Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Grav incident în Afganistan: un militar român a decedat şi alţi cinci au fost răniţi

plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu,.foto stiricomÎn dimineaţa zilei de duminică, 30 martie, în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în maşina de luptă, plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi, în Afganistan.

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu avea 35 de ani, era angajat al Ministerului Apărării Naţionale din 2001, era căsătorit şi avea un copil. A mai participat la şase misiuni externe, în Afganistan şi Irak.

Mircea Duşa a transmis un mesaj de condoleanţe:”Sunt profund îndurerat de moartea plutonierului-major Claudiu Constantin Vulpoiu, căzut la datorie în Afganistan. Pierderea vieţii sale ne aduce aminte, încă o dată, că Afganistanul rămâne cel mai complex şi mai periculos loc din lume. Suntem alături de familia eroului Claudiu Constantin Vulpoiu, greu încercată de această tragică pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente şi către camarazii de arme răniţi în tragicul incident, pentru a căror sănătate ne rugăm”.

Militarii români, din Batalionul Manevră dislocat în provincia Zabul, executau o misiune de patrulare, cu trei maşini de luptă MRAP (rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor – Mine-Resistant Ambush Protected), pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall, potrivit unui comunicat de presă al MApN.

În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar. Ministrul apărării naţionale transmite sincere condoleanţe familiei militarului decedat şi urmăreşte cu atenţie starea răniţilor.

 

Dumnezeu să îl odihnească pe plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu, iar pe camarazii lui răniţi să îi ajute să se însănătoşească!

Sursa: comunicate de presă ale MApN ,
MApN

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

20 Responses to “Grav incident în Afganistan: un militar român a decedat şi alţi cinci au fost răniţi”

 1. gheo says:

  “Dumnezeu sa-l odihneasca in pace”, condoleante familiei si, dincolo de asta, ne-a mai murit un militar “pe meleaguri straine”, … pentru ce ? si pentru cine si a caru-i interese ? …

 2. Cip says:

  Pai mai gheo, pentru ca acu sa nu mergi la referendum unde sa-ti esprimi parerea daca sa fii in Rusia sau nu. De exemplu…

 3. sigur says:

  Viata de militar e riscanta.Drept ”recunostinta” guvernul le da militarilor in bataie de joc ajutoare sociale in loc de pensii militare.Daca ranitii scapa cu viata vor trece din randul miltarilor in randul asistatilor social.Halal recunostinta .

 4. mos alecu says:

  @sigur Martie 30, 2014 at 8:20 pm :
  Pentru detaliere…
  Pentru decedati :

  – conform legislatiei anterioare L.263/2010
  —- urmasii (sot/sotie , copii) beneficiau de pensie egala cu solda lunara a decedatului
  —- copii PUTEAU fi inmatriculati in licee militare (scoli de MM sau subofiteri) pe baza de rezultate la invatatura si test de aptitudini

  – conform L.263
  —- urmasii beneficiaza de pensie de urmas
  ——- pensia de urmas este 50-75% din pensia care s-ar fi cuvenit decedatului
  ——- sotia supravietuitoare poate opta (pentru pensia decedatului) la implinirea virstei de 65 de ani
  ——- pensia care s-ar fi cuvenit decedatului se calculeaza numai pentru solda de grad+functie+max.30% (sporuri) primite in tara . Nu se iau in calcul indemnizatiile si sporurile primite in “strainezia”
  ——- pensia decedatului ar fi o pensie anticipata partiala . Ca urmare este calculata cu multe “penalizari” din cauza neindeplinirii virstei si stagiului de cotizare …
  —- urmasii nu beneficiaza de nici un fel de masuri suplimentare de protectie (copii admisi fara examen la scoli militare ; sotii incadrate fara examen/concurs in institutii/unitati militare) … Astfel de masuri se aplica NUMAI la alte institutii … CU EXCEPTIA MApN .

 5. elis says:

  Lasa-i, ca pana trec, se umplu de bani pentru care-si vand sufletul, pentru care dau din coate, pentru care cara sacose pentru a lua locul altora. Ai habar macar cum se face o selectie pentru plecare in teatrul de operatii ?! Daca nu, taci. Dumnezeu sa-l ierte si sa-i dea tarie familiei sa treaca peste aceste momente. Grele. A murit un om pentru un pumn de arginti. Si vor mai muri si altii pentru aceeasi arginti blestemati.

 6. mos alecu says:

  @sigur Martie 30, 2014 at 8:20 pm :
  Pentru detaliere…
  Pentru raniti :

  – conform legislatiei anterioare L.263/2010
  — ranitul beneficia de pensie de invaliditate egala cu solda din luna accidentului

  – conform L.263/2010
  — ranitul va beneficia de pensie de invaliditate
  —— pensia de invaliditate este o pensie anticipata partiala . Acet tip de pensii este drastic diminuat prin niste “penalizari” aplicate pentru neindeplinrea conditiilor de virsta de pensionare si de stagiu de cotizare .
  —— nici ranitul (si nici membii familiei lui) nu vor beneficia de masuri suplimentare de protectie (ranitul – mentinut in activitate ; copiii admisi fara examen in institutii de invatamint militar ; sotii incadrate fara examen/concurs in institutii militare) . Aceste masuri se aplica numai pentru ranitii din alte componente ale sistemului national de aparare , ordine publica si siguranta nationala … CU EXCEPTIA MApN .

 7. sigur says:

  Ce treaba are selectia aici? Ca se da spaga e un lucru stiut dar nu vad legatura cu faptul ca in loc de pensie supravietuitorii primesc ajutoare sociale.

 8. sigur says:

  Stai linistit si la MAI e la fel daca nu ai pile mari ..

 9. ROBERT HORVATH SUA says:

  Reteaua rusa UDMR……..publicata pe blogul meu demonstraza cum Primul Ministru Ponta permite, in cunostinta de cauza, ca propriul lui consilier Frunda ,sa aiba astfel acces direct la secrete de stat si a influentat decizii politice in favoarea Rusiei impotriva tarii sale. In termeni legali, Art 155 Cod Penal, aceasta fapta se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi. Dezvaluirile pe care urmeaza sa le public in continuarer arata ca primul ministru al Romaniei s-a aflat in relatii profesionale cu un sef al spionajului maghiar in Romania. Mai mult: experti ai serviciilor secrete americane de la cel mai inalt nivel confirma acum, in lucrari de specialitate pe care le voi prezenta , informatiile tinute secret in Romania ca urmare a ordinelor date de oamenii fostului KGB. Ponta urmeaca traditia Basescu,
  La numirea în postul de procuror general al României a Laurei Codruta Kovesi se stia ca sotul acesteia – Eduard Kovesi – fusese racolat de spionajul maghiar.

  Codrut Seres si Zolt racolati de de serviciul bulgar de fapt rusesc.

 10. indisciplinatu says:

  Afganii mor de gatul oricarui strain care le-a cotropit teritoriul. Degeaba ne sunt bagate pe gat reportajele siropoase din Afganistan ale Trustului de Presa al Armatei , unde militarii nostri impart ghiozdane si carioci copiilor mangaindu-i pe crestet…nu tine vrajeala.
  Realitatea este aceasta,…si este trista.Ne mor oamenii acolo iar in tara “vii” si spui la bilant tot felul de prostii despre necesitatea cresterii bugetului apararii cu tinta in anii urmatori avand in vedere ca “nu se stie cine urmeaza”???…Rusii ne-au mai amenintat in anii 90 prin generalul Lebed ca in cateva ore ocupa Bucurestiul daca nu ne potolim….despre ce mai discutam,…basescule????
  Din punct de vedere militar suntem ff slabi si nu trebuie sa “sapi” ca sa-ti dai seama de chestia asta. Noi nu mai suntem capabili de un efort militar sustinut in interiorul granitele nationale!!! ….despre NATO,….nu cred ca poate sa ne sustina in eventualitatea unui conflict armat cu “ursul”.

 11. sigur says:

  CREDE-ma la MAI nu se respecta decat legea celui mai tare in pile politice sau a celor care au relatii la inspectoratele generale. Totul e negociabil la MAI care a ajuns stat in stat [vezi si abuzurile de la Pungesti] .Exista infractori care au dat spaga sute de mii de euro si au ajuns din infractori si braconieri ,sefi de sectoare [vezi SPF Harsova]sau cdt de politie la oras [vezi Cernavoda] .Tara e plina de infractori cu grade mari care stabilesc unde si cum se aplica legea.

 12. sigur says:

  Iar gresesti .S-au amestecat pensionarii adevarati [si cei militari din pacate] cu cei care primesc ajutoare sociale si s-a facut un haos intentionat.

 13. sigur says:

  Asta se stie de mult .Altceva noutati ai?Sau tot vechituri.

 14. ION says:

  Treaba cu spaga e deja de domeniul trecutului.
  Dupa ce au fost cateva cazuri cand, pe baza de voluntariat, nu completau efectivele de plecare la razboi, s-a schimbat legea. Se pleaca pe baza de ordin. Cunosc cateva cazuri de tineri caporali care, desi n-au vrut sa plece, au primit ordin.

 15. gheo says:

  Pai, “mai cip” , crezi ca au vre-o legatura “militarii romani pierduti pe campurile mortii prin tari exotice” cu … Rusia ???, sau … “testamentul tarului Petru cu noi ?”, exista niste diferente, si, in ecuatia asta, “noi” suntem “pionii celor mari”, sa lasam vorbele mari pentru … “cei mari”, si diplomatia si jocurile le fac tot cei mari, noi “genoflectiuni” si, nu trebuie sa ne umflam in pene prosteste pentruca rad unii de noi.

 16. Relutu says:

  Trist popor, flamand si manipulat condamna azi armata trimisa ieri la cartofi iar maine va condamna aceeasi armata trimisa azi in Afganistan.
  Curios ca si militarii de ieri si cei de azi, prin aceeasi manipulare sunt la fel de “mandrii” cu ceea ce au facut si fac la ordinul “poporului”.

 17. Cip says:

  Da chiar asa mai Gheo: Greu mai pare a fi de inteles ca daca nu erai in NATO nimeni si nimic nu-l impiedica pe nen’tu Putin sa-i gadile pe turci la coaste e’zact pe la nord de Istanbul da peste Dunare. Asta asa in mare. Crezi tu ca Moldova TOATA ramanea neunita in “granitele istorice” si tot istoric vorbind unita ca pe vremea Regulamentului Organic cu fratii mai tari de la est? Evident, in urma unui referendum… Da nu mai zic.

  Scuza-ma, da nu stiu ce-mi veni…

 18. Sigur says:

  Dar acum se duc sa lupte pe coclauri
  la ordinul poporului ales .Prietenii stiu de ce..

 19. Relutu says:

  Sigur antisemitismul tau, nu este rodul unui anumit tip de cultura ci doar al unei crase ignorante.
  Daca ai fi fost crestinat si nu te-ai fi nascut crestin dupa cum sustin patriotarzii tai, nu ai fi luat in deradere Sfintele Cuvinte ale Bibliei care atesta realitatea unui popor dincolo de dorintele si meschinariile noastre.
  Nu uita pravoslavnice ignorant ca nu evreii insasi si-au atribuit aceasta calitate ci le-a fost atribuita de catre Domnul!

 20. Relutu says:

  Dani, nu te obosi sa cobori caci esti destul de jos!
  Tu care inca mai porti pe sub vestonul de colonel dambovitean sarica puricoasa a taranoiului filozof, te crezi mai destept decat perciunatii si chiar decat Dumnezeu!
  Mioriticule, tu ai citit in viata ta macar un capitol din Biblie?
  Sau inca molfai la tezele congresului 14?