Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Hollande confirmă faptul că Franţa va livra o navă Mistral Rusiei

Mistral class - nava "Le Tonnerre"

Mistral class – nava “Le Tonnerre”

Franţa a decis, în cele din urmă, să livreze Rusiei o navă de război de tip Mistral. Preşedintele francez, Francois Hollande, a confirmat faptul că Franţa va face această livrare Rusiei, chiar dacă prin gestul ei sfidează principalii aliaţi, Marea Britanie şi SUA, transmite Reuters, preluat de RRA.

Hollande a spus că livrarea celei de-a doua nave de acelaşi tip aferentă unui contract de 1,2 miliarde euro “va depinde totuşi de atitudinea Rusiei”. Prima navă Mistral va fi livrată Rusiei conform calendarului convenit, în luna octombrie.

Hollande  a câştigat astfel susţinere pe plan intern, unul dintre aliaţi săi calificând drept “ipocrite obiecţiile aduse de Londra şi Washington faţă de finalizarea tranzacţiei în condiţiile actuale”.

Declaraţiile lui Hollande reprezintă cel mai clar semnal de până acum că Franţa va merge înainte cu controversatul contract, în ciuda crizei din Ucraina, care a culminat  recent cu doborârea unui avion civil, cu 298 de pasageri şi membri ai echipajului la bord, într-o zonă controlată de separatişti pro-ruşi.

Premierul britanic David Cameron a declarat “că onorarea unui asemenea contract ar fi de neconceput”.

SUA şi-au exprimat de asemenea opoziţia, Franţa fiind astfel expusă la acuzaţii că plasează propriile interese economice mai presus decât nevoia şi obligaţia, în acelaşi timp, a occidentului de a dovedi solidaritate în faţa atitudinii agresive a Rusiei, în contextul situaţiei din Ucraina.

Contractul de 1,2 miliarde euro a fost semnat în 2011, în timpul guvernării fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, Franţa devenind atunci primul stat NATO care a devenit furnizor de echipament militar către Rusia.

În replică la declaraţiile lui Hollande, preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a acuzat Europa de slăbiciune şi a comparat atitudinea statelor din Vest în raport cu Rusia cu starea de indecizie din Europa faţă de nazism şi ascensiunea lui Adolf Hitler înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial.

“Dacă statele europene continuă să acţioneze indecis, ca până acum, aceasta reprezintă o invitaţie directă pentru agresor să fie şi mai agresiv şi să meargă mai departe. În anii ’30, nazismul nu a fost oprit, iar acum şovinismul agresiv rus nu este oprit”, a declarat liderul lituanian la postul public de radio LRT.

La sfârşitul lunii iunie, un contingent de aproximativ 400 de marinari ruşi au ajuns în Franţa pentru antrenamente pe prima navă Mistral care va fi livrată Rusiei, denumită “Vladivostok”. Antrenamentele sunt programate să continue până la sfârşitul lunii septembrie.

Sursa: www.economicanet.ro

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Hollande confirmă faptul că Franţa va livra o navă Mistral Rusiei”

  1. nebunul satului says:

    Franta e in Nato dar banii lacomei Rusii sunt mai buni.In caz ca Romanistanul v-a fi ocupat de rusi [dupa declaratiile irensponsabile ale agentului strain si tradator de tara guvernatorul pus de perciunati celebrul masa verde [cum ca Rusia e terorista ca stie el ] Cred ca Franta va vinde inca 4 nave Mistral Rusiei ca sa se faca ca nu aude .Cu cat masa verde agita Rusia mai tare cu atat vestul va cumpara gaze mai ieftin .Tarile NATO se fac ca nu vad si nu aud si isi urmaresc doar interesul national cum e si normal .Noi ne dam rau la rusi cum ordona licuriciul ”’care ne va apara” in caz ca rusii se supara pe noi .Cum ne va apara de la mii de kilometrii e secret…..Probabil va vinde la suprapret coloniei noastre inca vreo cateva zeci de avioane casate si tinute acum in desert [F-16 blok 25] avioane din 73”.Avioane pe care le va primii aviatia nosstra fara frica si pe care rusii le vor folosi ca tinte mobile pentru avioanele lor Suhoi T-50 .Macar de mai pastram si noi cateva Mig -29 [ din cele 14 avute si disparute in meandrele cocretului ] cum au facut polonezii [care le-au si modernizat de au devenit o forta ] ca sa ii punem si noi pe rusi [ mereu doritori de noi teritorii] pe ganduri .Asa la iarna garantat vom avea un pret ”preferential” la gaze ,gaze cumparate prin intermediu lui Merkel la un pret ”doar” de 2-3 ori mai mare.Ce sa va urez ”sa traiti bine”..