Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Gripen E/F va face demonstraţii în Elveţia

Lt Col Fabio Antognini, Test Pilot Swiss Air Force flies Gripen E/F together with Chief Test Pilot at Saab, Richard Ljungberg. Photo: Stefan Kalm

Avionul de test Gripen E/F, model care va înlocui flota de avioane F-5 aflate în dotarea Forţelor Aeriene elveţiene, va face în perioada 10-11 octombrie va participa în Alpii elveţieni, la demonstraţia anuală de zbor a FA elveţiene, de la poligonul Axalp-Ebenfluh.
Avionul a ajuns săptămâna trecută în Elveţia, după un zbor non-stop de la Linköping (Suedia).

Demonstraţiile sunt organizate ca urmare a deciziei autorităţilor elveţiene de a-şi înlocui vechile avioane de tip F-5 cu 22 de avioane Gripen noi, dotate cu echipament ultramodern, care include printre altele şi radare de tip AESA,

Gripen E/Fva staţiona la baza aeriană Emmen din Elveţia în perioada 3-12 octombrie. Avionul biloc va fi pilotat de piloţi elveţieni din cadrul Armasuisse şi din cadrul Forţelor Aeriene Elveţiene, aceştia fiind însoţiţi de un pilot de încercare al Saab.

„Suntem onoraţi de faptul că am fost invitaţi să participăm la acest eveniment de anvergură şi că avem ocazia să demonstrăm Forţelor de Apărare Elveţiene şi întregului popor elveţian care sunt capacităţile viitoarei generaţii Gripen”, a declarat Richard Smith, Director de Campanie Gripen în Elveţia.

În afară de demonstraţiile de zbor din cadrul Axalp, programul mai include şi o prezentare a avionului în faţa comisiilor de apărare elveţiene, atât în aer, cât şi la sol. Prezentarea va avea loc marţi, 9 octombrie, iar pe 12 octombrie Armasuisse va susţine o conferinţă de presă în care va vorbi despre Gripen.

Gripen E/F este un avion de vânătoare avansat şi modern, ce poate satisface viitoarele necesităţi de apărare ale ţărilor din lumea întreagă. Saab continuă să dezvolte acest avion pe baza experienţelor cu versiunile anterioare ale Gripen, care au un palmares dovedit în cadrul a cinci forţe aeriene. Următoarea generaţie Gripen se va bucura de o performanţă sporită. Avionul Gripen E, ce urmează a fi livrat Elveţiei, va fi un sistem de luptă de ultimă generaţie, cu capacităţi avansate. Noile sisteme hardware şi software (de exemplu, noul radar AESA) ale Gripen E au fost testate şi şi-au dovedit performanţa cu ajutorul avionului de test Gripen E/F.

InfoMondo Militar

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Gripen E/F va face demonstraţii în Elveţia”

  1. Ion Utza Supritu says:

    Frumos.
    Noi iar ne aliniem cu partenerul de peste ocean si ne doare in cot de cel de langa noi. O sa asteptam iar “americanii” vreo patru-cinci generatii. Curand o sa ramanem cu ochii-n soarele “lor de americani”. Nicio problema cu americanii doar cu oculta care ii conduce de sub stindardul lor.

  2. szilard says:

    Pa durere, paduden si pa Gripen ca s-a luat 12 F-16.
    Cine pariaza cand se prabuseste primul F-16 ?