Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Graniţele Abhaziei şi Osetiei de Sud vor fi apărate de … Rusia

În prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi a liderilor abhaz, Serghei Bagapsh, şi sud-osetin, Eduard Kokojty, Rusia a semnat cu regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud două acorduri prin care va proteja frontierele acestor două teritorii pentru o perioadă de cinci ani.

În documente se arată că în interesul securităţii lor şi a Federaţiei Ruse, înainte de a-şi forma proprii grăniceri, Osetia de Sud şi Abhazia vor încredinţa Rusiei protejarea frontierelor sale.

Conform acordurilor, valabile pe cinci ani, Abhazia şi Osetia de Sud au delegat Rusiei apărarea frontierelor, ceea ce înseamnă în realitate că Rusia va apăra graniţa lor cu Georgia.

Preşedintele Dmitri Medvedev a declarat în cadrul ceremoniei de la Kremlin că, deşi Rusia a recunoscut cele două republici, rămân posibile în continuare provocări militare din partea Georgiei, el chemând la prevenirea acestora. În acest context, liderul rus a calificat drept “provocare pe faţă” exerciţiile militare ale NATO din Georgia, prevăzute pentru luna mai. “Este un adevăr elementar: acolo unde de curând a fost un război nu se organizează exerciţii militare”, a declarat Medvedev, adăugând că întreaga răspundere pentru posibilele consecinţe negative ale acestor exerciţii va reveni persoanelor care au întreprins “acţiunile respective”.

Un purtător de cuvânt al NATO a precizat că acordurile semnate astăzi contravin acordurilor de încetare a focului negociate de Rusia şi Georgia cu Uniunea Europeană. Şi Franţa s-a declarat preocupată de semnarea acestor acorduri, Parisul reamintind, conform France Presse, că s-a opus şi recunoaşterii unilaterale de către Moscova a independenţei celor două regiuni georgiene.

sursa: RADOR

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Graniţele Abhaziei şi Osetiei de Sud vor fi apărate de … Rusia”

  1. DE CE BAL says:

    Eroare a lui Dmitri Medvedev, care denota nervozitatea provocata de faptul ca Georgia, cu teritoriul hacuit de rusi, a trecut cu arme si bagaje, for ever/pentru totdeauna sub umbrela protectoare americana.
    Singurul care jubileaza – Putin.