Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Guvernul şi Preşedinţia au pierdut “acoperirea” Parlamentului în achiziţia avioanelor F-16 second hand

După de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis achiziţia a 24 de avioane multiroul second-hand din SUA, Guvernul a trimis un memorandum Parlamentului României pentru a aproba achiziţia. Mai mult actualul ministru al Apărării spunea că asupra oportunităţii achiziţiei (dar şi a calităţii acesteia n.r.) se va pronunţa “poporul român” încercând astfel un transfer al deciziei în curtea Parlamentului ca reprezentant al numitului “popor român”.

După ce comisia de Apărare a desfăşurat întâlniri cu 2 dintre principalii ofertanţi, SAAB şi EADS, Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a precizat, că Parlamentul nu poate aproba memorandumul transmis de Guvern pentru achizitia avioanelor F-16, deoarece nu există “instrumentul legal” în Constituţie.

Geoană a precizat că la nivelul conducerii Parlamentului a avut loc o “discuţie prelungită” cu privire la solicitarea din partea primului ministru prin care se solicită Parlamentului dezbaterea şi luarea unei decizii cu privire la achiziţionarea de avioane multirol F16.

“Parlamentul nu va aproba nimic pentru cî nu putem sî aprobîm un memorandum al Guvernului. Dacî am fi fost sesizaţi pe un proiect de lege, de exemplu, ar fi fost obligaţia noastră să ne aplecăm să spunem da sau nu, dar niciodată în istoria ultimilor 20 de ani Parlamentul României nu a fost chemat sa aprobe un memorandum al Guvernului. De aceea, din punctul nostru de vedere, această opinie va fi transmisă primului ministru. În cel mai bun caz, cele două comisii de apărare ar putea să emită un aviz sau un punct de vedere neconstrângator şi neobligatoriu pentru noi. Nu avem în temeiul Constituţiei niciun vehicul de aprobare în Parlamentul României a unei achiziţii de echipamente militare pe baza unui memorandum semnat de Guvern în urma aprobarii CSAT(…) Suntem într-un vid de instrument legal, Parlamentul nu se poate pronunţa cu privire la aceste achiziţii”, a sustinut Geoană.

În schimb, Preledintele Senatului a spus că s-a decis să se solicite Guvernului să prezinte strategia de achiziţii şi înzestrare cu tehnică militară pe termen lung, multianuală, pentru a se vedea care este bugetul Armatei.

“Facem apel si la presedintele Romaniei de a se prezenta conform Constitutiei, in maximum sase luni de la preluarea mandatului, cu o strategie de securitate nationala”, a mai subliniat Geoană.

În urma discuţiilor din comisiile parlamentare de apărare cu producătorii avioanelor Gripen şi Eurofighter a reieşit concluzia că ofertele producătorilor europeni prezintă avantaje nete faţă de oferta americanilor cu F-16 la mâna a doua.

În momentul de faţă există suficiente argumente pentru a nu impune o achiziţie de peste 1 miliard de euro într-un moment în care sunt drastic restrânse veniturile populaţiei şi cheltuielile publice. În plus, având în vedere ca în noiembrie, la Lisabona, urmează să se adopte noua strategie a NATO care prevede modificări substanţiale inclusiv în programele de achiziţii, amânarea deciziei ar fi logică.

sursa: Amos News, Ziare.com, Jurnalul National

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Guvernul şi Preşedinţia au pierdut “acoperirea” Parlamentului în achiziţia avioanelor F-16 second hand”

  1. Lucian* says:

    Doamne-ajuta!
    Hai sa vedem pana la urma ce vor alege…..