Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

“Guvidele” sau propunere de lectură pentru descreţirea frunţilor

În aceste zile deosebit de tulburi şi agitate atât pe plan intern, cât şi pe cel internaţional, InfoMondo Militar s-a gândit, că poate, unii dintre cititori, vor vrea să se delecteze şi să-şi descreţească frunţile cu lectura unei poveşti adevărate, scrisă de un  fost “pensionar de lux” care, între timp, a trecut în nefiinţă. Povestea este frumoasă şi deosebit de uşor de lecturat. Este o propunere de “altceva”. Asta nu înseamnă că InfoMondo Militar va renunţa la linia editorială cu care şi-a obişnuit cititorii. Aşadar, lectură plăcută!

“Guvidele”

de Dan TOADER

Din cugetarile unui comandant de nava
Motto: “Marea si viata nu sunt numai atat cat se vede pe iublou”.

Era prin vara anului 1975. Dupa o misiune ce a durat toata noaptea, nava a ancorat la E de Farul Midia. Obosit, dupa ce a pus mecanismele in stare de repaus, echipajul si-a facut igiena matinala-fara a uita barbieritul la 2 mm sub piele-si a luat micul dejun. La 08.00 s-a ridicat pavilionul, si a intrat in posturi schimbul I de cart.

S-a ordonat pe nava tinuta la sort si echipajul a trecut la curatenia navei, manjita bine de activitatile nocturne. Cativa litri de sapun lichid pe suprastructuri, punte si bordaj bine frecate, au facut in scurta vreme ca nava sa arate din gri, argintie.

Povestea completa pe www. altfel.info

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to ““Guvidele” sau propunere de lectură pentru descreţirea frunţilor”

 1. constantin says:

  OF!!! ce sentimente traiesc.Mi-am adus aminte de tinerete,vara lui 1975 eram pe vapor.Citind aceasta postare “GUVIDELE”am retrait o parte din viata de pe vapor.Da,asa este,viata pe vapor stabileste cu totul si cu totul alte legaturi interumane.Din cei 37 de ani de cariera militara,29 i-am avut pe vapor In aceasta perioada am avut si CDT. de nava ca cel din “GUVIDELE” si cdt ul caTF,dar si militari ca PP. Am iesit la pensie de pe nava la varsta de 55 de ani,cu apelativul NEA CCSTICA.

 2. […] am descoperit articolul cu începutul povestirii ăsteia adevărate, pe la vecinii noştri de pe Militar.Infomondo. […]

 3. altfel says:

  Vant bun, de pupa, si viata lunga, nea Costica!

 4. Rumanu says:

  EXCEPTIONALA POVESTEA. FELICITARI!
  RESPECT TUTUROR!

 5. CopperNick says:

  Poate o citesc si cei de la DFC sau Boc, poate Udrea. Poate mai cad cu un metru spre pamant de la inaltimea la care s-au ridicat si realizeaza ca asta-i viata pe care ei nu o vor cunoaste niciodata…pe care au trait-o cei pe umerii carora s-au ridicat ei.
  Acei oameni din povestire au devenit ofiteri si comandanti dupa ceva ani buni de pregatire, examene, viata pe mare. Ei au intrat in partid si in clipa urmatoare au devenit politicieni. Fara examene, fara pregatire. Poate ar trebui sa ii trimite pe mare……..

 6. mos teaca says:

  cooop…nick, pe marea neagra……nu! strica toata ….zona! cauta si tu o mare…….fara ….fund! dupa….accept!

 7. Bure Bista says:

  Atentie CooperNick,

  Udrea e expert in geopolitica Marii Negre. Tanchistu Muresan o indruma in explorarea geopoliticii Marii Negre. Nu e destul? Pai pentru doctor in stiinte militare trebuie sa ai habar despre armata, marina, etc? Eu nu cred.

  In poveste e vorba de Oameni adevarati care au dat (nu primit) de la marina ce au avut mai bun. Acum cineva ii rasplateste. Din pacate ii rasplateste cei care au primit (mai potrivit ar fi au supt) de la Armata.

 8. constantin says:

  Multumesc mult @”ALTFEL”.Si eu iti doresc tie si tuturor celor care posteaza aici,multa sanatate si viata lunga.Urmaresc si citesc cu multa placere si interes ce se comunica aici.nea Costica.