «piaţa neagră», nemaifiind nevoiţi să procure chei contrafăcute pentru autoturismele în cauză.

Pe de altă parte, cele mai multe dintre autoturismele furate, având o valoare foarte mare, erau asigurate CASCO, fiind acoperită inclusiv situaţia ” de furt”, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori.Însă proprietarii maşinilor aveau nevoie de ambele chei pentru a fi despăguţi de firmele de asigurări. În caz contrar, potrivit prevederilor standard ale contractelor de asigurare CASCO, se considera că furtul s-a produs ca urmare a neglijenţei acestora.În atare situaţie, membrii grupării contactau victimele şi să le propuneau “răscumpărarea” autoturismului furat.

“Infractorii obţineau astfel un profit sigur şi rapid în urma activităţii lor infracţionale, fără a se expune riscului pe care îl implică valorificarea autoturismului sustras pe piaţa neagră şi eventualei identificări a acestuia de către organele de poliţie”, au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, atunci când restituiau maşinile furate, membrii grupării le spuneau proprietarilor că nu ei sunt hoţii, ci sunt doar nişte intermediari. Astfel, negociau recuperarea autoturismelor şi încercau să obţină sume cât mai mari de bani.

Potrivit MEDIAFAX, care citează surse judiciare, generalul în rezervă Francisc Radici este acuzat că şi-ar fi ajutat un prieten să recupereze de la hoţi un Mini Cooper, în condiţăiile în care victima ţinea în torpedoul maşinii furate toate actele, iar atunci când s-a dus la firma de asigurări, acesta nu a putut prezenta nici talonul şi nici cheia de rezervă.

Generalul în rezervă Francisc Radici a fost pus sub învinuire şi într-un alt dosar privind achiziţia ilegală a unor locuinţe de serviciu, dosarul “Case de la MApN”.

Sursa:  comunicat de presa al Judecatoriei sector 1

MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Generalul (r) Francisc Radici, fost şef al DGIA, a fost trimis în judecată”

 1. coopernick says:

  Mi-e mie rusine de posibila lui rusine.

 2. Balcifer says:

  Se umplu puscariile cu …generali!!!

 3. Bure Bista says:

  Esti un generos si un idealist.

  El cred ca-si inchipuie ca e victima.

 4. Bure Bista says:

  Individul asta la un moment dat era seful contraspionajului militar. Mai mult a ajuns apoi si sef inclusiv si peste zona de informatii.

  Acum e inclusiv in dosarul cu case obtinute ilegal de la MApN.

  Stau si eu si ma gandesc:

  Cat de santajabil a fost asta in timp ce lucra? Oare nu l-au agatat unii pe inconstient? Oare cate ilegalitati a mai facut ca profilul lui ….

 5. coopernick says:

  Poate. Poate am un simt al onoarei uniformei si apartenentei la casta militarilor. Dar despre individul asta au aparut date, parca pe plano10 sau aici pe infomondo, privind comportamentul inca din scoala militara, care poate explica de ce s-a injosit dupa pensionare (nu stiu inainte!).

 6. indisciplinatu says:

  Pai, omu’ asta e varfu’ aisbergului….daca ar incepe serviciili sa-si dea la gioale in public cred ca ne-am ingrozi!!!