Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Guvernul roman a primit liber la achiziţia de F16 second hand

Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, a declarat că, Comisiile de Apărare din cele două Camere au recomandat Guvernului să continue activităţile pentru realizarea programului de achiziţionare a avioanelor multirol, considerând că este necesar pentru a răspunde sarcinilor care decurg din Strategia de Apărare.

Comisiile au decis prin consens, să recomande Birourilor permanente ca memorandumul privind achiziţia avioanelor multirol să nu mai fie discutat în plen.

“Am convenit, prin consens, să trimitem un punct de vedere către Birourile permanente în care să spunem două lucruri: Considerăm că un program de dotare a avizaţiei române cu avioane multirol este necesar pentru a răspunde sarcinilor care decurg din Strategia de Apărare Naţională a României şi recomandăm Guvernului să îşi ia în serios responsabiliţile şi atribuţiile şi să continue activităţile pentru realizarea unui asemenea program, în conformitate cu dispoziţiile legale şi respectând principiile transparenţei şi competitivităţii”, a declarat preşedintele Comisiei de Apărare a Senatului, Teodor Meleşcanu.

El a precizat că cele două Comisii vor transmite Birourilor permanente ale celor două Camere recomandarea de a nu se mai discuta în plen memorandumul privind acest program.

“Am recomandat ca preşedinţii celor două Camere să răspundă la scrisoarea premierului pornind de la aceste concluzii”, a adăugat Meleşcanu.

El a precizat că cele două Comisii consideră că recomandarea CSAT pentru achiziţia de F16 este obligatorie pentru Guvern.

“Guvernul are toate pârghiile şi toate responsabilităţile să îşi asume orice responsabilitate. Maximum noi, ca parlamentari, nu putem decât să adoptăm Strategia Naţională de Apărare, să aprobăm raportul CSAT şi eventual, dacă vor fi probleme de modul în care se desfăşoară acest program, să facem o Comsie de anchetă, prevăzută de Constituţie”, a adăugat Meleşcanu.

Pe de altă parte, Preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu, a declarat, miercuri, că achiziţionarea avioanelor multirol de către România nu va implica plăţi imediate, el precizând că va exista o perioadă de graţie de doi ani, urmată de o reeşalonare a plăţilor pe cinci-şapte ani.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie.

Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT va costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Guvernul roman a primit liber la achiziţia de F16 second hand”

 1. altfel says:

  Foarte interesant! Atatia ani la rand, in care n-a fost criza si n-a fost nevoie sa se taie din lefuri, nu s-a putut decide sa se cumpere avioane, desi aveam aceleasi obligatii ce decurgeau din Strategia de Securitate, invocandu-se, printre altele, si lipsa banilor. Acuma, cand este criza, cand se taie lefurile si pensiile, a devenit obligatoriu sa se cumpere avioanele. Extrem de interesant! Cineva ar putea crede ca se pregateste ceva. Sa fi fost vorba doar de pregatirea…shpagilor?!? Ar fi raul cel mai mic.

 2. Alex says:

  Da! Trebuie sa ne dotam in caz ca ne invadeaza Marea Neagra.

 3. Nimeni says:

  Din ce zice domnul deputat Canacheu, inteleg ca luam avioane “pe caiet”. Ma intreb ce alte plati neefectuate or mai fi pe caietul ala…

 4. Un fost m.m. av. says:

  Piloti militari,de ce taceti? Unde sunteti? Acceptati aceste sicrie zburatoare?

 5. vios says:

  Ar fi interesanta parerea pilotilor, fiindca ei sunt cei care vor zbura F-urile. Ma aliez si eu apelului facut de d-nul maistru de aviatie.

 6. micutzul says:

  Piloti cred, mai avem doar tineri absolventi iar visul lor este sa piloteze un F. Si este normal , cred dupa ce au primit botezul in scoala pe avioanele pe care le stiu eu de cand iesisem ofiter. Faptul ca l/i se spune ca sunt modernizate, le da si mai multa incredere. Aici astept sa ia pozitie asii mansei din SMFA, cu orice risc. Cati o sa poata sa dea afara , pana o sa accepte adevarul?