Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ilegalitatea avansărilor lui Oprea dovedită

După cum a promis, ministrul apărării a reuşit să facă lumină în haosul creat de predecesorul său, generalul de mucava Oprea, în domeniul avansărilor şi a acordării abuzive de grade militare în special în rezervă.

Ca urmare a rezultatelor analizei efectuate de către comisia constituită prin ordin al ministrului apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintare în grad a ofiţerilor în rezervă din M.Ap.N, s-a dispus revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012, în care nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea 80/1995.

Situaţia ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă, emise în anii 2011 şi 2012, şi care nu îndeplinesc condiţiile legale, este:

� persoane care au fost înaintate în grad în anul 2011: 316
� persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în anul 2011: 426
� persoane care au fost înaintate în grad în anul 2012: 77
� persoane cărora li s-au acordat grade în rezervă în anul 2012: 16

Situaţiile nominale cu persoanele care au beneficiat de avansări sau acordări de grade în rezervă, în cazul cărora s-au constatat nereguli, sunt publicate integral pe pagina din Internet a Ministerului Apărării Naţionale, www.mapn.ro.

Totodată, au mai fost revocate ordinele de acordare de grade în rezervă, ca urmare a solicitărilor proprii, înaintate ministrului apărării naţionale, pentru Kövesi Laura-Codruţa, Turcescu Robert Nicolae şi Kelemen Ioan Hunor.

Aşteptăm ca această anchetă să nu se oprească aici. E nevoie ca toţi cei care au semnat documente care au permis realizarea falsului să fie pedepsiţi. Apreciem că Justiţia este singura în măsură să pună lucrurile la punct. Altfel un personaj sinsitru pentru imaginea Armatei, Oprea, ar putea scăpa doar cu o mică “tăvălelă” în presă. Ori el trebuie să plătească pentru abuz şi haosul creat, iar politicul să nu-şi permită să-l facă scăpat.

Domnul Ponta ar trebui să ştie cu cine se însoţeşte la drum, iar ceilalţi care l-au ajutat în fărădelegea sa pe Oprea trebuie să plătescă cu pierderea gradelor şi a funcţiilor exact cum ei au favorizat acordarea unor grade discreţionar. Să înveţe că poziţia unui ofiţer este dreaptă nu gârbovită in fata sefului!

sursa: Biroul de Presă al MApN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

97 Responses to “Ilegalitatea avansărilor lui Oprea dovedită”

 1. ANDU says:

  BRAVO KARADENIZ,EXACT ASA-I,O SA VINA TIMPU(NU MAI ESTE MULT),CAND CIVILI O SA SE ROAGE DE MILITARI SA II APERE,IAR MILITARII O SA LE SPUNA,AVETI VIETI NESIMTITE,MAI TAIATI DIN ELE.

 2. dodo says:

  Discuta cu orice politist iesit la pensie si o sa te convingi ca are livret militar cu grad de militar in rezerva ,care se acorda pe baza echivalarii dintre cele ale statutului special si cele militare,totul fiind conform prevederilor legislatiei actuale.
  Este adevarat ca unii nu prea ar corespunde ,dar revin si fac precizarea ca doar un procent infim de pensionari militari (si aici ma refer in primul rand la cei cu varsta legala de pensionare ,adica 55,56,…60 de ani,nu la cei disponibilizati de tineri) sunt cuprinsi in planuri si incadrati pe functii,iar din acestia doar unii subofiteri si cativa maiori sau lt.colonei,exclus colonei si generali.
  Prin aceasta revin la discutia initiala ca incercarea de a sataja statul ca noi,astia pensionati nu mai venim la razboi ,este o gogomanie ,fiindca nu ne cheama nimeni.

 3. dan todoran says:

  De pe listele cu avansarile publicate pe site-ul MApN, au fost scoase selectiv anumite persoane. Domnul Dobritoiu stie de ce! E corect domnule ministru, fost comandant batalion de studenti la Institutul de medicina militara? Speram cu totii ca toti cei care au beneficiat de avansari ilegale in armata din 1990 incoace sa fie trecuti in rezerva, indiferent de structurile militare din care fac parte, iar celor iesiti la pensie pe baza gradului obtinut nemeritat, sa li se anuleze pensia. De asemenea, sa fie trecuti in rezerva toti fostii activisti si secretari de partid (vezi generalul Viorel Angelescu), precum si lucratorii fostei Directii a IV a. Din punct de vedere a DMRU sa fie anulate echivalarile fostilor absolventi de academie politico-militara iar ofiterilor superiori in activitate gradul obtinut pe baza unor licente civile. Sa se infiinteze Asociatia de Integritate a MApN.

 4. LoremIpsum says:

  Pai explica-ne si noua astora care nu vorbim cu politisti iesiti la pensie ce scrie pe livretul unui fost agent, plutonier agent sef? sau pe al unui subcomisar, submaior? Si daca se face acea echivalare conform unor prevederi actuale asta se poate indrepta prin excluderea lor din categoria militarilor pentru ca nu sunt. Grupa majora:0(Fortele Armate) ii exclude explicit. Ei sunt FUNCTIONARI PUBLICI nu militari, ce dracu e asa greu de inteles? Aaaaaaa, ca nu vor, asta e alta problema. Si apoi nu inteleg ce le tot iei apararea, nu vezi ca din cauza lor se gasesc pretexte pentru a nu se indeplini anumite cerinte ale militarilor, pe deasupra ne mai poarta si grija de ce noi am primit drepturile de echipare si ei nu, sa isi vada de treaba lor de functionari publici si pe noi sa ne lase in pace.

 5. LoremIpsum says:

  Si apoi la ce dracu le trebuie grade militare in rezerva, doar nu crezi ca doamne fereste, in caz de mobilizare o sa ia vreun fost comisar de la circulatie “echivalat” colonel si sa il puna comandant la batalionul de infanterie marina sau la vreun regiment de tancuri ca tot e in specialitatea lui. Nu intelegi ca ei se agata de statutul de militar ca sa nu piarda tot felul de sporuri si drepturi specifice militarior, ii doare in pix de gradele noastre.

 6. LoremIpsum says:

  Au facut pe dracu in patru ca sa nu se faca diferentierea intre militari si alte categorii de “speciali”, ai vazut ce raspuns s-a primit de la Ministerul Muncii, s-au bagat ei sa se ocupe de Grupa Majora:0(Fortele Armate):

  “Grupa Maioră 0 „Fortele armate” a fost coordonată numai de către Ministerul Administratiei şi Internelor incă de la prima editie a acestui nomenclator apărută în 1995, motiv pentru care vă rugăm să vă adresaţi Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru alte detalii sau informaţii privind Grupele de bază sau ocupaţiile din cadrul Grupei Majore 0.”

  Deci tocmai ei cei mai militari dintre militari ne fac noua regulile

 7. mos alecu says:

  ART. 74
  (1) Evidenţa poliţiştilor pe timpul şi după încetarea raporturilor de serviciu, precum şi modalităţile de păstrare a acesteia se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
  (2) La încetarea raporturilor de serviciu poliţistul este obligat ca în termen de 15 zile să se prezinte la centrul militar pe raza căruia domiciliază, pentru a fi luat în evidenţă ca rezervist cu specialitatea “poliţie” şi gradul militar echivalent gradului profesional avut la data respectivă în grupa de evidenţă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.
  (3) Poliţiştii luaţi în evidenţă ca rezervişti pot fi concentraţi sau mobilizaţi pentru completarea efectivelor unităţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, în condiţiile prevăzute de lege.

  STATUTUL POLIŢISTULUI
  LEGE Nr. 360 din 6 iunie 2002
  privind Statutul poliţistului

 8. LoremIpsum says:

  Vorbe mari si cutezatoare graiesti, precum un un comisar politic de pe vremea tovarasului Stalin, in 24 de ore identificat, judecat, condamnat, trei in unu cacafeaua. Afla ca lucrurile nu stau tocmai asa, zilele trecute la un post TV a fost unul cu capu’ mare care se tot da el analist politic a declarat ca il da in judecata pe Dobritoiu pentru ca i-a ridicat gradul ilegal. A facut armata la TR apoi doua saptamani nu stiu ce curs si a primit gradul de locotenent in rezerva, apoi cu trecerea anilor conform reglementarilor gradul i-a tot fost “indexat” pana la cel actual pe care onor ministrul a hotarat sa il ridice. Eeeeee, ce zici, daca il condamnai in alea 24 de ore?

  onoare_si_glorie, dar mai trebuie si altceva!

 9. LoremIpsum says:

  mos alecu da te rog un exemplu cam cum ar trebui sa arate un grad militar conform “rezervist cu specialitatea “poliţie” şi gradul militar echivalent gradului profesional avut”. Sa zicem un comisar, gradului echivalat va fi colonel de politie sau cum ca nu inteleg?

 10. dan todoran says:

  Doamna Floarea Serban, secretar de stat la Departamentul pentru Armamente are 6 luni de scoala militara si a ajuns general. Nu ma mir de Ontanu.

 11. dan todoran says:

  Era sa uit, toate doctoratele obtinute la UNAp, la control!

 12. dodo says:

  merci !

 13. dodo says:

  comisar=lt.col;comisar sef=col;agent=sergent;etc.;
  gradul militar este necesar ca rezervist pentru ca numai cei cu grade militare,deci militarul rezervist poate fi mobilizat ;daca va fi incadrat in politie sau in alte structuri,va fi incadrat ca agent,comisar,etc.,sau cu gradul militar daca intra la ISU,penitenciare,jandarmi ,etc.,dar va fi supus legii mobilizarii si nu se poate sustrage.
  In cazul lor,e posibil sa mai foloseasca si pensionari de 60 de ani,la politie e cu totul altfel problema completarilor la razboi sau in alte situatii.

 14. mos alecu says:

  ART. 73
  (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi gradele militare ale poliţiştilor vor fi echivalate cu gradele profesionale, conform pregătirii şi studiilor fiecăruia, cu menţinerea drepturilor câştigate anterior, după cum urmează:
  A. Ofiţerii de poliţie:
  a) sublocotenent – subinspector de poliţie;
  b) locotenent – inspector de poliţie;
  c) căpitan – inspector principal de poliţie;
  d) maior – subcomisar de poliţie;
  e) locotenent-colonel – comisar de poliţie;
  f) colonel – comisar-şef de poliţie;
  g) general de brigadă – chestor de poliţie;
  h) general-maior – chestor principal de poliţie;
  i) general-locotenent – chestor-şef de poliţie;
  j) general – chestor general de poliţie.
  B. Agenţii de poliţie:
  a) maistru militar clasa a IV-a şi sergent-major – agent de poliţie;
  b) maistru militar clasa a III-a şi plutonier – agent principal de poliţie;
  c) maistru militar clasa a II-a şi plutonier-major – agent-şef adjunct de poliţie;
  d) maistru militar clasa I şi plutonier adjutant – agent-şef de poliţie;
  e) maistru militar principal şi plutonier adjutant-şef – agent-şef principal de poliţie.

 15. Lt.(r) Alexandru Gheorghe says:

  Oare ce doar emai mult? Faptul ca se fac atatia in rezerva sau ca se fac mult mai multi in activitate cu garde la fel de mari, caci unuia care intra pe vestita filiera indirecta la varsta de 45 de ani nu cred ca i se acorda gradul de locotenent, ci daca este un pic uns cu alifie se strecoara direct colonel…ce scrie aici, http://semnalescmd.blogspot.com/2011/11/petitia-in-format-word.html, asta e buba care doare, nu niste pampalai cu drept de a purta uniforma la ceremonii…

 16. Lt.(r) Alexandru Gheorghe says:

  Oare ce doare mai mult? Faptul ca se fac atatia in rezerva sau ca se fac mult mai multi in activitate cu garde la fel de mari, caci unuia care intra pe vestita filiera indirecta la varsta de 45 de ani nu cred ca i se acorda gradul de locotenent, ci daca este un pic uns cu alifie se strecoara direct colonel…ce scrie aici, http://semnalescmd.blogspot.com/2011/11/petitia-in-format-word.html, asta e buba care doare, nu niste pampalai cu drept de a purta uniforma la ceremonii…

 17. Marlon Juvet says:

  Subscriu punct cu punct şi linie cu line la cerinţele celui care semnează dan tudoran.

 18. Gourkha says:

  I. Repet, nu am absolut nimic cu politistii, insa din 2002 ei nu mai sunt militari. Este aberant sa echivalezi gradele civile ale unui functionar public cu grade militare. Este aceeasi sfidare la adresa armatei ca si avansarile lui Turcescu sau Pinalti, iar aceasta bataie de joc trebuie sa inceteze. Militar este acea persoana care indiferent de ministerul de provenienta, are grade militare si in activitate si statut de militar stipulat de L. 80/1995. L. 80/1995 nu se refera doar la militarii din M.Ap.N., ci si din M.A.I. si alte ministere. In mod cert, scaparile de lege cu echivalarile vor fi remediate la anul astfel incat sa ramana cu grad militar doar militarii si cu asta basta. Asa e normal sa fie si asa va fi.

  II. Politistii nu (mai) au atributii militare, ci doar administrative de functionari publici. Inainte de demilitarizare era altceva, structurile de politie erau asimilate celor ale jandarmilor de azi, la razboi avand misiuni, dar si dotari apropiate infanteriei usoare. S-a incheiat! Nu poti intra in razboi cu patrula de circulatie pe Logan si nici cu o sectie dotata cu pistoale Carpati (cu AKM n-au mai tras de 5-6 ani de zile). E penibil ca structura administrativa sa pretinzi grade militare, neavand misiuni militare si o organizare si o putere de foc maxim cat paznicii de supermarket.

  III. Ce atributii militare mai au politistii dupa trecrea in rezerva? Atentie! Am intrebat – militare, intrucat atributii are toata populatia intr-un fel sau altul! Nu cumva in caz de mobilizare politistii fac ceea ce fac si la pace, adica alerga dupa hotii de gaini, amendeaza prostituatele si dirijeaza traficul? Sunt atributii sau misiuni militare astea? Si atunci?

  IV. Varsta legala de pensionare conform L. 164 nu exista, ci doar vechime de minim 20 de ani de serviciu. Nu exista varsta mai legala, ci doar vechimea de 20-25-30-35 ani in serviciu, toate sunt vechimi legale legale. Nu exista disponibilizati dupa L. 164, ci doar pensionati, chestia cu disponibilizatii e e propaganda de maidan inventat de Boc-Oprea. Chestia cu 55-56-60 de ani ca varsta unica si legala de pensionare e destinata a fi aplicata la vadane, nu la militarii unei armate NATO. Ce faci, intri in conflict cu subofiteri si ofiteri de 55-56-60 de ani? Ai vazut in vreo armata asa ceva? Merge la balerine, la birocrati, la agricultura, la politisti, la contabili, oriunde, dar nu la o armata.

  V. Ca argument suplimentar la pct. IV: in SUA, dupa 20 de ani de serviciu militar, oricine se poate pensiona cu drept de pensie militar si nimeni nu este considerat disponibilizat, ci pensionar militar chiar daca se pensioneaza la 38 de ani. Similar in toate celelalte state NATO. De ce militarilor americani, francezi sau britanici pensionati la 40-45 de ani cu drept de pensie militara, dupa 20 sau 25 ani de activitate nu le spun cetatenii lor disponibilizati? De ce intalnim aceasta formula doar la unii retardati de romani?

  VI. La razboi, nemaivorbind de unitatile nou formate, nu stiu daca vii tu, dar orice om mort trebuie inlocuit, deci mortii trebuie inlocuiti mereu. Cica doar in primele zile scapi de 1/3 din efective, iar cu dotarea armatei romane e posibil sa scapi de toata armata in mai putin de o saptamana. Cu cine faci completarea daca nu cu rezervisti, doar nu o sa vina alti pensionari unitari ca mama lui Boc sau a lui Oprea, desi ar trebui toti fiind unitari acum!

  Referitor la discutia in sine: nu e frumos sa mobilizezi un mr. sau un lt. col de 52 de ani sa conduca un sef de stat major de batalion operational, iar pe un colonel de 30 de ani facut direct din sublocotenent de Oprea, sa il tii deoparte ca cica are gradul prea mare, n-are functie, n-are experienta, dar grad are cat 10 ofiteri care muncesc de la sar capacele 25-30 de ani pentru el. Nu mai bine il degradezi pe colonel, il faci lt. si il pui la treaba acolo unde ii e locul, adica in transee sa simta ce inseama cariera adevarata militara si cum se obtin gradele?

  Relaxat acum! Nimeni nu santajeaza pe nimeni. E chestie de realism. La mobilizare, nu ti-e clar patosul patriotic al ofiterilor mobilizati cu pensii taiate de a apara statul care si-a batut joc de ei? Hai sa zicem ca se prezinta unii asa de forma, poate cei mai multi, dar gandeste-te cu ce frenezie isi vor face si treaba fata de statul care si-a batut joc de ei. Ceva in genul, noi ne prefacem ca va aparam, voi va prefaceti ca sunteti protejati etc.

  Cand ministrul Dobritoiu a spus ceva de starea moralului, a spus bine. Ca fost banal ofiter de stat major din generatia mai noua, iti confirm ca moralul este factor extrem de important in actiunile militare, fapt pentru care afectarea acestuia constituie mereu tinta a actiunilor adversarului si factor puternic de destabilizare in actiunile militare. La noi, adversarul e culmea, chiar din randurile romanilor, ceea ce stricto senso se numeste subminare a sigurantei nationale. Daca CSAT si-ar face treaba strict dupa legea sigurantei nationale, ar trebuie arestati, judecati si condamnati, foarte multi dintre cei care au subminat moralul Armatei Romane, incepand cu Basescu, Boc si Oprea si terminand cu propagandistii marunti de pe internet. Dar poate viitorul va rezolva si aceasta problema, la noi tot ce trebuie sa se intample, vine mereu cu intarziere de cativa ani, dar vine pana la urma.

 19. Gourkha says:

  Greu de facut! Nu e vorba doar de doctorate, ci de toate cursurile postuniversitare, de masterate etc. Sunt toti bagati indiferent de clenciul politic, nu numai Udrea si Cocos. Si premierul si cadana lui au absolvit in 2002 Colegiul National de Aparare din Bucuresti. Blaga, Chireac, Boldea, Mischie, Oprea etc. Pe scurt: cine n-a fost in satre sa absolve un PU in alta parte, sa ia un master sau un doctorat, a gasit solutia miraculoasa la Colegiul National de Aparare. Si ziaristi, si analitici politici si popi si interlopi. E serparia asa de vasta, incat orice se atinge de ea risca sa se friga ori pe el, ori un apropiat politic. Doar nu s-or da pe teava unii pe altii!

 20. Gourkha says:

  ESTE NU DOAR JENANT PENTRU ROMANIA, CI DE-A DREPTUL PENIBIL CA STATUL ROMAN SA PERMITA CA UN GENERAL OPERATIV PE TIMPUL ACTIVITATII PRECUM MINISTRUL DOBRITOIU, CU CARIERA REALA MILITARA (LICEU MILITAR, ACADEMIE MILITARA, TOATE ETAPELE – DE LA PLUTON LA REGIMENT MECANIZAT SI DIVIZIE DE TANCURI, LA CERCETARE INCA IN ANUMITE PERIOADE) – SA AIBA PENSIA DIMUNUATA CU 25%. IN CONDITIILE IN CARE GENERALUL A ABSOLVIT SI COLEGIUL NATO DIN ROMA SI MARSHALL SI A MAI FOST LUCRAT SI LA CARTIERUL NATO. GENERAL-LOCOTENENT IN REZERVA ARE O CARIERA IMPECABILA FATA DE VEDETA DE OPREA CARE CULMEA CA DESI ARE IN CV LIPSA 3/4 DIN CARIERA MILITARA, E SI GENERAL CU 4 STELE.

  COMPARATIA DINTRE CEI 2 SPUNE TOTUL DESPRE HALUL IN CARE A AJUNS ARMATA ROMANA! MINISTRU PE DEPLIN MERIT AL APARARII NATIONALE INTR-UN STAT NATO, UN GENERAL LA CARTIERUL NATO “RECOMPENSAT” CU 25% TAIERE DIN PENSIE!

 21. UNA says:

  Dra Serban macar are scoala militara. Si a parcurs toate treptele ierarhiei militare. Ceea ce a obtinut (doctorat), a obtinut pe bune. Imi povestea o colega – care a fost in seria urmatoare celei in care a fost Serban la niste cursuri la Bruxelles – ca tipa a lasat o impresie foarte, foarte buna despre pregatirea cadrelor militare din Armata Romaniei.

 22. dodo says:

  acum se vade ca ai judecata buna ,dar iti lipseau cunostintele.e ok!

 23. LoremIpsum says:

  Ce dracu e atat de greu de inteles ca nu poti echivala gradele profesionale ale politailor cu gradele militare. Dupa cum spune si in statutul lor “echivalate cu gradele profesionale, conform pregătirii şi studiilor fiecăruia”, cum poti echivala un ofiter inginer care a terminat ATM sau un maistru militar care au o pregatire pur tehnica cu un comisar sau un agent care au o cu totul alta pregatire. Acum MAI isi pregateste inginerii si maistrii in institutiile MApN, pai nu era mai simplu daca aveau nevoie de un inginer in telecomunicatii ocheau unu’ mai ezghetat de la ei si ii ziceau; Ba de azi inainte esti expert in telecomunicatii, te-am echivalat, s-a inteles? Ocupatia si profesia de militar este una de sine statatoare ca orice alta profesie si ocupatie din Romania sau de aiurea, nu poti sa echivalezi o profesie si ocupatie de militar cu una de lacatus, profesor, medic, politai, etc. pur si simplu nu poti legal. Sticletii stiu asta de aia s-au si bagat ei sa rezolve treaba cu grupa ocupationala dedicata militarilor. Ei pot sa scrie ce vor in statutul lor, de maine pot sa introduca un articol in care sa spuna ca toti politaii sunt doctori in stiinte naturale si ce e cu asta, vor fi de maine doctori.
  Terminati cu prostiile!

 24. Aaa, da! Scuze, nu 24 de ore, 24 de ani! Doar traim in Romania! Si e plin de comisari stalinisti!

 25. Marlon Juvet says:

  Şi răpciugile alea comuniste, ăia făcuţi ofiţeri din văcari cu 7 clase, au “şcoala militară”. Filiera aia cu 6 luni şi restul la FF a fost special creată ca să manâncă şi gura la ploadele lui unu şi altul din ştabii armăţii comuniste o pâine. Albă. Hai siktir cu chestiile astea. “A parcurs toate treptele ierarhiei militare….”. “Imi povestea o colega…”.

 26. LoremIpsum says:

  Acum doi ani parca, a fost scandalul ala cu 100 de doctori intr-o zi UNAP, iesise balci mare, DNA, parchete, ziare, pe toti ii cuprinsese frenezia apoi dintr-o data ca prin miracol, mucles, nu s-a mai auzit nimic . Nu ii mai satura Dumnezeu, auzi 100 doctori in stiinte militare pe zi exact ca la uzinele Ford la banda. Pana si paduchele ala de Igas avea vreo trei mastere in acelasi timp la UNAP, de om destept cine poate, poate. Avem titrati in stiinte militare de putem sa exportam si pe Marte, intre noi fie vorba nici Siberia nu e de ignorat.

 27. LoremIpsum says:

  UNO, nu ii lua in seama pe raii astia, sunt doar invidioasi ca doamna general ca invata in sase luni cat alti in ani de zile, dovada este ca i-a impresionat pe aia de la Bruxelles, si Fat Frumos putea sa faca din astea, bine el nu era doctor in stiinte militare dar se pricepea la altele. Tu debiteaza in continuare, ne mai descretim si noi fruntile.

 28. LoremIpsum says:

  uite sunt si alta doamna foarte bine pregatita numai ca inca nu este general:

  E Udrea:
  Universitatea Nationala de Aparare Carol I – masterat in securitate si aparare profesionala si doctorand in stiinte militare.

  Ia uite aici publicatii

  Carti de specialitate publicate:
  Geopolitica spatiului Marii Negre – coautor
  Profilul Geopolitic al Bazinului Marii Negre si Caucazului – coautor
  Perspectivele Strategice ale regiunii Marii Negre in viziunea SUA. Interesele romanesti si miza resurselor energetice din regiune – autor
  Globalizarea – concept, dimensiuni si procese – coautor
  Bine, saraca nu stie sa pronunte corect titlurile cartilor publicate da’ acu sa nu ne legam de toate nimicurile

  Iti dai seama ce impresie facea asta la Bruxelles.

 29. fashion police says:

  D-na g-ral Serban are scoala militara de 3 ani , vechime cat cuprinde si doctorat la Universitatea Bucuresti .
  Paparuda care zicea ce zicea despre d-na g-ral probabil ca este o alta ,,floare ‘ care s-a trezit fix capitan fara o secunda de armata si sef birou la DMRU .
  Despre ea de ce nu zice nimeni nimic ??

 30. UNA says:

  Mi se pare cel putin lipsa de decenta sa o comparati pe dna Udrea cu dna Seban (din punct de vedere al pregatirii profesionale). Dar astia suntem noi, militarii: cum vedem ca unul se ridica, are o ascensiune profesionala frumoasa etc., ii gasim si defecte la care nici nu am fi visat vreodata.
  Suntem rai, invidiosi si dezbinati. Si de acestea profita DIN PLIN … ghiciti cine? Uneori, cu durere in suflet, ma gandec ca CHIAR AVEM CEEA CE MERITAM.

 31. LoremIpsum says:

  Vezi ca folosesti pluralul aiurea “noi militarii”.

 32. UNA says:

  OK, imi cer scuze, credeam ca sunteti militar. De fapt, trebuia sa imi dau seama din felul in care puneti, uneori, problema.

 33. UNA says:

  Categoric dna Serban NU ESTE un exemplar din “(…)ploadele lui unu şi altul din ştabii armăţii comuniste (…)”. Ca majoritatea celor care faceau scoala militara de 6 luni si apoi luau steluta de sublocotenent erau din categoria asta, e posibil. Dar, printre cele multe, mai erau si exceptii.

 34. kukhuri says:

  TotUNA!

 35. arti78 says:

  Si dupa aceea ne trezim ?!?! Alo, cine sa lucreze in agentia aia ? De-alde Oprea ?

 36. VASILE says:

  IN ROMANIA NU POT CREDE , DECAT ATUNCI CAND VAD CUPONUL DE PENSIE .
  PREA NE DUC CU ZAHARELUL SI NE MINT DE INGHEATA APELE.
  INDEXAREA INSEAMNA DOAR 5%, CONF. LEGII 263/2010.
  CAT DESPRE DESFIINTAREA SI TAIEREA PENSIILOR LA FOSTII MILITARI DE CARIERA (DEOARECE LA MAGISTRATII MILITARI ESTE IN VIGOARE) EXPERIMENTUL A REUSIT DEOARECE ESTE ASUMAT DE CATRE CALAUL TRAIAN BASESCU IN RELATIA CU FMI, SI NU SE VA SCHIMBA NIMIC , DEOARECE SI PREMIERUL A DECLARAT AZI CA NU EXISTA NEGOCIERI ACUMA CU FMI, DECI NE DUCE CU TROMBONUL.

  Ponta: Nu negociem nimic cu FMI acum, în decembrie sau ianuarie vom avea o vizită de negociere
  Vizita celor de la FMI, CE şi BM este o vizită doar de constatare a stadiului actual, nu se negociază nimic în această săptămână(DECI PROBLEMA PENSIILOR FOSTILOR MILITARI-DESFIINTATE SI TAIATE , RAMINE DOAR O GOGORITA ELECTORALA), a explicat miercuri, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta, precizând că “cel mai probabil decembrie sau ianuarie vom avea o vizită de negocieri a FMI.
  Primul ministru a declarat că în timpul discuţiilor de la Palatul Cotroceni a fost abordat subiectul privatizărilor strategice, respectiv Transgaz şi CFR Marfă. “Nu există o divergenţă între Guvern, Preşedinţie şi BNR pe acest subiect. Am decis ca în negocierile cu FMI să avem un punct de vedere comun”, a arătat Ponta, răspunzând unei întrebări.
  El nu a vrut să confirme informaţiile potrivit cărora a decis, în acord cu Traian Băsescu, să ceară FMI să amâne cu un an privatizarea CFR Marfă şi listarea la bursă a acţiunilor Transgaz. “Daţi-mi voie să nu vorbesc despre conţinutul concret al mandatului de negociere. Despre conţinutul mandatului nu aş dori să dau detalii în acest moment, pentru că nu poţi să te duci la o negociere anunţând înainte ce anume îţi propui ca obiective”, a adăugat Ponta. El a susţinut, totodată, ironizând “sursele jurnaliştilor din cadrul FMI care îi informează înainte să plece de la Washington cu ce mandat pleacă”, că deocamdată autorităţile nu au discutat cu Fondul situaţia Oltchim, negând vehement că FMI înclină înspre o lichidare a acestei companii şi că nu ar fi de acord cu reluarea privatizării.
  De asemenea, după ce un reporter i-a spus că din ce ştie FMI nu e de acord cu ajutorul de stat acordat Oltchim, Ponta a spus că acest lucru ţine de DG Competition şi de CE, nu de FMI. “Încep să cred că, totuşi, este un sistem de intoxicare şi mă bucur că vă răspund la aceste întrebări, ca să le mai lămurim. Sper că nu de la Lăzăroiu vă luaţi informaţiile? O fi vreun Lăzăroiu şi la Washington”, a comentat Ponta.
  Încheind disputa cu jurnaliştii, premierul a precizat că “practic, cel mai probabil în luna decembrie sau la începutul lunii ianuarie vom avea o vizită de negocieri pentru o nouă scrisoare de intenţie cu FMI”, reamintind că memorandumul trebuie semnat de către Guvern, guvernatorul Băncii Naţionale şi preşedintele României, motiv pentru care este necesar ca aceste instituţii să caute consensul.

  PE 9 DECEMBRIE , NECESAR SI OBLIGATORIU FOSTII PENSIONARI MILITARI SA SE PREZINTE CU LEGITIMATIA DE REZERVIST LA VOTARE, A CELOR CARE AU PROMIS MAREA CU SAREA PENTRU PENSIILE DESFIINTATE SI TAIATE , ADICA VREO 30.000 SI FAMILIILE LOR CU TOT.
  RAMINE DEOCAMDATA AMNISTIA FISCALA A INFRACTORILOR FOSTI PENSIONARI MILITARI. NU E PUTIN SI E ONORANT SI PLIN DE DEMNITATE SOCIALA, IERTAREA DE DATORII.

  Barack Obama castiga detasat alegerile in SUA !!
  SOC ! Curtea constitutionala decide peste vointa alegatorilor ca Mitt Romney e presedinte , asa ca Basescu sa nu fie singurul presedinte cu bube in cap !!
  GLUMESC !
  Din fericire America e America acolo asa ceva nu se intampla pentru ca unul ca Basescu NU VA AJUNGE NICIODATA NICI CANDIDAT NICI SUSPENDAT !

 37. Gourkha says:

  Mereu am avut o judecata buna. Cat priveste cunostintele, tot am incercat sa iti explic ca ale tale sunt perimate, nu ale mele. M.Ap.N. confirma ca am cunostinte actualizate, dupa cum rezulta si din Ordinul M. 132 din 01.11.2012 (proaspat).

  ART. 5
  (1) Acordarea gradelor în rezervă şi înaintarea în gradul următor a cadrelor militare în rezervă se realizează pe baza propunerilor formulate de către:
  a) centrele militare, în raport cu nevoile forţelor armate şi competenţele teritoriale pentru constituirea rezervei generale şi operaţionale sau ca urmare a solicitărilor primite de la marile unităţi şi unităţile din raza lor de responsabilitate, precum şi de la structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă organizate teritorial, care nu au structură de reprezentare la nivel naţional;
  b) Direcţia personal şi mobilizare din Statul Major General, ca urmare a solicitărilor primite de la şefii structurilor centrale şi ai structurilor subordonate nemijlocit ministrului apărării naţionale, şefii statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi comandanţii comandamentelor de armă, precum şi centralizat, de la structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă care au structură de reprezentare la nivel naţional.
  (2) Propunerile structurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) trebuie să fie avizate de către centrele militare pe raza cărora au domiciliul cadrele militare în rezervă.
  (3) În anul în care sunt propuse pentru înaintarea în gradul următor, pentru respectivele cadre militare în rezervă se întocmesc aprecieri de serviciu.

  SPER CA OBSERVI CA ORICUM O DAI, DACA NU SUNT IN CONFORMITATE CU NEVOILE FORTELOR ARMATE, NU POTI FI AVANSAT. NEVOI INSEAMNA FUNCTII PE STATELE DE MOBILIZARE SI ATAT!

  Cred ca am pomenit in discutia noastar si de 2 notiuni care se regasesc si in prezentul ordin: rezerva OPERATIONALA si rezerva GENERALA, ceea ce inseamna ca inca mai cunosc ceva ce e de actualitate.

  Cauta pe Google ORDIN nr. M.132 din 1 noiembrie 2012 si il vei gasi singur!

 38. VASILE says:

  am frigiderul plin de bla,bla,bla
  OUG 1/2011 va fi abrogata. Toate cheia o reprezinta militarii activi care vor beneficia de LEGE A PENSIILOR MILITARE incepand de anul viitor (maxim luna martie), intr-o probabilitate de 100%. DEJA SE CUNOASTE! Si noi pe langa ei! Si cum nu pot exista 3 legi OUG 1/2011, L. 263/2010 si Legea Pensiilor Militare, procedura de integrare este astfel:
  Pasul I: Va fi abrogata OUG 1/2011 si vom fi toti integrati in L. 263/2010 … pentru o luna, adica niciodata nu ni se va aplica. Normal sa fim integrati, e chestie de unicitate. In loc de 30 000 de chiraieli, vor urma 170 000 printre care si multi din cei saltati artificial la pensie pe OUG 1/2011u. Probabil ca va ramane pentru cei cu pensii marite artificial prin OUG 1/2011, cuantumul cel mai avantajos si in L. 263 sau poate nu.
  II. Pasul II: Emiterea concomitent a LEGII PENSIILOR MILITARE cu posibilitatea de optiune de a beneficia de pensie si dupa L. 263 pentru care nu va opta aproape nimeni cu exceptia celor carora OUG 1/2011 le-au fost crescute artificial pensiile. Problema LEGII PENSIILOR MILITARE: nu se poate opta pentru cuantumul mai avantajos, ci se calculeaza strict dupa criteriile cunoscute. Cine vrea cuantum matrasit pe OUG 1/2011, ramane in L. 263 si gata.
  III. Militarii activi si maxim 30-50 000 din actualii rezervisti )cei care vor opta) vom ramane pe LEGEA PENSIILOR MILITARE. De ceilalti, nu ne intereseaza, ramanand sa asteptati indexarile la Pastele Cailor!
  Desi mult asteptata, acum devine logic de ce nu a fost emisa (inca) acea OUG! Planul initial este sa intre in vigoare LEGEA PENSIILOR MILITARE,nemaifiind nevoie de inca o OUG care oricum urmeaza sa fie abrogata la pachet cu OUG 1/2011.
  CEEA CE ESTE FOARTE EXACT: NU EXISTA NICIO SANSA CA MILITARII ROMANI SA NU BENEFICIEZE DIN NOU DE LEGE A PENSIILOR MILITARE! REVERSUL NEADOPTARII UNEI ASTFEL DE LEGI, AR FI IMPOVARAREA FINANCIARA SI MAI MARE A STATULUI PRIN PLATA MILITARILOR LA TARIF ORAR LA FEL CA PE CEILALTI CETATENI, CEEA CE ESTE MAI COSTISITOR DECAT O LEGE A PENSIILOR MILITARE.
  NU IN ULTIMA INSTANTA: ARMATA, DAR SI STRUCTURI ALE MAI (JANDARMERIA) INTRA DIN NOU IN RESTRUCTURARE MASIVA. SI IN MAPN SI IN MAI, ACEASTA RESTRUCTURARE ESTE ASTEPTATA DE LA 1 IANUARIE 2013, SE STIE DE EA. FARA PENSIE MILITARA NU PLEACA INSA NIMENI DIN SISTEM, IAR MILITARII NU POT FI DISPONIBILIZATI PUR SI SIMPLU. ESTE UN MOTIV IN PLUS PENTRU CARE VA FI EMISA DIN NOU O LEGE A PENSIILOR MILITARE.
  Asa ca eu spun de pe acum ADIO OUG 1/2011!

 39. LoremIpsum says:

  @Vasile
  E greu de crezut ca simulacrul ala de lege a pensiilor militare se va implementa, in primul rand este o aiureala totala, nu se coreleaza cu celelalte legi si acte normative, nu exista norme de aplicare, este fatis facuta sa favorizeze anumita categorie de personal si o gramada de alte nemernicii.
  Pensionarii actuali nu vad cum vor putea fi inclusi in noua lege a pensiilor militare daca ea va fi adoptata.
  Parerea mea este ca rostul proiectului ala de lege este doar sa dea praf in ochi, este prea stupida sa fie adevarat.

 40. Gourkha says:

  Daca iei in calcul Armata 2015 (eu asa am auzit ca ii spune la noua schema de restructurare care se pune in aplicare de la inceputul anului viitor) cu cateva de zeci de mii de functii care dispar din state, o noua lege a pensiilor militare e singura cale sa reduci efectivele fara alte schisme. Doar cu o OUG care sa reglementeze viitoarel disponibilizari neinsotita de o lege a pensiilor militare, nu tine. Parerea mea e sa uiti de proiectul initial. Aberatiile din el au fost sesizate si de altii!

 41. LoremIpsum says:

  Gourkha, asta e obiectivul meu principal sa reusesc sa ies la pensie, am 26 de ani de cascheta plus 3 ani scoala, cum am prins ocazia am plecat, nu mai este nimic ce sa ma tina in armata, sunt prea scarbit de ce se intampla. Insa daca proiectul ala de lege ramane am dat de dracu, trebuie sa raman in armata pana la 60 de ani. Este cel mai idiot proiect de lege care poate sa existe, legea unica a pensiilor este mult mai favorabila decat proiectul asta care se vrea al militarilor. Sper ca cineva sa fie cu capul pe umeri si sa adopte o masura ca in orice tara NATO normala nu pe baza a tot felul de interese.

 42. Gourkha says:

  Se cunoaste prea bine situatia! Toti activii abia asteapta o lege a pensiilor militare! Daca Oprea nu isi batea joc de voi, nu se intampla bataia asta de joc vreodata! Eu zic ca vine legea si nu candva, ci la anul pe la inceput! Pana la urma, face parte clar din programul de guvernare a USL. Plus modul pragmatic in care ministrul Dobritoiu a pus problemele la CSAT si in alte situatii. Plus altele!

 43. Gourkha says:

  PRELUAT DUPA RO ARMY 230. “Guvernul a aprobat indexarea pensiilor si plata diferentelor, retinute abuziv, militarilor pensionari”. Stire cica preluata de pe Realitatea TV. Sa nu ne aruncam fara sa verificam! La acel thread ii spune: “Se pare ca am reusit…totusi!” Vreo 2 colegi credibili se jura ca au auzit cu urechile lor stirea. Unii zic ca din ianuarie. Asadar sa verificam. Fum fara foc nu iese oricum, asta se stie!

 44. Gourkha says:

  Si de ce sa nu existe un sambure de adevar? Ar fi culmea disperarii basistilor sa primim pe 15 noiembrie pensia intreaga in baza unei HG-S (secret cum este si HG-S 1019 – cea cu grupele de munca) sau in baza oricarui alt act normativ clasificat (secret) cum sunt cele cu contractele cu gazele de sist sau altele. N-ar fi exclus! La urma, tot ce e legat de siguranta nationala, nu trebuie sa stie toata lumea, nu?

  “In urma analizei Starii Armatei Romaniei s-a constatat un impact dezastruos asupra starii moralului rezervistilor cu pensii diminuate ca urmare aplicarii prevederilor OUG 1/2011, rezervisti care incadreaza predominant functii si structuri din statele de mobilizare actuale ale armatei.
  In scopul refacerii urgente a capacitatii combative a Armatei Romane, in conformitatea cu Legea Sigurantei Nationale, a recomandarii statelor majore ale tuturor categoriilor de forte precum si a recomandarilor CSAT, Guvernul Romaniei emite prezenta ….. (poate sa ii spuna oricum) “. Pam, pam!

  Mare schema! Scurt si clar! S-a incheiat si cu basistii si cu CCR si cu toti! Pana la urma, cu chestia cu siguranta nationala se poate emite orice, fara ca nimeni sa mai aiba drept sa se impotriveasca, intrucat ar atenta la siguranta nationala a Romaniei. Nici macar FMI nu are dreptul nici sa cunoasca, daramite sa aprobe asa ceva. E doar o ipoteza, sa nu se aprinda nimeni!

  Week-end placut tuturor!

 45. mos alecu says:

  @Gourkha Noiembrie 9, 2012 at 7:00 pm:
  Pentru a se intimpla “sa primim pe 15 noiembrie pensia intreaga in baza unei HG-S ” trebuie modificata , completata , L.119/2010 . Modificarea unei legi nu poate fi facuta decit TOT PRINTR-O LEGE … sau o ordonanta de guvern (care ,prin aprobarea ulterioara de catre parlament , devine lege) .
  Legile (ordonantele de guvern) nu pot fi SECRETE sau secrete de serviciu . Asemenea caracter nu pot avea decit unele hotariri de guvern sau hotariri ale unor institutii inferioare acestuia …

 46. VASILE says:

  INDEXAREA PENSIILOR ESTE PRINSA IN LEGEA 263 SI ATATA.
  FOSTII MILITARI CU PENSIILE SMENUITE SI MARITE LE VOR FI PLATITE, IAR CEI CARE AU PENSII TAIATE , ADICA VREO 30.000 ASA VOR RAMINE. CEI CU PENSII MARITE DE REGULA SUNT IN JUR DE 80 DE ANI SI SCAPA DE EI REPEDE PE CALE NATURALA IAR CEI CARE VOR IESI IN VIITOR LA PENSIE VOR AVEA PENSII DE MAXIM 2000 DE LEI , INTRUCAT LOR LI SE VA IMPARTI LA 30 SI NU LA 20 NUMARUL DE PUNCTE .
  CARTILE AU FOST DEJA JUCATE PRIN MEMORANDUMUL INCHEIAT INTRE BASESCU SI FMI.

 47. VASILE says:

  IN 13 IUNIE 2012, TOCMAI USL A ANULAT PROPRIUL PROIECT DE LEGE DE REVENIRE A CUANTUMULUI DIN DECEMBRIE 2010 CELOR CU PENSIILE TAIATE, CE FUSESE DEPUS LA SENAT IN 15 DECEMBRIE SI APROBAT TACIT IN 14 APRILIE. DE ATUNCI INCOACE , NE-AU UMPLUT FRIGIDERELE CU PROMISIUNI ELECTORALE DESANTATE SI NU SE VA MAI REVENI NICIODATA LA ALTCEVA , CU TOATA GARGARA LOR , DEOARECE CARTILE AU FOST TRANSATE IN MEMORANDUMUL DINTRE TRAIAN BASESCU SI FMI.
  PENSIILE MILITARE DE STAT SE ACORDA IN CONTINUARE LA MAGISTRATII MILITARI, CONFORM LEGII 303 ,ACTUALIZATE LA 26 IANUARIE 2012.