Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Grecia: bugetului apărării piatra de moară a economiei

Comandanţii militari greci ameninţă cu proteste deoarece pentru prima oară în istoria ţării, inspectori ai FMI cer acces la verificarea bugetului pentru Apărare, considerat exagerat de mare, în condiţiile unor dificultăţi economice fără precedent.

Situaţia Greciei devine cu atât mai critică, cu cât avocaţii Băncii Centrale Europene analizează implicaţiile unei “secesiuni” din uniunea monetară europeană, care devine plauzibilă dacă grecii nu vor aplica măsurile de austeritate.

Eventuala ieşire a Greciei din Zona Euro – dar şi a Irlandei, Portugaliei, Spaniei, şi Italiei, alte “verigi slabe” ale Uniunii Monetare Europene (EMU) – este analizată în studiul intitulat “Retragerea sau expulzarea din UE sau EMU”, realizat de experţii BCE. Acesta arată că ieşirea din Zona Euro este incompatibilă cu statutul de stat membru UE. Studiul a intrat în posesia The Daily Telegraph.

În caz că oricare stat alege să iasă din EMU, automat ar însemna şi ieşirea din UE, potrivit tratatelor în vigoare.

Cel mai aproape de acest scenariu se află Grecia, obligată să strângă la buget 54 miliarde euro, dar unde reducerile de cheltuieli sunt cel mai rău primite de cetăţeni decât în orice alt stat UE.

Fermierii au blocat, iarăşi, graniţa cu Bulgaria, cerând plata subvenţiilor şi preţuri mai bune pentru produsele lor. Funcţionarii guvernamentali, ale căror privilegii sunt ameninţate, ameninţă cu proteste de câteva luni.

Cu toate acestea, Grecia este singurul stat UE şi NATO în care bugetul militar este secret de stat, însă agenţiile de rating suspectează că acesta înghite până la 5% din PIB. Cele 1.700 de tancuri, 420 de avioane de luptă şi opt submarine sunt considerate o cheltuială excesivă pentru un stat care ar conta pe ajutorul NATO. Însă nu şi într-un eventual conflict împotriva Turciei, “aliat” în aceeaşi organizaţie.

Singurul ajutor pe care poate conta Grecia este un “plan de salvare” din partea BCE.

Până acum, Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, a spus că “niciun stat nu va beneficia de un tratament special”. Poate şi el va trebui să-şi revizuiască opinia, căci situaţia Greciei este disperată. Chiar dacă, prin minune, salariile s-ar putea reduce fără proteste de stradă, economia greacă nu are exporturi puternice şi nu va scăpa, în 2010, de atingerea unui şomaj de 22%. Împrumutul pe pieţe internaţioanle devine prohibitiv, căci obligaţiunile greceşti au ajuns la o dobândă de 1,38%, de la 0,59%, luna trecută.

sursa: Gândul

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.