Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Haosul continuă în domeniul pensiilor militare

În modul triumfalist cu care ne-a obişnuit ministrul reevaluat de la apărare a ieşit din nou în conferinţă de presă trâmbiţând creşterile de pensii ale foştilor militari.

Bineînţeles că discursul a cuprins câteva minciunele şi manipulări lejere trecute repede cu vederea de către media românească obişnuită cu hapurile de-a gata.

1. “Aşa cum am susţinut de fiecare dată nicio pensie militară mai mică de 3.000 de lei, în condiţiile unei cariere complete, nu a fost diminuată. Mai mult, în urma revizuirii, absolut toate aceste pensii au crescut“, a afirmat Oprea.  Miciună. Oprea a spus anterior recalculării că “nicio pensie militară mai mică de 3.000 de lei, nu va fi diminuată”. Când a văzut pocinogul şi-a dres discursul în loc să-şi dea demisia.

2. “Cifrele arată foarte clar că procesul de revizuire a fost în favoarea majorităţii covârşitoare a pensionarilor.” Oprea evită să spună că de fapt pensiile militare au fost desfiinţate. Cei ce cândva erau pensionari militari, cea mai mare parte dintre ei rezervişti, au devenit pensionari de stat, asistaţi sociali pe limba preşedintelui şi premierului, fără a mai avea vreo legătură cu armata activă. Calcularea pensiei nemaiţinând cont de soldele activilor. Adică a trimis cei 76.885 de fo;ti militari direct în braţele manipulării politice. Că doar nu credeţi că pensiile vor fi mărite în alt an decât în cel electoral?!

3. Ce e mai grav e că prin afirmaţia “Trebuie spus că toţi cei care au ieşit anticipat la pensie în condiţiile ordonanţei de urgenţă nr. 7/1998 au beneficiat, pe bună dreptate, la momentul pensionării, de plăţi compensatorii, precum şi de alte ajutoare prevăzute de legislaţia privind salarizarea personalului militar. Ei au primit pensia anticipată aferentă şi au avut posibilitatea de a practica în continuare alte profesii, ieşind din armată mai devreme. Trebuie avut în vedere şi acest aspect”, Oprea nu face altceva decât să arate cu degetul spre cei care au fost disponibilizaţi ca urmare a procesului de reorganizare al Armatei (însuşi Oprea fiind un disponibilizat care a benficiat de salarii compensatorii), inducând că diminuarea pensiilor acestora era normală întrucât au beneficiat de pensii compensatorii la vremea respectivă.

Şi o întrebare de final ca şi completare la afirmaţia lui Oprea “Faptul că peste 90% din totalul pensiilor militare au crescut în urma revizuirii arată că statul român ştie să aprecieze rolul celor care au jurat să-şi apere ţara chiar cu preţul vieţii”.

Oare nu toţi cei care au jurat să-şi apere ţara chiar cu preţul vieţii meritau respectul statului? Să înţelegem că, cei cărora le-a scăzut pensia nu meritau respectul statului? De aceea se opune Oprea cu ai lui amendamentului din parlament la OUG 1/2011 privind menţinerea în plată a pensiei cu cuantulmul cel mai avantajos?


În loc de încheiere: Oprea ar trebui să nu uite că prin implicarea lui, şi a partidului lui de conjunctură, a fost distrus statutul cadrelor militare, pensionarii militari fiind desfiinţaţi ca şi categorie distinctă şi fiind lăsaţi la discreţia unui stat incapabil să-şi respecte propriile legi. De acum asaltul asupra statutului militarului român se va inteţii scopul fiind distrugerea unei elite, cea militară, şi umilirea acesteia. Avansările fără noimă a unor rezervişti, slugi politice,  precum şi acordarea discreţionară a unor distincţii fiind o altă exemplificare.

DECLARAŢIA DE PRESĂ a lui Oprea pe tema revizuirii pensiilor militare

Lista cu pensiile recalculate

sursa: www.mapn.ro

Raul Dăncuţă

09 iunie 2011

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

260 Responses to “Haosul continuă în domeniul pensiilor militare”

 1. ciprian says:

  @Jvek
  Da, am vazut in tabel ce pensie noua am. Este mai mica decat cea veche. Nu stiu cu exactitate cum au ajuns la acel cuantum. Cert este ca am simulat cu sumele publicate in anexa1/OUG1 pentru perioadele lipsa din adeverinta emisa de centrul militar, adica 13 ani. Diferenta este de 3 lei. Deci, cred ca inca nu au finalizat procesul. Mai au de cautat la salarii? Nu stiu, probabil.
  @Akordul de 1,86 m si 94 kg. (parca asa, nu?) transformat in don corleone.
  Fisss.. Pleaca bre de aci cu gandirea ta. Eu am explicat cam ce inseamna principiul contributivitatii intr-un sistem unitar de pensii. Sau dumneata esti mai unitar decat altii? In privinta caprei mele, in situatia inpartirii punctelor la 35, crapa si ea. Dar, de dragul principiilor ……. Nu tu, Jvek si altii sunteti admiratorii PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITATII?
  In privinta subtilitatii ai simtit tu ceva, dar nu stii de unde sa incepi. Pai, sa te ajut! Prietenul dumitale, Boc, cand a declansat actiunea “atac la baioneta” impotriva pensiilor “nesimtite”, se intreba: de ce profesorul nu este si el “special”, de ce medicul nu este si el “special”, de ce, de ce, de ce?
  Eu nu pot spune de ce, dar pot spune ca daca toti sunt cumva speciali, ceea ce nu este exclus, atunci TOTI trebuie sa se supuna aceleiasi reguli. IMPARTIREA LA 35. Altfel, cei carora li se aplica prevederile cu impartirea la 20 sunt “cei dintai dintre egali”. Mai departe lasa vrajeala, pentru privatiunile serviciului ai primit salariu (asa spune Jvek). Deci, daca pensia reprezinta un cuantum rezultat dintr-o formula de calcul in care sunt urmatoarele variabile: valoarea contributiei lunare, timpul de contributie si conditiile de munca, de ce este o variabila si numarul de ani de impartire?(35 la civili si 20 la “speciali”). De ce nu 15 la SGV si 20 la altii? De ce nu 10 la cei care lucreaza in mediu cu radiatii? De ce nu 5 la Akord si Jvek? Etc. Daca e princip, bre, princip sa fie!

 2. partizanul says:

  Don Corleone – Eu n-am sa-ti trimit ordinul de mobilizare chiar daca esti gata de concentrare, desi nu esti pregatit pentru lupta. Cadrele militare in rezerva oricum vor fi la datorie, important este faptul ca nu prea mai avem ce sa aparam in afara de viata noastra, care oricum este mai importanta decit cea a vecinului. Ce sa aparam, anarhia care domneste in institutiile statului, vinzatorii de tara si resursele acestui pamint pentru care s-au jertfit cu adevarat inaintasii…….! Ce cunosti tu despre lucrarile de mobilizare? Ce cunosti tu despre trecerea economiei de la starea de pace la starea de razboi? Ce cunosti tu despre rechizitii? Ce parere ai despre faptul ca nu prea mai ai industrie de aparare proprie si depinzi de altii ca sa-ti asigure bocancii din picioare? Dar, baiete, stai linistit tara ta scumpa si frumoasa este deja ocupata si nu va fi cazul sa ne dam masura curajului pe cimpul de lupta. Cel mult o sa ne omarim intre noi pentru o ciosvirta.

 3. partizanul says:

  Si inca ceva in primul razboi mondial regele Ferdinand a trebuit sa-si calce pe suflet pentru ca armata romana sa-i alunge pe ocupantii germani din Regat prin lupte crincene la baioneta si sa iasa din Triunghiul Mortii si asta datorita unei regine care a stiut sa-si respecte juramintul dat acestei natii. Nu la fel s-a intimplat cu descendentii lui care au patat coroana regala a Romaniei si au tradat armata. Incet incet adevarul iese la iveala. Si Don Corleone, nu crezi ca suntem aruncati intr-o criza identitara in mod voit, pentru a fi usor de manipulat?

 4. ciprian says:

  @partizanul
  Corect ceea ce spuneti despre anumite probleme ce tin de mobilizare si trecerea economiei de la starea de pace la razboi. Dar, cui ii explicati? Domnului corleone (Akord)? Pierdere de timp. Se pot rechizitiona “pensiile nesimtite”? Si daca da, dupa finalizarea conflictului se despagubesc “nesimtitii”? Si daca se despagubesc, ce cuantum se va aplica? Vom vedea la finalizarea proceselor.

 5. ciprian says:

  @Akord
  Bubico? Ce sa verifice la tine? Poate cat de priceput erai la “origami”. Am auzit ca erai neintrecut la confectionarea rachetelor si tintelor aeriene din hartie. Mai mult, erai priceput si la metodica, puneai cu usurinta in aplicare un scenariu de lupta Av. vs. RAA. Pentru similitudini privind scenariile tampe, vizioneaza te rog:
  http : // www . youtube . com / watch?v = 2BaGvmElTnQ si
  http : // www . youtube . com / watch?v = NmLxf4H0C4s&feature = related

 6. DGIA says:

  @ Don Corleone. Ma asteptam la o solutie pe baza unor date de cariera foarte clare si dvs. ma luati cu bocancii si rachetele. Eu incercam sa afirm ca prin abrogarea L. 164/2001 si incadrarea in L. 263/2010, 2 din 3 ofiteri ai armatei romane DE ASTAZI nu ajung la pensie cf. criteriilor de varsta din L. 263/2010 si dumneata imi povestesti de armata de la 1877. Din cate realizez, experienta dvs. de 20 de ani este incheiata inainte de 29 martie 2004 cand Romania a intrat in NATO, altfel ati fi aflat ca in armata de azi nu va mai impiedicati de colonei si generali, ofiterii superiori sunt o raritate si ofiterii in general. Structura principala este batalionul si nu are niciun colonel, gradul maxim este lt. col. si este al Cdt.B.. Problema semnalizata de mine este reala, AZI doar coloneii si generalii pot ajunge sa aiba vechime completa si sa iasa la pensie cf. L. 263/2010, ceilalti din marea masa de ofiteri nu pot ajunge colonei sau generali intrucat nu au functii din cauza piramidei, dar nici la 60 de ani varsta pe functiile pe care le au intrucat nu le permite statutul sa “inghete” pe ele, am afisat varstele. Daca aveti vreun raspuns inteligent, spuneti ce solutie aveti pe datele problemei de azi, nu de acum 2 secole.

  Referitor la subofiteri sau maistri militari, situatia este aceeasi, piramida pleaca un nr. de sergenti, dar numai 1 din 3 poate ajunge la gradul maxim si la varsta de pensionare prevazuta de L. 263/2010. Limitele de vârstă în grad, în ani, până la care maiştrii militari şi subofiţerii pot fi menţinuţi în activitate, sunt:

  a) pentru maistru militar clasa a V-a şi sergent:
  – în activitate – 37
  b) pentru maistru militar clasa a IV-a şi sergent major:
  – în activitate – 38
  c) pentru maistru militar clasa a III-a şi plutonier:
  – în activitate – 42
  d) pentru maistru militar clasa a II-a şi plutonier-major:
  – în activitate – 47
  e) pentru maistru militar clasa I şi plutonier adjutant:
  – în activitate – 53
  f) pentru maistru militar principal şi plutonier adjutant principal:
  – în activitate – 55

  Cariera atat la ofiteri, cat si la subofiteri este diferita fata de ceea ce ati prins dvs. pe vremuri. Sergentul este ajutor Cdt. Gr., Cdt. Gr. este sergent-major, loctiitorul Cdt.Pl. este plutonier, Cdt. Pl. este Slt., loctiitorul Cdt.Cp. este locotenent, Cdt.Cp. este capitan. La un B., gasiti 4-6 functii de maior, sefii de compartimente din statul major si una de lt.col., a comandantului si una de plutonier adjutant principal, a consilierului Cdt. pt. relatia cu subofiterii.

  Eu am afirmat ca L. 164/2001 – o lege NATO, permitea armatei de azi, care are structuri tot NATO si o cariera a subofiterilor/ofiterilor tot NATO sa nu trimita subofiteri si ofiteri in somaj, intrucat doar 1 din 3 poate ajunge la varsta de pensionare pentru vechime completa in cariera dupa L. 263/2010. V-am aratat varstele pentru stagiul maxim in grad, piramida am explicat-o, L. 263/2010 o cunoasteti. Ce faceti cu ei, ii dat afara pur si simplu pe toti care nu ajung colonei/generali sau plutonieri adjutanti principali sa poata primi o pensie completa, adica pe 2 din 3 ofiteri si subofiteri?

 7. JVEK G. says:

  DIGIA- daca tot esti asa informat precum iti este numele de ce nu faci sapaturi adanci in U.S.ARMY- vei avea surprize mari!!

 8. sandu says:

  @JVEK G
  Si peste ocean se joaca soarta pensionarilor la”pacanele”…vot la doua maini?

 9. partizanul says:

  Acel prag de 20 de ani care este utilizat pentru calcul in revizuirea pensiilor fostilor militari dupa OUG 1/2011, cred ca este numarul salvator pentru multi pensionari. Macar atit au realizat portocalii, cred, ca fara sa-si dea seama de unde a venit ideea cu limita de 20 de ani de contributie minima. Bine au gindit romanii cind au stabilit ca un legionar trebuia sa serveasca imperiul o perioada de 20 de ani, dupa care era trecut la vatra cu o mica exploatatie agricola pentru a-si duce mai departe traiul. Acum cu legea asta unitara numai cine are de gind sa ajunga general la adinci batrineti este avantajat la calculul pensiei, dar ce te faci cu gradele mai mici care sunt mai aproape de focul luptelor si duc greul intr-o dislocare in Afganistan, Iraq, sau cine stie unde peste mari si tari. Eu cred ca trebuie sa ne organizam in trupe de partizani si sa luptam contra clasei politice care a adus poporul in asa hal de indobitocire si a imprastiat averea tarii. Doamne si ce multi sunt, nu cred ca in tara asta au fost mai multe iude ca acum.

 10. aladin says:

  @DGIA
  Concluziile dvs sunt, pentru cine vrea sa inteleaga, corecte. Pentru cei mai multi dintre noi, actuali pensionari, poate e bine sa se stie ca aceasta piramida a functiilor a fost gandita si pusa pe hartie cam prin 1999-2000, dupa modelele de organizare si principiile de personal din armatele britanica si olandeza. Daca se aplica de atunci….multi dintre noi am fi parasit sistemul mai repede pentru simplul motiv al inexistentei functiilor sau mai bine zis al reducerii functiilor pe masura apropierii de varful ierarhiei. Cred ca multi dintre cei activi nu realizeaza ca vor parasi sistemul mai devreme sau mai tarziu…….Sa vedem cum se va face trierea!