Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Guvernul a decis: în ciuda hotărârii ICCJ, recalcularea pensiilor militare continuă; legea 119/2010 este în vigoare

Guvernul susţine că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor. Astfel, Biroul de presă al Guvernului, referitor la motivarea dată astăzi, 21 ianuarie, de ICCJ, este abilitat să facă următoarele precizări:
1. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), prin decizia nr. 38/07.01.2011 pronunţată în dosarul nr. 1371/33/2010, a respins recursurile declarate de Guvernul României şi MAI împotriva sentinţei civile nr. 338/28 septembrie 2010 a CA Cluj – reţinând incidenţa art. 15 alin 4 din Legea nr. 554/2004, modificată – respectiv faptul că suspendarea actului administrativ individual – HG nr. 735/21.07.2010 – opreşte producerea efectelor acestui act în raport cu reclamanţii în cauză, efectele actului administrativ fiind suspendate ope legis până la soluţionarea în mod definitiv şi irevocabil a cauzei – obiect al dosarului nr. 1510/33/2010 al CA Cluj, în care s-a pronunţat sentinţa civilă nr. 443/23.XI. 2010.

2. În considerentele hotărârii pronunţate de ÎCCJ se răspunde motivelor de recurs, sens în care se fac precizări cu privire la caracterul şi natura cererilor de suspendare formulate în temeiul art.14 din Legea 554/2004 modificată. Astfel, se arată că instanţa de contencios administrativ este abilitată să dispună suspendarea actului administrativ atacat ori de câte ori la nivel de aparenţă actul atacat nu îndeplineşte condiţiile de fond sau de formă prevăzute de lege, în raport cu natura actului, precum şi atunci când dispoziţiile art. 14 sunt întrunite în speţa dedusă judecăţii.

3. Atât art. 14, cât şi art. 15 din Legea nr. 554/2004 prevăd expres că suspendarea se acordă de instanţa de judecată la cererea părţii care se consideră vătămată, după formularea plângerii prealabile, respectiv la cererea reclamantului prin care se solicită anularea actului atacat. Mai mult, doar în cazul anulării actelor administrative cu caracter normativ art. 23 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 prevede publicarea obligatorie a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile de anulare, despre care se arată expres că sunt „general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”, tocmai pentru opozabilitate faţă de toţi destinatarii normei. În schimb, hotărârea de suspendare nu se publică, astfel că nu se poate susţine că efectele sale se produc erga omnes.

4. Aceeaşi poziţie a fost îmbrăţişată şi de către Consiliul Superior al Magistraturii, care prin Rezoluţia de clasare din 11.11.2010, dată în dosarul 226/CDJ2010 al Comisiei de Disciplină pentru judecători, prin care s-a apreciat că „efectele hotărârii în cauză sunt doar referitor la părţile din dosar”.

5. În concluzie, în temeiul dispoziţiilor legilor invocate mai sus, pe baza dispozitivului hotărârii ÎCCJ şi potrivit prevederilor Legii 119/2010, considerăm că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor.

6. Procesul de recalculare a pensiilor îşi are temeiul în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000, motiv pentru care suspendarea efectelor HG nr. 735/2010 nu este echivalentă cu constatarea ne-legalităţii normelor de fond privind recalcularea pensiilor, cuprinse în Legea 119/2010 cu referire la Legea 19/2000.

7. Câtă vreme Legea 119/2010 este în vigoare, iar Curtea Constituţională a constatat conformitatea sa cu dispoziţiile Constituţiei prin decizia nr. 873/2010, considerăm că actul normativ trebuie să-şi producă efectele, iar suspendarea hotărârii Guvernului nu afectează aplicarea Legii.

Sursa: comunicat de presă de la Guvernul României

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

49 Responses to “Guvernul a decis: în ciuda hotărârii ICCJ, recalcularea pensiilor militare continuă; legea 119/2010 este în vigoare”

 1. mmi says:

  tara lui Papura Voda! Nu respecta legile, nu respecta hotararile instantei! De ce mai sta acest guvern? De ce nu este deja arestat?

 2. Trifon Gruju says:

  Oare Avocatul Poporului nu ar trebui sa se autosesiseze?

 3. armashul says:

  Sustinera Guvernului mi se pare mai logica!
  Spun asta chiar daca in urma recalcularii mi se va lua 600 lei!
  Si nu sint mazochist!

 4. Altfel says:

  Avocatul poporului este tot un politruc. Nu s-a sesizat nici atunci cand i-au cerut-o niste asociatii, desi era obligat sa o faca, conform legii de functionare, asa ca … de unde autosesizare!

 5. Plano10 says:

  Practic, asa cum spunea si generrrrral Lupu, recalcularea pensiilor militare s-a incheiat la 31 12 2010.
  Acum urmeaza modificarea deciziilor de pensii ale unor asigurati din sistemul public de pensii!!!!!

 6. Gourkha says:

  E o problema cu cest titlu: ˝Guvernul a decis: în ciuda hotărârii ICCJ, recalcularea pensiilor militare continuă; legea 119/2010 este în vigoare˝

  Titlul imi pare postat doar pe jumătate, ar fi fost necesară o continuare: ˝În replică – rezerviştii au decis: schimbarea guvernului˝. E perfect real.

 7. Gourkha says:

  Luni – colegul vostru Gourkha – va fi acolo unde trebuie, adică lângă ceilalţi. Sugestia mea: procedaţi la fel.

 8. titatitica says:

  Desi au fost voci potrivit carora lupta noastra de a anula sau suspenda HG 735 nu va avea in final niciun efect (vezi raspunsul Guvernului), SCMD cat si alte asociatii militare au continuat sa aiba aceeasi pozitie, stiindu-se foarte bine ca legea 119 ramane in vigoare, chiar daca s-ar fi obtinut suspendarea sau anularea hotararii de guvern! Acum lupta noastra s-a transformat in “lupta cu morile de vant”, deorece argumentele Guvernului sunt pertinente!!Oare juristii nostri “foarte buni” nu si-au dat seama de acest lucru, mai ales ca in mass-media s-a tras semnalul de alarma ca pana la urma Legea 119 ramane in vigoare?

 9. pensionar militar says:

  Fratilor: “Am infrant!”

 10. Lunetistul says:

  Să trăiţi bine!
  Şăfule, eu ţi-am fost slugă credincioasă, tu mi-ai fost hienă! M-ai trimis în agricultură în fiecare an pentru ca aceşti nemernici să aibă şi gura lor ce să mănânce. Tu n-ai putut participa pentru că ai avut un deces în familie: ţi-a murit porcu’. În fiecare an câte trei luni departe de familie şi pentru acest sacrificiu nu mi-ai dat nici un spor; simbolic ai fi putut să-mi adaugi la vechime una zi pentru fiecare an. M-ai felicitat pentru că mi-am îndeplinit planul şi pentru că nu am avut evenimente şi tu ţi-ai mai adăugat o stea. Era obligaţia mea de militar să adun recolta pe care civilu’ o fura?
  Şăfule, eu ţi-am fost slugă credincioasă, tu mi-ai fost hienă! M-ai trimis pe şantiere în fiecare an pentru popor si le-am făcut fabrici, chiar şi locuinţe să aibă şi capul lor unde să doarmă. Tu n-ai putut participa pentru că ai avut deces în familie: ţi-a murit porcu’. La întoarcere m-ai felicitat pentru că mi-am îndeplinit planul şi pentru că n-am avut evenimente şi tu ţi-ai mai adăugat o stea. Nu mi-ai pus o zi în plus la vechime. Era obligaţia mea de militar să construiesc?
  Şăfule, eu ţi-am fost slugă credincioasă, tu mi-ai fost hienă! M-ai trimis în mină pentru că ţara să aibă cărbune. Tu n-ai participat pentru că ai avut un deces în familie: ţi-a murit porcu’. La întoarcere m-ai felicitat pentru că mi-am îndeplinit planul şi pentru că n-am avut evenimente şi tu ţi-ai mai adăugat o stea. Nu mi-ai pus o zi în plus la vechime. Era obligaţia mea de militar să scot cărbune?
  Şăfule, eu ţi-am fost slugă credincioasă, tu mi-ai fost hienă! M-ai trimis la canal (de ce nu te-a dat mă-ta când erai mic?!) pentru a putea naviga marinerii lu’ peşte. La întoarcere m-ai felicitat pentru că mi-am îndeplinit planul şi pentru că n-am avut evenimente şi tu ţi-ai mai adăugat o stea. Nu mi-ai pus o zi în plus la vechime. Era obligaţia mea de militar să fac canale?
  Acum când ţi-a umblat la pensie, te-ai albit la faţă şi ai început sa urli. Este pentru prima data când sunt pe culmi, chiar pe culmea fericirii. Sunt bucuros că ai un deces în familie: ţi-a murit capra. “Sa moară capra vecinului” este un proverb; logic este să nu doreşti acest lucru şi nici să nu te bucuri. Eu sunt bucuros pentru că în sfârşit, chiar dacă doar pentru o lună, Şăfule, vezi şi tu ce inseamnă să trăieşti cu o pensie “nesimţită”: 1.185 lei!!!
  Să trăiţi bine… când compensatele costă 235 lei în fiecare lună!!!

 11. aurel says:

  Este evident ca somitatea in drept constitutional E.B., nu va respecta nici aceasta Hotarare a ICCJ, care este si IZVOR DE DREPT in materie. Ce avem de facut este sa continuam lupta pana la victoria finala pe toate caile democratice, asa cum le-ar intelege si acest personaj tern.

 12. ANDERSON says:

  BOMBA ! Presedintele Basescu a afirmat in urma cu 20 min ca TREBUIE APLICATA HOTARAREA ICCJ….Doamne ajuta! Iata-l acum si pe DEGERATU si pe DOGARU…..se afirma la RTV…..

 13. Covăsneanul says:

  Încrucişătorul simte briza! V-am spus că portocaliilor maronii le tremură chiloţii! Bă’secu şi-a manifestat frica la ameninţarea cu suspendarea, a retrimis legea pensiilor în parlament, pt. unh motiv şmecheresc. A scăpat. Acu’ îşi dă seama că la porţile Cotroceniului nu va bate frica ci armata rezervistă!
  Jenant preşedinte! Guvern de netrebnici!
  Vreau demisii! Toroapa de Oprea primul! Satisfacţie totală la demisia gibonului de Boc!
  Extaz la debarcarea Turmentatului de la Cotroceni! JOS DICTATURA!

 14. Covăsneanul says:

  Tocmai terminasem de redactat CONTESTAŢIA1 oricum, luni o trimit, să mă acopăr d.p.d.v juridic.
  Apropo: Am întrebat în contestaţie cum să mă consider, din punct de vedere al adeverinţelor de venit: ofiţer la fără frecvenţă sau ofiţer cu frecvenţă!

 15. Covăsneanul says:

  Erata:ofiţer la fără frecvenţă sau dezertor cu frecvenţă!

 16. Covăsneanul says:

  Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” s-a masturbat pe uscat! O demisie ceva? Ordine-n asociaţii! Afară trădătorii! Asistatul Mişu Iliescu, valea la Onţanu!

 17. VASILAKE says:

  Covasneanul> ce stii de procesul de ieri de Curtea de Apel,intre Asistatul Misu si Boc?….In rest:de acord!

 18. mos teaca says:

  ati vazut……?
  ori piratul era….beat ori ….asa trebuia sa fie !

 19. VASILAKE says:

  Ciorbeaaaaaaaaaaaaaa…..banii inapoi de la asistati !

 20. VASILAKE says:

  Nu era beat…simte mirosul de…fum si/sau FOC !

 21. Gourkha says:

  Pentru Toti. Sa nu se opreasca nimeni pt. o declaratie. Da – asa este, e de teama. Insa e razbunator – cloceste altceva. Luni e luni.

 22. Gourkha says:

  O declaratie adevarat este urmatoarea – in calitate de sef al CSAT: pensiile militare raman militare si gata. Cine doreste pensii civile – e liber sa o faca, insa nici macar portocalii de aici nu doresc asa ceva, dar sunt liberi sa aleaga.

 23. VASILAKE says:

  Gourkha > stimate camarad,vezi cum faci si pregateste-te sa inapoiazi banii …dupa ce ca au incasat mai putin de jumatate,i-ai mai taxat cu ceva milioane si cu cate 5 exemplare de dosare…!!! Apropo,spuneai ca faci parte si din ANCMRR…care-i solutia procesului de ieri? multumesc anticipat!

 24. Covăsneanul says:

  Nu ştiu nimic despre procesul ANCMRR, sunt mebru la sindicat. Oricum, mă duc să mă înscriu şi la Asociaţia Naţională! Asta nu înseamnă că nu se vede pupincurismul la nivel de reprezentare! Unii au impresia că prin conducere pot manipula masa membrilor obişnuiţi! Să-mi fie cu iertare, dar Asociaţia a stat cam mult în poziţia ghiocelului!

 25. Gourkha says:

  @ VASILAKE. Ce doresti sa afirmi? Da sunt mebru ANCMRR – iar seful ANCMRR e subalternul meu. Nu eu l-am pus.

 26. Gourkha says:

  @ VASILAKE. ANCMRR prin statut e o varza. Ce este A.N.C.M.R.R.?

  ˝A.N.C.M.R.R. este o structură asociativă, constituită prin liberul consimţămînt al cadrelor militare în rezervă şi în retragere, provenite din Ministerul Apărării Naţionale.

  A.N.C.M.R.R. are structuri în toate cele 41 judeţe ale ţării şi în sectoarele Capitalei. Asociaţia funcţioneazăsub înaltul patronaj al preşedintelui României, în calitatea sa de comandant al Forţelor Armate şi sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale, ministrul fiind Preşedinte de Onoare al A.N.C.M.R.R. Asociaţia nu este angajată politic şi nu desfăşoară activităţi în favoarea sau defavoarea vreunui partid sau organizaţie politică. Poate însă solicita sprijinul acestora în iniţierea, susţinerea sau promovarea unor legi şi acte normative ce vizează protecţia socială a cadrelor militare în rezervă şi în retragere.˝

  Citeste bine: ˝Asociaţia funcţioneazăsub înaltul patronaj al preşedintelui României, în calitatea sa de comandant al Forţelor Armate şi sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale, ministrul fiind Preşedinte de Onoare al A.N.C.M.R.R. ˝.

 27. Gourkha says:

  @ VASILAKE. N-ai inteles miscarea, nu? Neavand sedii, ne-am inscris in ANCMRR. Cu alte cuvinte – nici acum nu intelegi?

 28. Covăsneanul says:

  La cât stres au băgat ăştia-n oameni nu văd nimic palpabil! Un pic de sânge pe pereţi! Nici utecistul Frăţilă nu se înghesuie!
  Vă daţi seama cât de penibili au ajuns toţi? dacă n-ar fi râme cotroceniste ar trebui să vedem un comunicat referitor la demisia primului ministru, care atrage după sine şi căderea guvernului! Oare ce născocesc netrebnicii?
  Dau şanse mari lui Oprea să iasă cu onoare din această situaţie! Are permis portarmă! Dacă auziţi un foc de armă, daţi de ştire!

 29. VASILAKE says:

  Gourkaka > Imi pare rau…ma refeream la cu totul altceva…la dosare si la banii asistatilor…In rest numai de bine…la dosare si la banii din buzunarul camarazilor…

 30. Gourkha says:

  @ Covăsneanul, daca El Lider Maximo e destept pana luni, bine. Daca nu – se apropie finalul. Bucurestiul fierbe si nu numai.

 31. VASILAKE says:

  Din nefericire ne-a mai plecat spre cele vesnice,inca un camarad…din Bucuresti…Aici la Iasi,inca e liniste…

 32. VASILAKE says:

  Covasneanul> te rog sa nu fii asa de vehement…au facut si ei cate ceva,vezi: http://www.ancmrr.ro la comunicate…DAR,au si stat in expectativa destul de mult ca sa ne duca la concluzia,pe noi, membrii…ca sunt angajati politic,sunt la remorca unpr-istilor…asa ca nu trebuie iertati. C.N. ar face curatenie,numai ca…e greu sa ne mobilizam pentru asa ceva…din nefe !!

 33. Gourkha says:

  @ VASILAKE. Acum realizez ce doresti sa afirmi si imi cer scuze. SCMD e SCMD. Cu ANCMRR esi sunt membru, nu ma intereseaza. Am avut o tactica si eu si ai inteles-o, i-am asimilat. Scuze. Honor et Patria!

 34. VASILAKE says:

  Gourkha> Iti doresc succes deplin , numai ca ar fi bine sa ne spui si ce se intampla cu banii nostrii si cu cele 5 exemplare de dosare…nu va fi caduca actiunea ?!

 35. Gourkha says:

  @ VASILAKE. Ar fi si culmea sa fac statuie ANCMRR: ˝ANCMRR funcţionează sub înaltul patronaj al preşedintelui României, în calitatea sa de comandant al Forţelor Armate şi sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale, ministrul fiind Preşedinte de Onoare al A.N.C.M.R.R. ˝. Da – functioneaza, insa 3/4 din membrii ei sunt si la SCMD. Era si normal. I-am tras-o elegant ˝ înaltului patronaj˝. Sa se invete minte alta data.

 36. Gourkha says:

  @ VASILAKE. Care bani zici tu?

 37. Valentin says:

  Nu avem de unde sa stim, daca aceasta declaratie prezidentiala (susurata la iesirea dintr-un magazin!) nu este o mica parte din planul maret de distrugere a pensionarilor militari…Sa nu uitam campania anti-pensionari militari (pusa in aplicare prin mass-media)si rezultatele/efectele acesteia…Chiar si marea deschidere/transparenta a M.Ap.N. de publicare a tabelelor cu pensiile recalculate a fost facuta cu dublu scop, rezultatul final fiind tot in defavoarea pensionarilor militari…Deci, trebuie sa fim realisti, sa nu facem jocul acestor nenorociti.

 38. Sandu says:

  Atentie…este scorpion!Putin probabil sa faca un pas in…”urma”.

 39. Sandu says:

  Ce spuneti daca ICCJ va spune,la urmatoarea infatisare:e OK cum ai procedat Guvern ?

 40. Gourkha says:

  @ Sandu. Poti sa ai dreptate – dar probabil ca avem toti maturitatea sa nu mai fim naivi. Portocaliii au un sigur punct slab: strada, deci atunci cand trebuie sa stea fata in fata cu noi. Nu numai cu rezervistii. E asa de slab acest punct al lor – incat le va fi fatal.

 41. Valentin says:

  Inca o tragedie, astazi a mai murit un pensionar militar…DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA!

 42. mos teaca says:

  vasilake,

  luni 24 vine …..la voi !
  si….voi …..?
  ia zi ?

 43. Gourkha says:

  @ mos teaca. vasilake ce hram poarta, ca incearca sa imi spuna ceva, dar se exprima alambicat. Cu cine voteaza de fapt?

 44. mos teaca says:

  eee…!
  nici el nu stie!
  poate cu…ursu!

 45. VASILAKE says:

  mosuleee si goushka > stati bland,suntem in aceeasi galeata,ce draq nu pricepeti? Ma refeream mai sus la faza relatata de gourhka zilele trecute,precum ca e inghesuiala mare la inscrieri in SCMD si la depuneri de dosare-5 exemplare…Chiar nu puteti citii printre randuri?! odata cu dosarele sau depus si onorariile pentru avocati…ce e asa de greu de dedus ?!

 46. mos teaca says:

  vasilake………te-ai tampit!

 47. VASILAKE says:

  mosuleee> e posibil…m-a atentionat si socrela…oricum,luni ma duc la intrunirea de la prefectura,trag o geampara cu presidentul si apoi la sediu sa-mi recuperez banii…pa!

 48. Gourkha says:

  @ VASILAKE. De unde esti tu? Noi la Arges – am depus dosarele, niste xerocopii de fapt, dar onorariile pt. avocati = ZERO. Pe de alta parte – fiecare judet si filiala poate sa adopte orice mod de procedura. Si iti mai spun o faza: pana nu iti vezi portocaliu pe alb sau negru legea inapoi – adica pensie militara … de fapt e probema ta. Mi-e relevant – chiar tu esti o problema. Daca mergi la SCMD central – sa vezi cum lucreaza zeci de oameni pt. tine, unii juristi de juristi, s-ar putea sa ai mustrari de constiinta. Tu vezi ca razboiul e terminat? Daca tu stai luni la sprituri cu prefectul si nu cu pancarta in fata lui – e clar, esti victima!