Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ilegalitatea avansărilor lui Oprea dovedită

După cum a promis, ministrul apărării a reuşit să facă lumină în haosul creat de predecesorul său, generalul de mucava Oprea, în domeniul avansărilor şi a acordării abuzive de grade militare în special în rezervă.

Ca urmare a rezultatelor analizei efectuate de către comisia constituită prin ordin al ministrului apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintare în grad a ofiţerilor în rezervă din M.Ap.N, s-a dispus revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012, în care nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea 80/1995.

Situaţia ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă, emise în anii 2011 şi 2012, şi care nu îndeplinesc condiţiile legale, este:

� persoane care au fost înaintate în grad în anul 2011: 316
� persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în anul 2011: 426
� persoane care au fost înaintate în grad în anul 2012: 77
� persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în anul 2012: 16

Situaţiile nominale cu persoanele care au beneficiat de avansări sau acordări de grade în rezervă, în cazul cărora s-au constatat nereguli, sunt publicate integral pe pagina din Internet a Ministerului Apărării Naţionale, www.mapn.ro.

Totodată, au mai fost revocate ordinele de acordare de grade în rezervă, ca urmare a solicitărilor proprii, înaintate ministrului apărării naţionale, pentru Kövesi Laura-Codruţa, Turcescu Robert Nicolae şi Kelemen Ioan Hunor.

Aşteptăm ca această anchetă să nu se oprească aici. E nevoie ca toţi cei care au semnat documente care au permis realizarea falsului să fie pedepsiţi. Apreciem că Justiţia este singura în măsură să pună lucrurile la punct. Altfel un personaj sinsitru pentru imaginea Armatei, Oprea, ar putea scăpa doar cu o mică “tăvălelă” în presă. Ori el trebuie să plătească pentru abuz şi haosul creat, iar politicul să nu-şi permită să-l facă scăpat.

Domnul Ponta ar trebui să ştie cu cine se însoţeşte la drum, iar ceilalţi care l-au ajutat în fărădelegea sa pe Oprea trebuie să plătescă cu pierderea gradelor şi a funcţiilor exact cum ei au favorizat acordarea unor grade discreţionar. Să înveţe că poziţia unui ofiţer este dreaptă nu gârbovită in fata sefului!

sursa: Biroul de Presă al MApN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

97 Responses to “Ilegalitatea avansărilor lui Oprea dovedită”

 1. ogiga says:

  Si astea cat de legale sunt ?.
  ,,Presedintele interimar al României, Crin Antonescu, a avansat la gradul urmator un general si patru colonei, prin decrete prezidentiale. Generalul de brigada Ungureanu Zaharia Ion, din Directia de Contrainformatii si Securitate Militara, a fost înaintat la gradul de general-maior. Seful Directiei Informare si Relatii Publice, colonel Bîlbîie Emil , a fost avansat la gradul de general de brigada. De asemenea, au mai fost avansati la gradul de general de brigada coloneii Dincovici Ilie Cristian-Iulian, Bîrla Adam-Dan Nelu si Maciu Nicolae Florin.”

 2. VASILE says:

  Sa nu uitam ca alianta dintre PSD+UNPR,recte Ponta/Oprea-maresalul, tocmai de aceea se opune semnarii OUG de revenire a pensiilor militare de stat desfiintate si taiate la cuantumul din decembrie 2010, deoarece PNL prin ministrul Dobritoiu a anulat sacii cu grade acordate de-amboulea ca mita , jegurilor obediente ale UNPR.

 3. Ionel N. says:

  Da, ce logica de”fier” ai domn Vasile!!!!! Am priceput care este misiunea ta….. daca mai insisti devii ridicol!

 4. VASILE says:

  Daca ai avea 39% din pensie taiata ilegal, nu stiu ce fel de logica ai mai avea. Nu ma pling decat de faptul ca o lege a statului roman nu se mai respecta pentru militarii de cariera (si culmea este valabila in continuare pentru bravii judecatori si procurori militari), nu se mai aplica fiind desfiintata, deoarece nu s-a emis legea 164/2001 cu dedicatie pentru mine si nu mi-am emis eu preferential decizie de pensie in baza acelei legi. Probabil ca e mai usor sa te bucuri de haosul dirijat si aplicat asemenea celui din 2008, cand piticania de Boc se batea cu caramida in piept ca in primele 5 minute de guvernare va aplica legea de salarizare a cadrelor didactice si nu a mai fost aplicata , la care domnul suspendat a afirmat ca in situatia in care in Romania o lege nu se aplica , inseamna ca nu mai este STAT DE DREPT. Concluzia ??

 5. ANDU says:

  NU ARE ROST SA LE EXPLICI ADEVARUL,ACESTOR TRADATORI JEGOSI.
  REPET,MACAR DACA NU SCADEAU PENSIILE CARE ERAU SUB 3000 DE LEI SAU MACAR A CELOR CARE AU INTRAT IN ARMATA DE LA 14 ANI.
  DAR CULMEA,80% DIN PENSIILE TAIATE AU FOST SUB 3000 DE LEI SI 90% DIN CEI A CAROR PENSII AU FOST TAIATE AU INTRAT IN SISTEMUL MILITAR INCA DE LA 14 ANI.
  SI PENSIILE NU AU FOST TAIATE CU 100-200 DE LEI SAU CU 10-15% CI CU 500-2000 DE LEI IN PROCENTE,CU 20%-60%.
  MACAR DACA AVEAU UN PIC DE BUN SIMT CU TAIERILE ASTEA.
  PRACTIC,MILITARII AU SUFERIT CEL MAI MULT DE PE URMA TAIERILOR(LA BUGETARI AU FOST DOAR 25% TAIERI TIMP DE 6 LUNI,LA NOI DEJA DE 1 AN,TOT ASA RAMANE SI TAIEREA A FOST DE MULT MAI MULT DE 25%0.

 6. rezervistuanticipat says:

  Sacrificiul suprem al militarilor se bazează pe onoare, respect, cinste, corectitudine. Aceste însuşiri nu se asimilează în 6 luni de curs ci în ani întregi de carieră militară.
  Ar trebui verificate toate avansarile atât a celor activi cât şi celor în rezervă începând cu anul 1990 şi degradarea militară a celor care s-au învârtit de grade şi onoruri, altfel armata romană este distrusă complet.
  De asemenea, nu se ştie câte mii de grade au primit ilegal cei din M.A.I, M.A.E, SRI, STS, SPP.
  Dacă se fură totul în această ţară ce mai contează că se fură şi onoruri militare!

 7. indisciplinatu says:

  M-am uitat din curiozitate pe tabelul cu avansarile postat pe siteul
  Mapn…nu stiu, sunt unii fosti colegi de-ai mei care au fost avansati, spre ex. de la gradul de maior in rezerva, la gradul de locotetent-colonel dupa circa 10 ani de la data trecerii in rezerva.
  Cu acestia ce s-a avut in vedere la “retragerea’ gradelor???..caci, era vorba despre acordarea gradului urmator unor oameni care facusera liceu militar, scoala militara, aveau stagiul in grad indeplinit, ca ofiteri in rezerva si fusesera propusi pentru avansare….greu de inteles.
  Cred ca asa cum s-a facut “hei-rup-ul” la recalcularea/revizuirea pensiilor tot cam asa s-a procedat si in cazul de fata,…adica, “de-amboulea”!!!
  Prosti sa fie sa nu dea in judecata MapN-ul, asa de amorul artei, sa vada “comisia de specialisti” ca au lucrat “la gramada”, cum se spune.

 8. Cruciatul says:

  Seful DMRU – gl. Seserman si seful Directiei personal si mobilizare – gl. Gabor, ar trebui primii demisi in acest scandal al avansarilor ilegale! Ei au favorizat infractiunile ministrului UNPRist Oprea!

 9. gheo says:

  Mda, pare o miscare buna, o reparatie morala mai ales pentru “cei” care si-au obtinut gradele, “de la mic la mare”, nu facand “plocoane si artificii politice”, ci, suportand “privatiunile impuse de serviciul militar” care, chiar daca nu au “tras la cheie si la saiba” au avut de-a lungul carierei destul de multe repercursiuni fizice si psihice asupra, lor, a familiei, a vietii in general tumultuoase, unii cred ca, daca nu “ai tinut plugul in brazda, nu ai ridicat cu cricul camioane, nu ai strans suruburi, nu ai strujuit la strung”, … nu ai muncit, opinii si optici de a-si vedea fiecare meseria … “cea si mai cea” …, eu, imi amintesc de niste vremuri in care … in dimineata botezului copilului meu, am plecat – dupa ce am pregatit tot ce trebuia – si m-am intors dupa o saptamana desii, am explicat sefilor ca, pot ajunge in zona respectiva a doua zi, … fara succes, ca intro alta vreme, a doua zi de concediu … am fost chemat si trimis in “campania agricola” de unde m-am intors dupa 3 luni acasa , ca … dupa aproape 3 ani de … canal dunare – marea neagra, mutat la o unitate operativa, dupa 2 luni, intro buna zi, am fost anuntat ca … maine pleci in economie cu un detasament de soldati, m-am reantors dupa 7 luni, ca … , sunt mai multe … , par lucruri simple dar doar cine le-a trait stie efectul avut asupra lui si a familiei, si ce a insemnat efortul de a obtine un “grad militar” !!!. .

 10. Gourkha says:

  Eu inteleg! Ministrul Dobritoiu a precizat in repetate randuri ceva legat de statele de mobilizare unde rezervistii au nu numai grade, dar si FUNCTII. Nu poate fi avansat nimeni intr-un grad in rezerva care nu are si functie pe statele de mobilizare. In caz contrar se intampla astfel: un locotenent este avansat in gradul de colonel dar neavand functie pe statul de mobilizare, ramane colonel comandant de pluton, ce face? Daca avansarile se fac fara sa se tina cont de functiile existente in statele de mobilizare, ne putem trezi in situatia in care la o eventuala mobilizare, apare situatia in care companiile sunt conduse de generali si plutoanele de colonei. Aici e problema de fapt si e corectaabordarea ministrului. Dupa integrarea in NATO, practic nimeni nu poate fi avansat avansat intr-un grad daca nu are functie in statele de mobilizare, altfel se intampla situatia descrisa. Avansarea in rezerva trebuie realizata strict dupa cerintelor functiilor din statele de organizare.

  Totul se reduce la urmatoarea chestiune: te fac colonel in rezerva, OK! Dar tu ce functie ai in statul de mobilizare? Pai n-am! Si atunci?

 11. Gourkha says:

  Ar fi meritat circul ca ministrul Dobritoiu sa faca misto de ei, sa le dea functii la toti in statele de monilizare sa apoi sa ii convoace la un exercitiu de mobilizare. Sa ne gandim: comandant de batalion general cu 4 stele adica Oprea. Loctiitor Ontanu, general. Sef de stat Major si tot statul major colonei, toti comandantii de companii si plutoane colonei, toti comandantii de grupe colonei si toti soldatii/gradatii colonei. Toti colonei, doar functiile sa difere. Pe fond de mobilizare intra si interventia la deszapeziri in decembrie, o luna toti. Gamele, lopeti, frig, toti colonei. Cu Kovesi si Turcescu pe post de radiotelegrafisti, Blejnar batand pas de defilare si Isarescu cu ranita in spinare dand tonul la cantec la minus 20 de grade. Pinalti cu AG-7 in spate, iar Pandele si MRU tarand de AG-9. Flutur sapand WC-ul de campanie cu Cezar Preda si Kelemen Hunor. Asa ar fi meritat!

 12. Gourkha says:

  Trebuie trase si altfel de concluzii. Una este militar in RETRAGERE, si alta este in militar REZERVA. Una este militar in REZERVA OPERATIONALA, adica pe statul de mobilizare si alta in REZERVA GENERALA, adica fara functie in statul de mobilizare. Cel in REZERVA este militar cu atributii militare, chiar daca in rezerva. Daca are functie si in statul de mobilizare, ar trebui remunerat pentru gradul si functia sa la mobilizare. Daca nu are functie in statul de mobilizare, ar trebui remunerat doar pentru gradul sau, ceea ce inseamna PENSIE MILITARA, urmand ca in situatia in care intra in REZERVA OPERATIONALA sa fie remunerat si pentru functia de pe statul de mobilizare.

  Avansari in REZERVA, exact ca la activi: ai functie, esti avansat, daca nu ai functie – nu esti avansat. Avansari in RETRAGERE: nu ar trebui sa mai existe in mod normal, dar pot sa si fie cu caracter onorific pentru cei care fac ceva concret pentru armata, aceste avansari conteaza mai putin, cei in RETRAGERE nu mai au oricum nicio legatura cu statele de mobilizare, nemaifiind de drept rezervisti.

 13. LoremIpsum says:

  Vad ca pana la urma chestiunea cu ridicarea gradelor nemeritate, bla, bla, bla si-a facut efectul, s-a mutat atentia de la problemele adevarate ale militarilor la una de esalonul 5-6. Dar daca tot suntem aici, pana la urma cineva este vinovat de aceasta potlogarie, ce se va intampla cu respectivii/ul, probabil vor fi pedepsiti si trimisi directori adjuncti pe la cine stie ce ministere cum s-a intamplat si cu Fratila, mai va amintiti cum tuna si fulgera Dobritoiu la adresa lui Fratila, ce i-a facut? Oameni buni, corb la corb nu isi scoate ochii. Noi tot masa de manevra pentru tot felul de interese marunte.

 14. CoStel says:

  Situatia este extrem de incalcita. Una este “revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă” si cu totul altceva este solutionarea efectelor revocarii ordinelor de avansare si acordare a gradelor. Aceste ordine si-au produs efectele, beneficiarii au fost avansati in grad. Anularea efectelor acestor ordine inseamna, practic, degradarea militara si conf. art. 69/L. 80/1995, “Degradarea militara se aplica, in conditiile prevazute de legea penala, cadrelor militare in activitate, in rezerva si in retragere, condamnate la pedeapsa complimentara a degradarii militare prin hotarire judecatoreasca.”
  Chiar si revocarea ordinelor ridica numeroase probleme. Privite ca acte administrative, ele pot fi revocate in anumite conditii in functie de emitent, respectiv al cui este ordinul emis in aplicarea art. 45/L. 80/1995. Daca atat ordinele emise de cei pentru care ministrul apararii este organ ierarhic superior cat si ordinele de avansare ale ministrului apararii pot fi revocate chiar de catre acesta, decretele de avansare semnate de presedintele tarii pot fi revocate numai de acesta, cu o noua “situatie incalcita” generata de faptul ca decretele de avansare sunt contrasemnate de primul-ministru, asa cum prevede art. 100 din Constitutie.
  In loc de concluzie: la MApN, situatiile incalcite(cum este aceasta a revocarii ordinelor de avansare, sau cea privind emiterea deciziilor de recalculare si de revizuire a pensiilor respectand strict legislatia in viguare, buna sau rea, dar obligatorie) vor persista sau se vor inmulti atat timp cat nu exista o “eminenta cenusie”.

 15. Socrate says:

  Toata tevatura gradelor are o origine. Originea este tentativa de ocupare prin forta politica a tuturor institutiilor statului , inclusiv Armata , de catre cei care azi se autodefinesc Salvatorii neamului , cei care au dat Cel mai cinstit guvern , cei care azi au la conducere pe cei mai capabili dintre toti romanii de pretutindeni , un Plagiator si un Repetent Universitar.
  Durerea mare a Repetentului Universitar , identic cu Adormitul Natiunii, este ca mai exista o persoana pe care nu o poate clatina , este seful SMG.Conform Legii 80/1995 , seful SMG emite ordinile de avansare pentru ofiterii in rezerva – pana la gradul de colonel / comandor , inclusiv. Cautand ilegalitati in avansarile in grad a unor ofiteri in rezerva , ministrul Bretonel loveste indirect dar cu forta in generalul Danila. Acesta nu prea da semne ca se clatina . De aceea , Bretonel , ameninta cu justitia pe generalul Danila. Amenintandu-l cu justitia , dumnealui , ministrul Bretonel , spera la o demisie de onoare si punerea pe functie a unei slugi a regimului actual , regimul celor mai cinstiti si capabili romani. Bretonel nu poate da in Izmanar fiindca l-ar faulta alianta care include si partidul libertinilor Repetentului Universitar. Cam acesta este talcul deselor amenintari pe care le face Bretonel cand vrea sa anihileze dorintele de repunere in drepturi a celor 26500 de militari rezervisti cu pensiile diminuate de punerea in opera a mecanismului de manipulare pus la cale de catre Izmanar.

 16. LoremIpsum says:

  Socrate, nu pe Danila il ameninta ci pe Marin, ce treaba a avut Danila cu avansarile, iar daca a avut foarte bine, sa raspunda, daca esti seful SMG nu poti fi tras la raspundere?

 17. VASILE says:

  O face sau nu striptis generalul?
  Onţanu se ,,sparge în fiţe” în Bamboo
  SUBMINAREA AUTORITĂŢII IERARHIILOR MILITARE
  Un general care a reprezentat cu cinste, ani buni, România la Cartierul General al NATO, mi-a sugerat inserarea, în acest spaţiu electronic, a unui text care merită a fi citit. Cu atenţie: Acțiunile ilegale ori de interes, desfășurate cu perseverență de Administrația Prezidențială, Guvernul României, de Președinții U.D.M.R., U.N.P.R. și liderul minorităților naționale din România, plătiți cu banii contribuabilului pentru apărarea și respectarea prevederilor legilor României, așa cum au și jurat de altfel, în calitate de Președinte al țării, de senatori și deputați, de prim ministru și viceprim ministru și de miniștri, e drept nu cu prețul vieții, se răsfrâng grav în ultima perioadă și asupra INSTITUȚIEI MILITARE.
  Aceștia, prin acțiuni convergente ale Președintelui României, comandant al forțelor armate și Președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, precum și ale primului-ministru, au atacat cu o cruzime fără precedent, pe plan național, dar și internațional, pe timpul campaniilor electorale, salariile nesimțite ale militarilor, apoi pensiile, tot nesimțite, ale rezerviştilor.
  Aşa au diminuat coeziunea de castă, existentă, prin tradiție, între militarii în activitate și cei în rezervă ori în retragere (cu foarte mici excepţii ). Acum a venit rândul să disperseze şi unitatea dintre cadrele militare în activitate, recurgând la subminarea autorității ierarhiilor militare, începând cu cele de la nivelul militar ierarhic cel mai înalt.
  Numirea locotenenților majori, a căpitanilor și în general a militarilor cu grade mai mici în funcții prevăzute în statele de organizare cu grade superioare a fost o constantă a EPOCII de AUR, moștenită de la Armata Roșie, moștenire căreia i s-a pus capăt printr-o serie de modificări și completări la Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare începând cu anul 2000, analizate împreună cu specialiști în managementul resurselor umane din armatele țărilor membre NATO. Modernizarea conducerii armatei și compatibilizarea comenzilor unităților de la toate eșaloanele a constituit una din condițiile aderării României ca membru NATO.
  Astfel, prin O.U.G. nr. 90/200 s-au adoptat măsuri speciale, numai pentru M.A.pN., care constau în:
  – interdicția subordonării militarilor altora cu grade mai mici,
  – introducerea regulii promovării la eşaloanele imediat superioare şi stabilirea unui stagiu minim în funcții,
  – stabilirea unui stagiu minim de 2 ani, de la gradele de colonel, la general cu o stea, de câte 2 ani, între gradul de general cu o stea la două și respectiv la trei stele,
  – s-a exclus posibilitatea numirii militarilor în funcţii mai mari decât gradele pe care le au, dacă nu au stagiul minim în grad îndeplinit,
  – s-a abrogat posibilitatea înaintărilor în grad înainte de împlinirea stagiului minim în grad.
  Aceste măsuri, odată adoptate, au determinat trecerea în rezervă a circa 5700 cadre militare (4280 ofițeri și 1420 maiștri și subofiteri) în anul 2001, a 4370 – din care 2890 ofiţeri – în anul 2002, circa 2400 militari, în anul 2003 – din care 1600 ofițeri – și în anul 2004 au mai trecut în rezervă peste 900 militari, din care 400 ofițeri. Sacrificiile umane ale militarilor disponibilizați cu familiile lor, dar și cele materiale ale statului român au fost foarte mari. Se pare însă că se dorește foarte mult revenirea la vechiul sistem, dinainte de anul 2001, pentru ca dublul triumvirat, format o dată din Băsescu-Boc-P.D.L. și, a doua oară, din P.D.L.-U.D.M.R.-U.N.P.R., să-și poată numi toată liota de generali și ofițeri servili persoanelor lor, ori partizani ai ideilor acestor partide.
  Abrogarea tuturor măsurilor adoptate prin O.U.G. nr.90/2001 sunt în dezbaterea Parlamentului, într-un proiect de modificare a Legii nr. 80/1995, cu presiune mare de a fi și aprobate, cât mai urgent cu putință. Odată cu aprobarea acestor modificări, toate sacrificiile oamenilor, dar și ale statului au fost zadarnice, iar managementul resursei umane din armată va deveni unul din factorii majori de risc, atât în sensul destabilizării echilibrului precar realizat, în ierarhizarea funcțiilor și a gradelor, dar mai ales în nesocotirea angajamentelor luate împreună cu partenerii de coaliție, în scopul compatibilizării structurii de personal la nivel NATO.
  C O N C R E T:
  Promovarea, la data de 01.10.2010, a generalului de flotilă aeriană, cu o stea, Dănilă Ștefan, din funcția de comandant al Flotilei 90 Transport Aerian, în funcția de locțiitor al șefului Statului Major General (S.M.G.), prin ordin al ministrului apărării naționale este ILEGALĂ.
  Potrivit art. 32, alin. (5), din Legea nr.346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării ”Șeful S.M.G. este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire, cu până la un an. În funcția de șef al S.M.G. poate fi numit locțiitorul acestuia, sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei.” Conform statului de organizare a S.M.G., funcția de locțiitor al șefului S.M.G., ca rang de conducere ierarhic militar este a doua, fapt ce rezultă și din prevederile menționate mai sus. Ca urmare generalul Dănilă este al doilea militar în ierarhia armatei, deși are numai o stea.
  În Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, la art. 74 alin. 2) se precizează:” La numirea în funcție se va respecta principiul potrivit căruia ofițerii, maiștrii militari și subofițerii să nu fie subordonați altora cu grade mai mici.Excepție de la acest principiu pot face cadrele militare care nu au studii superioare de specialitate și care se subordonează celor care au o astfel de pregătire, precum și cadrele militare aparținând M.A.I., S.R.I., S.I.E., M.J., S.T.S. și S.P.P.”
  Rezultă clar, din articolul enunțat, că numirea în funcție a generalului cu o stea Dănilă este ilegală, deoarece din ziua de 01.10.2010 este direct subordonat șefului S.M.G. și are în subordine toți generalii cu două și trei stele din armata română, contrar prevederii exprese din lege.
  Ca urmare, ministrul apărării a comis o ILEGALITATE, prin semnarea ordinului de numire în funcție, ignorând principiul. Astfel, acest general cu grad mic, ia în subordine generalii cu grade mai mari.
  În nicio armată NATO, funcția nu doboară gradul, iar în ierarhia lor, acest principiu este cu sfințenie respectat, principiu care, cu greu, în ultimii 10 ani a fost adoptat și aplicat cu rezultate foarte bune și în armata noastră.
  La art. 74, alin. 3), din Legea nr. 80/1995, se spune că”La încadrarea ofițerilor în funcții se va ține sema și de experiența dobândită pe treptele ierarhiei militare, promovarea efectuându-se, de regulă, în funcții sau la eșaloane imediat superioare.”
  Astfel, generalul de la baza de transport a sărit eşalonul Statul Major al Forţelor Aeriene şi a fost promovat direct locţiitor al şefului S.M.G., fiind şi încadrat ilegal în această funcţie.
  H.G. nr 582/2001, pentru aprobarea ghidului carierei militare, la art 32 precizează:”Generalii locotenenți-cu trei stele,pot fi numiți într-o funcție prevăzută cu gradul de general-cu patru stele, după îndeplinirea unui stagiu minim în grad de un an”
  Trebuie să menționez că ministrul apărării a solicitat la C.S.A.T. ridicarea gradelor funcțiilor de generali, iar funcția de locțiitor șef S.M.G. este de general cu patru stele.
  După cum se poate observa, cu gradul de general cu o stea, nici nu poate fi vorba de încadrarea într-o funcție de patru stele și, ca urmare, de respectarea acestui act normativ.
  Conform actualului Ghid al carierei militare (spun actual deoarece ministrul Oprea, prin H.G. nr.106 din 9 februarie 2011-M.Of.nr.125/2011-, abroga, incepând cu data de 9 mai 2011, H.G. nr.582/2001, urmând cu siguranță un lanț de numiri în funcții și înaintari în grad care va crea un haos în toată armata).
  Generalul cu o stea Dănilă, potrivit art. 32, din Ghidul încă în vigoare putea fi numit la data de 01.10.2010. într-o funcție de general maior-cu două stele.
  Potrivit actualelor prevederi, generalul va putea fi avansat dimineaţa la gradul de general cu trei stele, iar seara la gradul de general cu patru stele.
  Traseul ILEGAL al generalului de flotilă aeriană Dănilă, nu se oprește aici, ci continuă.
  Astfel, la 01.12.2010, după două luni de la promovarea, ilegală, în funcție, prin Decretul nr.1159/29.11.2010, generalul este înaintat în gradul de general-maior, cu două stele.
  Și acest decret este lovit de nulitate, deoarece nu respectă prevederile art. 94, lit.A, alin. 2, din Legea nr. 80/95, referitor la:”Pentru gradele de colonel, comandor și superioare acestora nu se stabilesc stagii în grad. Prin derogare de la aceste prevederi, pentru înaintarea în gradul următor a ofițerilor din Ministerul Apărării Naționale, având gradul de colonel, general de brigadă, respectiv de flotilă aeriană și general maior, respectiv contraamiral, se stabilește stagiul minim în grad de 2 ani.”
  De la data de 30.10.2009, când s-a publicat Decretul în Monitorul Oficial, deci când i s-a acordat gradul de general de flotilă (anexa nr.1) și până la data de 01.12.2011, când i s-a acordat noul grad, nu are un stagiu în grad de minim 2 ani, cum prevede legea.
  Este limpede că înaintarea în acest grad, conform prevederilor acestui articol este ILEGALĂ.
  Ministerul va invoca că la înaintarea în grad s-a respectat art. 96, din Legea nr. 80/1995, în care se precizează:”Stagiul minim în grad se reduce cu un an pentru ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate care, pe întreaga durată a stagiului, îndeplinesc funcţii de personal navigant din aviaţie, de paraşutişti, de personal ambarcat pe submarine, pe vedete torpiloare sau pe alte nave similare, stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale, precum şi pentru scafandri.”
  Decretul este ILEGAL şi în acest caz. Generalul de la data de 01.10.2010, când a fost promovat în funcţia de locţiitor şef S.M.G., nu mai are statut de personal navigant – pe întreaga durată a stagiului -, adică pe cei doi ani, cum precizează legea .
  Şi dacă, prin absurd, s-ar invoca că stagiul se înjumătăţeşte, Decretul ar fi tot ilegal, deoarece de la 30.11 2009, când i s-a acordat prima stea şi până la 01.10.2010, când a fost numit locţiitor şef S.M.G., rezultă un stagiu de personal navigant de numai de 10 luni şi o zi, deci nu minimum un an – 12 luni -, cum prevede legea.
  Dar ilegalităţile continuă.
  Prin Decretul nr.1278 din 29.12.2010, proaspătul ilegal cu două stele Dănilă este numit, începând cu data de 1 ianuarie 2011, ŞEF al S.M.G., tot cu încălcarea prevederilor Legii nr. 80/1995 şi ale H.G.nr.582/2001.
  Acensiunea generalului Dănilă are la bază o cascadă de ILEGALITĂŢI ale ministrului apărării, în primul rând, deoarece orice novice în materie de LEGAL, mai ales domnia sa, oficial doctor în drept şi cu atât mai mult, conducător de doctorate, înţelege că acest om este lipsit de experienţă şi are o pregătire precară din toate punctele de vedere.
  Apoi, vina aparţine şi membrilor C.S.A.T., care au avizat toate ilegalităţile descrise – deşi sunt plătiţi cu bani grei publici pentru a le apăra – şi, în final Preşedintele. Acesta, deşi are o droaie de consilieri plătiţi tot din bani publici – inclusiv generali cu trei stele, luate cam cu cântec -, nu au sesizat situaţia de ilegalitate a acţiunilor pe care le-au întreprins.
  PRIN ACELAŞI PROCEDEU, la conducerea Statului Major al Forţelor Terestre a fost numit generalul de brigadă Ioniţă Ariton.
  Pregătirea precară, (in)experienţa la trupe şi săritura peste eşaloanele imediat superioare constitue “calităţile” pentru care i s-au pus în subordine, prin ordin al ministrului Oprea, generali cu două stele, vechi comandanţi de divizii operaţionale, locţiitorul său, care a comandat brigăzi, corp de armată, cu misiuni în Somalia şi Angola.
  Şi acest caz este tras la XEROX cu cel de sus, cu deosebirea că aici nu au avut curajul să-i mai acorde o stea, pentru că INFRACŢIUNEA era prea vizibilă.
  http://www.facebook.com/CrinAntonescuPresedinte/posts/190439404392592?comment_id=582704&notif_t=like

 18. Este o rusine greu de sters de pe obrazul armatei ceea ce s-a intamplat cu aceste avansari, chiar pentru rezerva!
  Un ministru (real!) al apararii ar fi identificat vinovatii, trimis in judecata, in 24 de ore pedepsiti si condamnati.
  In momentul de fata, nu avem vinovati.
  Domnii generali stau cuminti in fotoliile lor, pandesc daca le suna telefonul si isi pregatesc raspunsurile alea “in limba de lemn”.
  Bugetul armatei este practic inexistent, financiarii se dau de ceasul mortii ca nu au incotro, bine ca avem stabilitate!!!
  La restantele de platit catre cadrele active, mi ar fi greu sa mai apreciez ca unitatile militare in totalitate sunt operative!!!
  Starea moralului este incalificabila! Oricat ar incerca cineva sa aprecieze pe bune cum este atmosfera in orice unitate militara, ma abtin sa comentez! Psihologii sunt depasiti de situatie! Fac si ei ce pot!

 19. Socrate says:

  Eu m-am referit la cel in functie. Marin este deja un defunct din punct de vedere militar. A mai auzit cineva de el ?. Cat priveste pe generalul Danila , acesta pare a fi un apropiat al actualului presedinte , deci sunt motive de eliminare. Vom vedea in curand ce se va intampla..

 20. ANDU says:

  UNDE GASESC LISTA CU AVANSARIILE ILEGALE?

 21. dodo says:

  Dupa multele postari pe care le faci aici,unele destul de bune , credeam ca te pricepi la militarie ,dar constat ca esti ori fost politruc,ori hartogar,fiindca vad ca nu ai habar de mobilizarea armatei si a celorlalte structuri militare.Asa ca ia aminte de la unul care a lucrat pe acolo :
  -statele de mobilizare nu au legatura cu gradele tale si nici ale nimanui,acestea se emit doar dupa nevoile de aparare;in mare,armata ce se mobilizeaza in prezent,ca membri NATO ,este doar cu 10-15% mai numeroasa decat cea existenta la pace;
  -cadrele militare si soldatii necesari pentru ocuparea acestor functii se selectioneaza de centrele militare pentru unitatile din zona lor de responsabilitate dupa gadele functiilor din stat si dupa grupele de varsta.In principiu nu o sa vezi pensionari de 55-60 de ani incadrati pe aceste functii ci locotenenti-maiori ,subofiteri sau soldati cu varste de pana in 50 ani;
  -tot in principiu,sau in orice caz cu rare exceptii,coloneii si generalii nu se mobilizeaza,pentru ca aceste functii se ocupa cu ofiteri activi chiar daca au gradul mai mic,deoarece aceste functii de conducere necesita un nivel de cunostinte avansat si actualizat,nu bosorogi cu amintiri despre armata.
  -ca atare ‘din cei aproape 200000 de pensionari militari(incluzind si politistii) doar un procent infim este cuprins in planurile de mobilizare,si nu au legatura avansarile in rezerva cu aceste planuri si cu rezerva operationala.
  -daca totusi un capitan ,cuprins in plan,deci incadrat pe o functie,este avansat colonel asa cum ai spus,el va fi scos din plan si trecut la gramada cu ceilalti colonei, iar in locul sau va fi selectionat un alt capitan sau locotenent si va fi incadrat acolo.
  -ca sa nu mai ai emotii ca esti incadrat ,vezi ca cei ce sunt in planurile de mobilizare au primit(si acest lucru il stie orice civil care a facut armata mai putin coloneii ca tine) ,au primit deci ordin de mobolizare ,care este un document nesecret,cuprins in legea pregatirii populatie pt.aparare;in acesta este precizat unde sa te prezinti in caz de mobilizare,in cat timp,cum trebuie sa vii si alte amanunte.Deci,ai primit asa ceva???!!!NUUUU…caci daca primeai stiai macar o parte din ce ti-am spus eu.
  In final ,iti recomand sa te calmezi,nu esti important pentru razboi,pentru ca esti batran,depasit de evenimente,si pentru ca altii mai tineri vor si ei sa fie importanti la randul lor domnule GOURKHA…

 22. karadeniz says:

  @dodo
  Faptul că ați lucrat la mobilizare nu vă dă dreptul să-l insultați pe cel din comentariu dumneavoastră ( un minim de bună cuviință, chiar și fără calitatea de militar, v-ar obliga oricum la acest lucru) și nici nu vă face automat doctor în acest domeniu.
  Dacă veți citi legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forțelor armate și al stării de razboi și legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare și dacă aveți ceva noțiuni despre ce presupune acest lucru o să constatați că rezerva armatei este insuficientă pentru a acoperi nevoile minime în astfel de situații. Dacă ați cunoaște situația reală a structurii , pe grade, și încadrării actualei armate și a rezerviștilor, ați ști că maiorii, căpitanii și locotenenții sunt extreme de puțini , (gradul de lt maj. nu mai există de ceva ani) iar mare parte din aceștia, proveniți din filiera indirectă nu pot fi promovați, datorită lipsei de pregătire și experiență, la eșaloane mai mari de companie, cel mult batalion.

 23. Marlon Juvet says:

  Dodo = Alt ….. de pe la Cadre sau la vreun CMJ, fără nicio legătură cu lumea reală şi acum vin, de la înălţimea “experienţei” lor, să-şi dea cu părerea despre cei (maxim 20 % din total, procentul e mai mare în unităţile care au ieşit în Iraq sau Afg.) care ştiu cu ce se mănâncă, real, armata asta. Ăsta e Dodo. Cei care se simt ofuscaţi de sintagma “masturbagiu” nu au decât să-şi păstreze ofuscările pentru ei şi să intre pe site-ul Serviciului Istoric al Armatei şi să vadă cum intelectualul domn jeneral Chiriţă, ăla cu angajările pe şpăgi, tronează încă într-o grămadă de poze, mimând concentrarea şi actul gândirii pe la diverse simpozioane. Şi, după aia, să intre pe site-ul CNSAS (Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii), să caute şi să citească documentarul despre maiorul Nicolae Dabija. După care să se uite un pic şi în oglindă.

 24. Gourkha says:

  Misto! Te inteleg. Am … 46 de ani. Trecut in rezerva la ceva timp dupa 2004, deci sunt ofiter superior NATO. Ghici ce functie are un (!) bosorog ca mine intr-un stat de mobilizare al unui batalion OPERATIONAL independent, deci fac parte din clasa I, sunt primul inhatat. 3 variante:
  – Cdt. B.
  – Loctiitor Cdt. B.
  – Sef St.M.B.

  Eu stiu. Oficial … de la CMJ! Cred ca ai picat cam de prost … fata de generatia NATO. Mai sapa! Tinere…! Documentul de care zici a fost primit de multi…dintre care doar unii au raspuns. Eu da! Patriot, ce sa fac? Dar tu cati ani ai? Mai faci parte din vreo clasa de mobilizare? Care? Stii ceva despre armata de dupa 2004 sau ai doar amintiri din cea comunista. Ca prea le evoci cu foc! Sper ca ai inteles ca eu sunt incadrat intr-un stat de mobilizare, doar tu nu ai inteles ce vrea sa spuna ministrul Dobritoiu!

 25. Gourkha says:

  Daca te indoiesti de cele spuse de mine, iti fac si o surpriza. Tu nu stii nimic, el nu stie nimic, noi 2 stim ceva. Pe cuvant si imi sum un risc calculat! Rsicul e ca mi-as pierde un amic, dar e calculat, nu se va intampla. Suna la 0723 354 392 … Da-te ca esti de la CMJ! Intreaba-l daca totusi accepta functia de sef S 6 (la comunicatii) la mobilizare. Nu imi asum raspunderea pentru revolta lui … cand o sa te f**ta in gura ca pana statul nu ii da inapoi pensia militara diminuata cu 29% … isi baga picioarele in ea de armata. Armata il cauta pentru functii la mobilizare, nu el se roaga de armata. Daca faci treaba asta, nu esti primul, CMZ a fost prima institutie care l-a cooptat si care a primit acelasi raspuns cum il vei primi …oral si tu. Are 47 de ani, clasa I mobilizare si el. Din generatia mea, NATO, impertinenti si tupeisti pentru comunisti ca tine, normali pentru orice militar NATO. Daca vrei iti mai dau intre 80 si 100 de astfel de numere de telefon. Cu alte cuvinte, cum necum, ca tot noi – aia cu pensiile taiate am primit nu … ordine de mobilizare intrucat se stie ca ne bagam picioarele in ele, ci invitatii subtile daca vrem sa mai facem parte si din statele de mobilizare. Comenteaza, dar fii atent sa nu dai in schimoneseli!

 26. Gourkha says:

  Sa iti demonstrez ca traiesti din amintiri comuniste, iti mai fac o precizare. Din 2002, domnii politisti sunt functionari publici cu statut special. Iar la mobilizare nu se mobilizeaza decat militarii, nu si functionarii publici. Dupa tine ar trebui sa fie mobilizata si nasa mea care tot functionar public este la o primarie oarecare – face pe contabila, chiar daca nu are statut special, nici ea nu e militar, dar e functionar public, nu? Daca mai insisti, da-mi nr, tau de telefon si vei fi contactat de Cdt. meu de B. Indep. la mobilizare. Are 49 de ani … bosorog si el. Sper ca ti-am demonstrat ca esti … papagal!

 27. UNU says:

  sunt perfect legale

 28. Gourkha says:

  Era sa uit! Cdt. meu de B. la Mob. are 31% pensia diminuata. Important! Deci toti din statele de mobilizare avem pensiile diminuate. Excelente resurse la mobilizare are armata romana, toti ofiterii cu pensiile taiate, moral la cel mai ridicat nivel! Misiune imediata in caz de mobilizare nu poate fi decat asediul Cotroceniului, capturarea lui Oprea si Boc! Mai vedem apoi si cu patria cum e treaba!

 29. Gourkha says:

  Nu are sens! E depasit de vremuri si face ce a invata la cursul UTC mai bine: lozinci! A ramas doar propagandist, dupa cum se vede, este clar ca a fost si pe … vremuri tot propagandist. Cu faza cu Lt. maj. ai demonstrat oricum ca individul e un Zombie! N-a aflat nici macar amanuntul ca acest grad nu mai exista de … 12 ani sau de 13 ani!? Tare lectia de mobilizare a CAP-istilor!

 30. Gourkha says:

  Sa nu ii fie teama nimanui sa isi spuna gradele si varsta si functiile si numele sau experienta, cat timp acestea au fost oneste si castigate cinstit! Este ceea ce ii deruteaza complet pe propagandistii de profesie, ei nu au curaj sa spuna nimic despre ei! In orice situatie, cine sustine ca militarii nu merita pensie militara, fie e un comunist schizofrenic, fie un uneperist retardat sau …. mai degraba o combinatie intre ambele! Cei care am prins integrarea in NATO, stiti cate am patimit si stiti sau intuiti instinctiv ceea ce avem de facut! Niciunul dintre noi nu avem voie sa dam vreun pas inapoi, altfel devenim la fel de josnici si de lasi ca cei precizati anterior! Insa mai stim si ca nimeni dintre noi nu va da un pas inapoi! Fiecare cu talentul sau metoda lui, orice lovitura primita de comunistii-uneperisti, conteaza!

 31. cocorul says:

  Nu va mai umflati in pene!
  Armata a ajuns de batjocura. Cand mai moare cate un rezervist si aude lumea fanfara, injura pe la spate ca a mai scapat de unul cu pensia mare. Activii umbla pe strada in civil sa nu-i recunoasca lumea sau daca sunt imbracati in uniforma nu-i baga nimeni in seama. Cine stie ce rascolire a istoriei poate sa repuna in drept armata noastra. Isi mai aduc aminte doar cativa mosi si babe pe strada ca armata a fost si la inundatii si pe santiere si in agricultura+cativa tineri care stiu ca la revolutie a participat.. si armata.
  Ati vazut voi in ultimii (5) ani vreun cadru militar dintre cei mai bine pregatiti sa se vorbesca despre el sau sa se exprime la vreo emisiune TV? Eu am vazut numai cateva cuvinte atunci cand a murit un camarad de-al nostru in misiune. In rest… numai parveniti, spagari si p.p….isti. Asta e!

 32. karadeniz says:

  @cocorul
  Nu din vina ei a ajuns armata așa, tot ce atinge politicul în țara asta se ofilește și moare. E drept că mulți români gîndesc așa cum spui despre militari, dar sunt doar acei oameni debusolați și zăpăciți de haosul ultimilor 23 de ani. În toate mediie sociale sunt oameni care înțeleg, rolul și necesitatea armatei în orice țară din lume. Astea nu sunt motive ca noi militarii să ne punem cenușă în cap. E o etapă tristă din viața acestui neam care va fi depășită cândva.
  Bravii noștri conducători și elita politicienilor care-i susțin nu se tem de pericolele externe ( e drept că o țară vândută aproape integral și aservită economic altora nu prea ai de ce s-o mai ataci militar) ci de propriul popor. Dacă armata s-a redus la un sfert și se va mai reduce încă, celelalte structuri care au rol intern, poliție, jandarmerie, SRI, STS, SPP, poliția de frontieră , poliția comunitară, firmele de protecție și pază, și alți purtători de uniformă și armă cu glonț, au ajuns undeva între 350-400 de mii de oameni. Mult mai mult decât au nemții ori alte state mari din UE. În acești bodyguarzi, meniți ai apăra și proteja, în cârdășie cu justiția,
  se investește masiv, nu în armată.
  Cam așa a fost starea armatei și înaintea celor două războaie mondiale și se pare că nici de data asta nu vrem să învățăm din greșelile istoriei. Nu peste multă vreme acest lucru ne va costa scump, doar că această plată, ce include în ea mai ales vieți omenești, o vor da probabil și politicienii dar mai ales populația civilă, nu doar militarii.

 33. tuku says:

  De doi ani urmaresc si incerc prin postarile mele – sa va fac sa intelegeti ca nu vom obtne nimic daca nu actionam concret , fiind doar masa de manevra pentru politicei.
  Gourkha – a incercat de la inceput sa va lumineze mintile , dar majoritatea stati si comentati dandu-va cu parerea despre politiceni, intrand in jocul lor.
  Pe 18 ianuarie 2010 am facut un comentariu pe aceasta pagina si precizam ca nu vom obtine nici-un drept pana nu vom ” ACTIONA CU PARUL ” pe spinarea puterii.
  Multi ati sarit si m-ati criticat ca suntem o tara democratica – ca suntem membri NATO – ca nu suntem civilizati daca facem asa ceva.
  Dupa doi ani ce am obtinut ??? NIMIC – VORBE GOALE, PENSII TAIATE ….. am ajuns batjocora civililor care spun – ce mai vor si astea – la ce razboaie au luptat …
  – V-am precizat ca am fost membru CADA si am avut ocazia sa merg si s-ai strngem de coite pe Iliescu si gasca lui in frbruaie 1990 – multi au sarit sa comenteze – uite ce se lauda si asta ! si ce ati obtinut ? Am obtinut multe , dar in primul rand ONOARE si DEMNITATE !
  In urma actiunii noastre s-a infiintat BO2 in unitatile militare – DE FRICA ! daca nu ma credeti – intrebatii pe cei mai in varsta !
  Nu a fost si nu este nici-o lauda – stiu doar cum reactioneaza puterea cand te duci hotarat peste ei cu PARUL IN MANA !
  Le tremura CHILOTII PE CUR – O VAND SI PE MASA – DE FRICA – ei se cred puternici si se dau mari acum , fiindca nimeni nu a atentat la SPINAREA LOR.
  In momentul cand te duci peste ei hotarat si stii ce vrei si sa ceri – ati obtii drepturile legale si nici-o instanta din lume nu poate face nimic atata timp cat esti organizat si esti o masa mare a unei categorii profesionale, sociale…
  Toti dati crezare la intalniri , negocieri, promisiuni – parca ati fost militari facuti in eprubeta.
  Ori vreti sa va obtineti drepturile si sa fiti respectati – ori nu mai vreti… va complaceti in povesti pe calculator.
  Noi in 1990 am fost 23 ofiteri nebuni – care am reusit sa ridicam aproape intreaga armata de partea noastra – acum nu exista cate 20 de nebuni in fiecare filialela SCMD sau alte organizatii militare – care sa organizeze o miscare unitara si hotarata ?????
  Va este FRICA – de cine ?
  De justitia corupta ?
  De jandarmi ? – care vor fi la fel ca noi si nu constentizeaza – acum.
  De politie ? – care a ajuns rupta-n cur . voi de mama lor !
  DE CINE VA ESTE FRICA !
  Dati semnalul ca VRETI CU ADEVARAT SA REDEVENITI MILITARI – si o sa ramaneti uimiti cati vor fi de partea noastra !!!

 34. Marlon Juvet says:

  Tu cred că ai fost membru CADA, aripa agramată. Membri CADA adevăraţi au fost Valerian Stan şi alţii ca el.

 35. tuku says:

  PT. Marlon Juvet
  Daca tastatura este veche si-mi face figuri nu inseamna ca sunt agramat papagalule – daca mai apar 3,4 prosti ca tine – care se dau inteligenti , dar le tremura izmenele pe cur – adio militarie – lingau cu acte – te numesti ! Esti prea prost sa stii ce a fost CADA – PUPINCURISTULE !

 36. tuku says:

  - pe tine ce te deranjeaza cum scriu – sau ce scriu ? DESTEPTULE !

 37. Socrate says:

  Priveam si ascultam ieri seara la o emisiune TV unde era invitat fostul ministru al apararii , unul Stanisoara . Se discuta despre jigodismul politic. La un moment oarecare , moderatorul a atins iarasi problema pensiilor nesimtite din armata. La aceasta problema , fostul ministru , actual candidat ARD , a explicat nemultumirile celor 26500 de pensionari militari cu pensii reduse prin prisma nemultumirilor produse de neidentificarea tuturor veniturilor in bazele de date . Am fost mirat ca domnia sa nu este la curent cu adevaratele nemultumiri ale militarilor rezervisti si aplica in continuare melodia lui Oprea precum ca 90% dintre pensionari sunt foarte multumiti . Deci optica pdl-ista se mentine . Pe ei , pe pdl-isti ,nu ii intereseaza nemultumitii , ei sunt fericiti ca sunt si multumiti. M-a indignat aceasta optica si o voi trata ca atare.

 38. Socrate says:

  Cei care au initiat CADA la nivel central sau subdiviziunile locale au cam disparut sau li s-au tocit spiritul revolutionar . Si dintre ei , cei care au initiat actiunile anilor ’90 in armata ,ulterior li s-a transformat constiinta mai ales cand si-au vazut interesele realizate. Astazi exista o speranta mai fezabila . Speranta se numeste SINDICAT. Sindicatul trebuie sa ia in serios lupta pentru drepturile militarilor , fie activi fie in rezerva. Dumneata ,domnule TUKU , apelezi la politica parului , cred ca este o metafora. Eu zic sa apelam la politica constrangerii politicianului printr-o forma severa de adresare nu prin maguliri , linguseli si periat. Polticianul odata gratulat te trece in tagma umilitilor , supusilor sai nu in tagma sustinatorilor .Simt un gust amar atunci cand fosti militari posteaza opinii laudative numai la adresa unora si dezgustatoare la adresa numai a altora . Noi militarii , prin educatia pe care o avem , ma refer la educatia militara , trebuie sa privim pe politician ca pe un adversar nu ca pe un aliat. Adversarul trebuie studiat in permanenta pentru a anticipa urmatoarele actiuni ale acestuia. Asa am luat plasa cu presedintele in 2009 cand una a promis in campanie si alta a facut ulterior. Nu mai vorbesc de gogoasa BOC.

 39. UNA says:

  Pe site-ul M.Ap.N.

 40. tuku says:

  Vreau si eu sa vad formula de adresare severa de care vorbiti , care va avea efecte asupra acestor jeguri de politiceni.
  Credeti ca eu vorbesc prostii cand ridic problema – parului.
  Din fotolii toti asi dau cu parerea, dar practic a incercat cineva – ceva ?
  Nu realizati ca democratia impusa de toate puterile ce s-au perindat pe la conducerea tarii – este o demagogie si o continua furaciune cu efecte devastatoare, pentru toate generatiile prezente si viitoare ?
  Vorbiti ca ” parul” este o metafora – nu !- este singura solutie – depinde ce ” par ” se va folosi .
  Cu adresari severe nu se obtine nimic – chiar daca le spunem ca le taiem capul – chiar vor rade in hohote – se vede ca nu stiti – metodele puterii de manipulare a maselor.
  Daca eu sunt mai mult sau mai putin – nebun – in afirmatii , dati-mi un singur exemplu : puterea se teme de … ??? politicenii se tem de … ???
  Nu realizati ca nimeni din 1990 pana acum nu a construit nimic , doar au distrus si s-au imbogatit – lund de la mine , de la tine , de la noi toti …
  Militarul nu trebuie sa negoceze , el trebuie sa arate ce prevede legea si sa constranga doar prin prezenta , dar pentru a se impune – politicianul trebuie sa stie cine este militarul activ sau in rezerva.
  De acceia trebuie folosit ” PARUL ” – pentru a realiza politiceanul – cine trebuie sa fie militarul – sa nu isi permita sa se joace cu el – avem pensii , nu avem pensii – sunt bani , nu sunt bani…
  Nu vedeti ca partidele au drepturi si fac ce doresc, iar cei ce au facut ceva in tara aceasta – sunt eliminati , zi de zi ?
  Unde sunt : educatorii,profesorii,medicii,militarii,politistii… si spuneti ca trebuie constrasi printr-o forma severa de adresare. Scuzati-ma sunteti – copil.

 41. dracula2 says:

  D.le Tuku , intelegind ca ati fost membru CADA , ce parere aveti despre candidatura Gl.M.Chelaru (membru CADA ???) la apropiatele alegeri , din partea PPDD ? …
  Trebuie sa facem vreo legatura intre “discursul” dvs. (ca fost membru CADA) si discursul ziaristilor partidului PPDD , discurs confirmat (ca forma si continut) de candidatura dl.gl. M. Chelaru ?

 42. tuku says:

  M.Chelaru al cunosc foarte bine si stiu ce-i poate capul .Grav este ca nu ati inteles ,ca el incearca sa faca ceva, sa patrunda in sanul puterii oricare ar fi ea pentru a se lupta de acolo.
  Cei cum esti tu – stai si privesti si critici.
  Chelaru a fost indepartat usor, usor din toate structurile fiindca constituie pericol pentru orcare putere pusa pe dezbinare si furaciune. Chiar daca unora nu le place de el – are tot ce-i trebuie unui militar. Nu mai ascultati povestile altora – incercati sa vedeti adevarul.
  Pentru cei ce tot mananca rahat privind CADA – sa stiti pentru totdeauna – a fost initiata de aviatorii din Timisoara si a fost o delegatie de 24 ofiteri nebuni , fara frica – care si-au riscat libertatea , functiile, familia … in Bucuresti inainte , si dupa intrarea in Palatul Victoria li s-au alaturat alte cadre militare , printre care si Chelaru – mare parte din unitatile din tara, toate din Banat si toate unitatile din Bucuresti ne-au sustinut – stand zi si noapte in fata cladirii, pana am plecat.
  Pentru cultura pupincuristilor – la Timisoara am fost intampinati de cu fanfara la 04. dimineata – pentru a va da seama ca totusi am facut ceva atunci.
  Au fost multi care se bat cu caramida in piept ca au facut si au dres , dar din toti doar cei 24 de ofiteri au actionat si au unit vointa prin faptele lor marea masa a militarilor. Bineinteles ca sefii au fost impotriva – acum ne cearta si ne injura – ei fiind in “90 – lingaii si pupincuristii regimului Iliescu.
  Decat sa gasim critici la unul sau la altul dintre militari , mai bine ati face toti ceva sa fim uniti – va credeti cumva perfecti ?
  Mai lasati dracului politica si partidele si uniti-va – prea va credeti destepti unii fata de altii, dar cand este vorba sa faceti ceva concret – va dati toti la fund – nu va mai muscati de cur unii pe altii – nu faceti decat sa demonstrati cat de slabi oameni sunteti.

 43. Marlon Juvet says:

  Cei 24 aviatori nu au fost la Bucureşti cu cagule în cap ca să nu-i cunoască lumea. Şi-au ASUMAT ceeace fac. Tu văd că te dai unul dintre ei, la adăpostul unui călduţ anonimat.
  P.S. Eroule!

 44. tuku says:

  Cine a vrut – stie cine sunt – mi-am dat numele si adresa pe aceasta pagina, dar tu care nu stii decat sa musti de fund – nu ai capacitatea si nivelul de barbatie sa afli .
  Cei care sunt adevarati militari de pe aceasta pagina – ma cunosc – mai fa sapaturi – Domnule cu ochi albastri !

 45. multi civili says:

  mai citeste o data si vezi ca am scris ,,locotenenti——–MAIORI”,adica grtade mici,de la locotenenti la maiori ,tovarase colonel…

 46. multi civili says:

  Exact,rezerva armatei e deficitara la gradele mici de ofiteri,locotenenti—-maiori(ca sa intelegi bine,nu locotenenti majori cum esti tu invatat sa citesti,si care se scrie fara liniuta) asta spun si eu ,NU LA COLONEI si GENERALI.
  Nu stiu de ce ,tocmai unii din acestia care nu au avut in activitate nici o raspundere ,vor neaparat ca la razboi sa comande regimente si brigazi.

 47. tuku says:

  Ce barbatie pupincurista pentru Tonta a aparut in scrisoarea deschisa de pe pagina SCMD – cetral.
  Halal militari – ma mir ca nu merg grupati – cu generalii si coloneii din fruntea lor, cei din Filialele SCMD – Craiova, Clafat si Plenita – sa faca pe rand pantofii , piata , curateie , sa le suga … poate o fi avand nevoie saracul – Guvern !
  Halal militari … frumoasa tara !

 48. dodo says:

  politistii ,la trecerea in rezerva au grade militare in rezerva ,si sunt mobilizati la nevoie la armata sau la alte servicii militarizate.
  inca o data iti spun ca nici un colonel nu a fost sunat ,ci doar maximum locotenenti colonei,si te rog sa-mi confirmi cu acele cazuri de care vorbesti…

 49. Socrate says:

  Un singur exemplu de “par democratic ” au fost actiunile din ianuarie 2011 cand le-au tremurat bufantii la toti politrucii , inclusiv bufantii presedintelui. Expresia de adresare severa nu inseamna sa urli azi si sa taci maine , inseamna sa intervii constant in mecanismele puterii. Daca luam in atentie reactia premierului de azi , dupa sedinta de guvern , constatam ca masurile planificate de SCMDRR pentru luna noiembrie au rasunet si in bezna sufletelor de politruci. Severitatea inseamna a nu renunta la solutionarea problemelor in dauna unor promisiuni de ocazie. Deci trebuie sa fim severi si mai departe in raport cu promisiunile premierului si nu numai ale dumnealui.

 50. Gourkha says:

  @dodo. Da, iti confirm. Maxim lt.col. si numai ofiteri iesiti din sistem dupa 2004, deci cei care au prins intergrarea in NATO. E si de inteles de ca dupa 2004: nu mai bate aproape nimic din organizare, standarde, proceduri, terminlogie, tehnica etc. intre ce a fost inainte de integrarea in NATO si ce este acum. Unul iesit in ’98 nici n-ar intelege nici ce se intampla, nici ce trebuie sa faca daca ar fi mobilizat. N-am nimic cu politistii, dar functionarul public cu statut special nu este militar, nu mai este. Scrie in statutul lor. Aia cu echivalarea e o cacealma mioritica. Cum sa echivalezi un grad civil cu unul militar? Dar invers de ce nu se poate? Jandarmul e militar, cei de la trupele de interventie sunt, dar sa ne oprim la politisti … Stii ceva…Tu te-ai uitat la politistele alea noi? Chiar sustii ca fatucile ale sunt si ele militari? Mie imi inspira alte lucruri, oricum nu ca ar fi militari. E cazul sa facem diferanta intre militari care sunt cei in bocanci si functionarii publici in pantof cu … toc si eventual coc.