Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Guvernul şi-a adus aminte că există o industrie de apărare

Santierul naval Mngalia foto laszlo-raduly

Guvernul pregăteşte baza legislativă pentru ştergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de apărare, de circa un miliard lei.

În argumentarea sa Guvernul se foloseşte de o normă UE care permite protejarea interesului militar naţional şi invocă faptul că executarea silită a bunurilor va afecta volumul capacităţilor de producţie pentru apărare. În articolul 346 din Tratatul de instituire a Uniunii Europene, se arată că orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protejarea intereselor naţionale care se referă la producţia sau comerţul cu armament, muniţie şi material de război.

Într-un document al Ministerului Economiei, citat de MEDIAFAX, se arată că ştergerea datoriilor acumulate de către companiile din industria de apărare va fi tratată drept o măsură de redresare economico-financiară a acestora.

Pe lista companiilor din industria de apărare care funcţionează sub autoritatea Ministerului Economiei se află Romarm cu filialele sale, Avioane Craiova, IAR Braşov, Şantierul Naval Mangalia, IOR Bucureşti, Romaero, Uzina Mecanică Orăştie, Construcţii Aeronautice.

Conform datelor aflate în evidenţa Ministerului Finanţelor, totalul datoriilor bugetare ale acestor companii, calculate pentru anul 2009, se ridică la 917,4 milioane lei.

În documentul citat se arată că problema datoriilor istorice ale operatorilor economici din industria de apărare nu a putut fi soluţionată până în prezent, iar companiile nu dispun de surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi se află în situaţia în care organele fiscale le blochează conturile bancare, prin executarea silită a bunurilor acestora, de o importanţă deosebită pentru desfăşurarea activităţii, fiind afectat inventarul capacităţilor de producţie pentru apărare.

În material se mai arată că pierderile acumulate de către operatorii economici din industria de apărare provin în special din penalităţi şi majorări de întârziere aferente datoriilor istorice şi că fără influenţa acestor datorii s-ar putea realiza profit din activităţi de exploatare, iar companiile ar putea avea “o relaţie normală” cu instituţiile financiare şi ar putea să devină atractive în cazul privatizării.

Interesant e că în document se arată că firmele “ar putea avea o relaţie normală cu instituţiile financiare şi ar putea să devină atractive în cazul privatizării” şi nu se pomeneşte nimic depre nevoile de înzestrare ale MApN. Sau MApN va rămâne interesat doar de second-hand-urile altora?

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , , , , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Guvernul şi-a adus aminte că există o industrie de apărare”

 1. CopperNick says:

  Hai sa il intrebam pe fostul Atanasiu de la MAp cum a vrut el sa puna mina pe industria de aparare prin privatizare? Dar si pe altii…
  Hai sa ii intrebam pe altii de ce am pierdut piete de desfacere traditionale pt ca partenerul x si y ne interziceau exportul pe motive de …. si de…. . Ulterior acesti parteneri umpleau golul lasat de noi.
  Hai sa vedem cine face promovarea produselor militare romanesti. Ce pregatire au, cine sunt si ce interese au…
  Hai sa vedem cine a cumparat sau incearca sa cumpere fabricile de productie speciala. Si de ce…
  Hai sa vedem daca ANCEX lucreaza pt industria romaneasca de aparare sau nu.