Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Implicaţiile de securitate ale catastrofei aeronavei preşedintelui Poloniei

Odată cu prăbuşirea aeronavei preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, serviciile de informaţii ale Federaţiei Ruse au putut intra în posesia unor cifruri secrete, care sunt folosite de militari din ţările membre ale NATO pentru criptarea discuţiilor confidenţiale purtate prin satelit.

În accidentul de aviaţie printre cei aproape 100 de lideri polonezi, au murit doi înalţi comandanţi, consilieri militari, precum şi ofiţeri din Serviciul Securităţii Naţionale a Poloniei.

Unii dintre ei aveau asupra lor laptopuri, carduri de memorie cu informaţii clasificate ale NATO.

“Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informaţii ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, există suspiciunea că partea rusă a intrat în posesia unor cifruri ultrasecrete, care sunt folosite de militari din ţările membre ale NATO pentru discuţii confidenţiale prin satelit” – a relatat The Washington Times.

Chiar dacă sistemul de actualizare a cifrurilor este foarte rapid, există totuşi posibilitatea decriptării discuţiilor purtate în lunile precedente sau chiar în anii trecuţi şi să afle astfel conţinutul unor mesaje secrete ale Alianţei.

Deocamdată, guvernul rus refuză să coopereze pe deplin cu autorităţile poloneze, cărora nu le-a furnizat informaţii complete despre cauzele accidentului sau “cutiile negre” ale avionului preşedintelui Lech Kaczynski, susţin ziariştii americani, surprinşi întrucâtva de faptul că executivul de la Varşovia tolerează toate aceste tergiversări din partea Rusiei.

Conform The Washington Times, serviciile secrete poloneze şi serviciile din domeniul aviatic din Polonia nu au fost admise la locul accidentului. Drept urmare, zeci de mii de polonezi au semnat o petiţie privind necesitatea unei investigaţii internaţionale a catastrofei aeriene de lângă Smolensk.

Printre cei 96 de pasageri ai aeronavei Tu-154 care au decedat în urma accidentului din dimineaţa zilei de 10 aprilie lângă Smolensk se aflau, în afara preşedintelui polonez, oficiali de rang înalt şi reprezentanţi ai Înaltului Comandament al armatei poloneze.

Anterior, canale ale mass-media poloneze au sugerat că în timpul cercetărilor la locul accidentului serviciile secrete ruse ar fi putut intra în posesia unor documente cu caracter top secret.

Cu toate acestea, reprezentanţi ai serviciului de contrainformaţii polonez susţin că niciun fel de materiale clasificate nu se aflau asupra înalţilor responsabili decedaţi.

sursa: The Washington Times

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Implicaţiile de securitate ale catastrofei aeronavei preşedintelui Poloniei”

  1. altfel says:

    Pai nu zic americanii ca NATO nu face nimic impotriva Rusiei si ca invita Rusia sa coopereze? Atunci de ce le e teama? Ca o sa afle rusii ca ei nu pregatesc nimic impotriva Rusiei!?! Pe bune, eu nu ma prind care este motivul real al temerilor exprimate. Sau, daca ma prind, inteleg ca cei ce s-au apucat sa se vaite nu prea au treaba cu profesia in care se manifesta!

  2. Nimeni says:

    Au vorbit şi cei de la Washington Times ca să nu tacă….. Se pare că nu doar la noi mass-media suferă de lipsă de profesionalism, influenţe “moguleşti” ş.a.m.d.