Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

„Hezbollah” lansează operațiuni ofensive la granița siriano-libaneză

Regiunea Arsal sursa  Google Maps

Regiunea Arsal sursa Google Maps

Reprezentanți ai grupării libaneze, Hezbollah, au declarat vineri că luptătorii săi au început o operațiune ofensivă împotriva militanților „Frontului al-Nusra”, aflați de ambele părți ale graniței cu Siria.

Televiziunea grupării „Hezbollah”, „al-Manar” și canalele sale de știri, „War Media” au anunțat „începutul unei operațiuni militare de curățare a periferiilor orașului Arsal și Qalamoun de teroriștii activi în acea zonă”.

Operațiunea a fost preconizată de câteva săptămâni și are loc după ce soldații libanezi care au verificat taberele de refugiați s-au confruntat cu atacuri sinucigașe și atacuri cu grenadă.

Sursele militare au declarat agenției „Xinhua”, sub protecția anonimatului, că armata siriană și luptătorii „Hezbollah” au început să avanseze în zorii zilei de vineri spre zonele ocupate de militanții „Frontului al-Nusra” pe frontul din Flita – în interiorul teritoiului sirian – și la periferia orașului de graniță, Arsal, de pe teritoriul libanez.

Sursele au adăugat că atacul a fost precedat de lansări de rachete și focuri ale artileriei grele, în timp ce avioanele siriene au executat peste 41 de raiduri – în mai puțin de 12 ore – asupra pozițiilor militanților.

S-a accentuat faptul că luptătorii „Hezbollah” au trecut dincolo de zona de demarcație a militanților de la periferia orașului Arsal, avansând spre Wadi al-Oueini și Wadi al-Zaarour, în timp ce armata siriană a avansat spre al-Qalamoun și Flita.

Menționând despre operațiune, Primul Ministru libanez, Saad Hariri a declarat că armata țării sale „va executa o operațiune planificată în detaliu la periferia orașului Arsal, iar guvernul îi oferă toată libertatea de care are nevoie în acest sens”.

Nu s-a precizat în mod oficial dacă trupele libaneze au fost implicate în luptele din regiunea muntoasă de la graniță.

Lipsa de securitate din regiunea Arsal a constituit o problemă de mult timp: în 2014 militanții au răpit 30 de soldați și polițiști în urma unor confruntări în zonă. 4 dintre ostatici au fost uciși, iar un al cincilea a murit în urma rănilor suferite. 16 dintre ei au fost eliberați în decembrie 2015, alți 9 fiind în continuare ținuți ostatici.

În jur de 45.000 de refugiați sirieni sunt înregistrați de ONU ca locuind în oraș, însă se estimează că mult mai mulți locuiesc în taberele din zonele periferice, deși numărul lor nu a fost precizat încă în mod oficial.

 Mihai Corb, InfoMondo Militar

Sursele știrii: Xinhua, Reuters,

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “„Hezbollah” lansează operațiuni ofensive la granița siriano-libaneză”