Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

George Cristian Maior: SRI are o singură preocupare, cea a securităţii naţionale”

Într-un interviu luat de Sabina Fati directorului SRI, George Cristian Maior şi postat online de România liberă,una dintre temele abordate s-a referit la faptul că,  “în ultimele 10 zile, mai mulţi politicieni şi mai multe posturi TV au atacat SRI în discuţiile publice”.

Întrebat fiind “ce a determinat această nervozitate?”, directorul SRI a răspuns următoarele:

Eu am văzut că un fost ofiţer de Securitate şi un membru al Parlamentului care a fost informator al Securităţii au vrut să atragă serviciul într-o dispută bazată pe interese economice sau politice. Mi-am dat seama cât de incapabilă este Securitatea să înţeleagă dinamica lumii contemporane şi ceea ce se întâmplă, atât economic, cât şi politic. Am fost dezamăgit să văd unele comentarii care încercau să amestece lucrurile, fără să facă o departajare netă în ceea ce înseamnă Serviciul Român de Informaţii faţă de fosta Securitate. SRI este o instituţie care nu are la bază o ideologie, ci doar un sistem de valori democratice, iar faptul că asemenea oameni încearcă să vorbească de poliţie politică, tocmai ei, care au lucrat pentru poliţia politică a regimului comunist, arată o incapacitate intelectuală de a înţelege lucrurile, dar şi un interes faţă de propria agendă“.

Ziarista l-a întrebat pe Maior dacă se referă cumva “la senatorul Sorin Roşca Stănescu, fost informator al Securităţii, la Dan Voiculescu, la rândul lui fost informator, dar care ulterior a lucrat pentru firme ale Securităţii, şi la prosperul om de afaceri Ioan Niculae, care se laudă că şi-a început cariera de ofiţer al Securităţii când avea 21 de ani”.

Directorul SRI a refuzat să dea nume.”Nu vreau să mă refer la nume. Eu am vorbit despre o situaţie foarte clară”, a afirmat Maior.

La întrebarea cum ar defini „corupţia la nivel strategic“, directorul SRI a răspuns:

În primul rând, traficul de influenţă, care poate acapara un ministru, un minister, în modul curent de operare. E un exemplu. Alte aspecte pot deregla dinamica pieţei libere prin influenţe politice, printr-un lobby ilegitim etc.”

Întrebat fiind apoi “de ce aceste critici sau atacuri la adresa SRI s-au declanşat chiar în acest moment?”, directorul SRI a răspuns:

Probabil că există centre de putere care văd în perspectivă şi încearcă să-şi traseze culoare spre viitor, vizând 2014, şi crezând că fie pot intimida SRI, fie îl pot orienta spre a se implica într-o bătălie politică foarte amplă. Spre deosebire de ei, SRI are o singură preocupare, cea a securităţii naţionale, şi nu ne impresionează nici un miliardar care vorbeşte într-un anumit fel despre Serviciu şi nici un parlamentar care ne critică“, a mai spus directorul SRI.

Sursa: România liberă

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “George Cristian Maior: SRI are o singură preocupare, cea a securităţii naţionale””

 1. indisciplinatu says:

  Lasati, domnule Maior,…lasati!! Daca ar fi asa n-ar fi nevoie sa iesiti cu astfel de declaratii care nu intereseaza pe nimeni, ci poate numai pe “unii” pe care-i “serviti” la nevoie.
  Faceti-va treaba, fara declaratii, asta vrea poporul de la domnia voastra si oamenii din subordine. Aia cu “parlamentarul” care va critica scoate totusi in evidenta faptul ca faceti, probabil, si multe “nefacute” pentru care dati socoteala Parlamentului numai DACA, CUM si CAND va convine.
  Intrebare pentru domn’ director: SRI controleaza Parlamentul sau invers???…

 2. ANDU says:

  am vazut bah,mai ales in treaba pensiilor militare,unde la 90% dintre cei care ar mai fii utili intr-un eventual razboi,au fost furati mai rau decat si-ar putea inchipui vreodata cineva.
  cred ca daca vine un razboi in urmatorii ani,primu lucru,care il vor face militarii,o sa fie executarea tuturor paducheilor pdlaci a tradatorilor unperisti si udmeristi.