Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

În 2015 prezenţa românească în Afganistan se va suplimenta cu aproximativ 450 de militari

militari romani si americani in AfganistanÎncepând din martie 2015 prezenţa românească în Afganistan se va suplimenta cu aproximativ 450 de militari. Aceasta, potrivit memorandumului aprobat de preşedintele încă în funcţie, Traian Băsescu.

“În cursul zilei de astăzi (19 noiembrie, n.r.), la solicitarea Ministerului Apărării, a viceprim-ministrului responsabil de securitatea naţională, domnul Gabriel Oprea, a ministrului Finanţelor, a ministrului Bugetului şi a prim-ministrului am aprobat un memorandum prin care pentru anul 2015 România îşi măreşte contribuţia cu militari în Afganistan cu maxim 450 de militari. Deci, în momentul de faţă, avem la dispoziţia operaţiunii Resolute Support 200 de militari care vor fi instructori în anul 2015 pentru forţele afgane şi, în acelaşi timp, prin memorandumul de astăzi ne asumăm şi misiunea de protecţie a forţelor în perimetrul şi în vecinătatea aeroportului Kandahar, ceea ce înseamnă 420 de militari peste cei 200 deja aprobaţi care din luna martie, din 15 martie, îşi vor începe misiunea de protecţie a forţelor la Kandahar, în perimetrul şi în extremităţile aeroportului Kandahar din Afganistan”.

“Alături de cei 420 de militari vor îndeplini misiuni şi un grup de 20 de militari pentru asigurarea segmentului logistic al prezenţei celor 420. În total se măreşte prezenţa noastră în Afganistan începând din martie 2015 cu maxim 450 de militari, ceea ce noi preconizăm este 420 operativi şi 21 pentru logistică şi o rezervă de 9 militari în cazul în care la compartimentul logistic vor fi nevoi mai mari”, potrivit unui comunicat de presă al preşedinţiei României.

Această măsură este solicitată de SUA încă de la summitul NATO din Ţara Galilor şi vine ca o compensaţie a suplimentării efectivelor americane din România. După summit Traian Băsescu declarase că SUA îşi vor creşte calitativ şi cantitativ efectivele din România dar românii vor trebui să-şi suplimenteze efectivele mai de slabă calitate din Afganistan ca o măsură compensatorie. Ca urmare solicitările lui Duşa şi Oprea sunt exerciţiu de imagine şi formalism instituţional. Rolul lor e pur şi simplu decorativ decizia fiind luată ca urmare a slabei înzestrări a armatei române şi a creşeterii presiunii ruseşti la Marea Neagră.

Sursa: comunicat de presă al preşedinţiei României

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “În 2015 prezenţa românească în Afganistan se va suplimenta cu aproximativ 450 de militari”

 1. ROBERT HORVATH SUA says:

  CONDOLEANTELE MELE TUTUROR
  CARE INCEAECA SA DIVIZEZE TARA

  DIASPORA SI TARA ESTE UNA !

  CONDOLEANTE TUTUROR BUGETARIILOR LENESI, PENSIONARILOR BASINOSI SI
  ASISTATILOR SOCIALI CARE AU VOTAT COMUNISMUL
  LUI ILIESCU SI PONTA !

  CONDOLEANTELE MELE

  COMUNISMUL A MURIT !

  SEMNAT
  CINEAST ROBERT HORVATH NY

 2. Marlon Juvet says:

  Iar ai apărut preafericitule?

 3. ROBERT HORVATH SUA says:

  @ JUVETE PARISIAN
  INTRE A VOTA SI FURA
  ESTE O OARECARE DEOSEBIRE…..

 4. anonim says:

  ………,cum poti sa afirmi ca Ponta e comunist comparativ cu Blaga si chiorul.?Blaga a fost purtator de carnet,ca si mine deci fost mdp,Despre iohannis nu stiu si deci nu ma pronunt.Retine ca nu nutresc simpatie pentru PSD dar trebuie sa respectam adevarul. limbaj licenţios……..

 5. dan says:

  Carne de tun ieftina,militarul roman platit cel mai prost din Nato