Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Grupul Operativ al Forţelor ruse dislocate în Transnistria va fi înzestrat cu echipament modern

Grupul Operativ al Forţelor ruse dislocate în Transnistria urmează să fie înzestrat de către Rusia cu echipament militar modern. Afirmaţia a fost făcută de Dmitri Rogozin aflat în vizită în Republica Moldova.

“Grupul rus de menţinere a păcii din Transnistria va primi arme noi, în concordanţă cu planul general de reînarmare a forţelor ruse”, a spus Rogozin, reprezentant special al Kremlinului pentru regiunea separatistă, după o reuniune cu liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk.

“El (ministrul rus al Apărării – n.r.) a ajuns la unele concluzii care coincid cu ale mele şi, cu siguranţă, vor fi luate măsuri în consecinţă”, a spus Rogozin.

“În definitiv, nu este vorba de o gherilă aici, ci de o unitate militară”, a adăugat el.

În ceea ce priveşte depozitele de arme din regiune, oficialul rus a declarat că acestea vor fi fie menţinute în stare bună, fie vor fi distruse.

Rusia are în regiunea separatistă molveană un batalion de infanterie şi mai mulţi militari care păzesc depozite de arme din perioada sovietică.

Emisarul special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, efectuează o vizită de două zile în Republica Moldova, inclusiv în Transnistria.

Numirea lui Dmitri Rogozin în funcţia de Reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnistria a generat nemulţumiri în rândul autorităţilor de la Chişinău, care au cerut explicaţii, în acest sens, părţii ruseşti.

Ministerul de Externe de la Moscova a emis un comunicat în care spus că numirea acestuia “nu este altceva decât acordarea unei importanţe deosebite dezvoltării relaţiilor multilaterale cu Republica Moldova”.

Pe viitor, discuţiile referitoare la Transnistria se vor desfăşura în formatul “cinci plus doi” şi va implica Rusia, Ucraina, OSCE, Moldova, Transnistria şi observatori ai SUA şi UE.

Acest format de discuţii a fost îngheţat încă din luna februarie 2006.

sursa: RIA Novosti, NewsIn

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.