Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

În Cehia achiziţia de avioane Gripen a adus deja 1 miliard de euro în economie

JAS 39 Gripen aparţinând Forţelor Aeriene cehe

Potrivit unui comunicat al Saab, companie furnizoare de sisteme de apărare şi securitate, Programul de Offset desfăşurat în Cehia, care însoţeşte leasing-ul celor 14 avioane de luptă Gripen oferite Cehiei de către guvernul suedez, a atins o valoare cumulativă de 23.74 miliarde CZK (aprox. 1 miliard de euro) la sfârşitul lui decembrie 2010.

Raportul anual referitor la performanţele Programului de Offset desfăşurat în Cehia, pentru anul 2010 care a fost deja aprobat de Ministerul ceh al Apărării, prezintă realizările anuale ale Programului de Cooperare Industrială care însoţeşte leasing-ul celor 14 avioane de luptă Gripen oferite Cehiei de către guvernul suedez.

Principalele realizări din 2010:
•    O valoare cumulativă de 23.74 miliarde CZK (aprox. 1 miliard de euro) furnizată la sfârşitul lui decembrie 2010;
•    Livrarea a 93% din totalul îndatoririlor de offset către Cehia;
•    Tranzacţii de offset în valoare de 3.82 miliarde CZK (160 mil. euro) în 2010;
•    48 de tranzacţii de offset Gripen înregistrate la sfârşitul lui decembrie 2010;
•    Aproape de finalizarea obiectivului de a livra un total al îndatoririlor de offset în valoare de 25.54 miliarde CZK (1.06 miliarde euro).

„Suntem încântaţi să anunţăm că programul de offset Gripen este în continuare eficient, generând valoare pentru Republica Cehă şi aducând beneficii industriei din această ţară. Livrarea de servicii excelente de offset în 2010 se bazează pe realizările noastre anterioare în ceea ce priveşte depăşirea reperelor contractuale prin marje viabile”, a declarat Bengt Littke, Director de Programe Gripen în Cehia.

„Ministerul Apărării a aprobat Raportul Anual al Programului de Offset Gripen pentru 2010 şi, la data de 31 decembrie 2010, au fost îndeplinite 93% din îndatoriri. Programul este în conformitate cu condiţiile aprobate şi semnate în contractul de offset. Programul de offset Gripen reprezintă un avantaj deosebit pe termen lung, un factor stabilizator pentru industria de apărare din Cehia, dar şi pentru alte ramuri industriale”, a declarat Rudolf Blazek, Directorul Diviziei de Armamente din cadrul Ministerului Apărării din Cehia.

Prin Programul de Offset Gripen în Cehia, Gripen International este obligată prin contract să furnizeze servicii de offset şi de cooperare industrială în valoare de la 25.54 miliarde CZK (1.06 miliarde euro) reprezentand  130% din valoarea contractului de leasing pentru avioanele de luptă Gripen. Contractul de offset impune ca un minim de 20% din valoarea totală a contractului să reprezinte servicii directe de offset (offset-ul direct se referă la tranzacţiile efectuate în industria de apărare, de aviaţie şi de securitate). Programul de offset se desfăşoară între 14 iunie 2004 şi 31 decembrie 2014.

Toate aspectele programului de offset se află sub incidenţa Acordului de Cooperare Industrială, un contract bilateral semnat de Gripen International şi Ministerul Apărării din Cehia. Legislaţia cehă referitoare la offset se aplică sub forma decretului Nr. 19/2010, dat de Ministerul Industriei şi Comerţului. Ministerul Apărării are ultimul cuvânt în decizia de aprobare sau respingere a tranzacţiilor de offset, precum şi a valorilor din cadrul Programului. Ministerul Industriei şi Comerţului este administratorul şi garantul tehnic al programului de offset, alături de Comisia multi-ministerială de Offset. În conformitate cu condiţiile contractuale, programul de offset este supus unor audituri anuale independente.

Avionul multirol JAs 39 Gripen, oferit Cehiei, este un avion de luptă de ultimă generaţie, care utilizează cele mai noi tehnologii şi arme pentru a face posibilă desfăşurarea unei largi varietăţi de misiuni, cum ar fi aer-aer, aer-sol sau misiuni de recunoaştere.

Gripen se află în serviciul forţelor aeriene din Suedia, Cehia, Ungaria, Africa de Sud şi Thailanda. Şcoala de Piloţi de Încercare din Marea Britanie (ETPS) utilizează Gripen ca platformă avansată pentru piloţi din întreaga lume. Gripen este pe deplin compatibil cu cerinţele NATO şi poate participa la misiuni cu caracter global. Gripen satisface cele mai înalte cerinţe de desfăşurare operaţională.

De asemenea, Gripen International desfăşoară cu succes şi un Program de Offset (cooperare industrială) în Africa de Sud şi în Ungaria.

Saab a făcut şi României o ofertă de achiziţie pentru avioanele Gripen incluzând şi offset. CSAT a decis achiziţia de F16 second hand cu toate că preţul era identic cu cel cerut de americani. În prezent oferta americană a expirat, decidenţii români, preferând să amâne adoptarea unei soluţii pentru aviaţia militară lucru care va duce implicit la neputinţa asigurării securităţii aeriene de către Forţele Aeriene Române peste câţiva ani.

InfoMondo Militar

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “În Cehia achiziţia de avioane Gripen a adus deja 1 miliard de euro în economie”

  1. aviatorul says:

    O idee buna ar fi sa luam si noi macar 24 de Gripen pe 1 miliard, indiferent ce mai fac aia cu F-16 sau F-35.

    Macar Gripen se platesc singure din offset si le primim pe datorie, nu trebuie sa facem un efort suplimentar din buget.

  2. DGIA says:

    E OK, contract clar, clauze clare, dar cehii nu sunt condusi de infractori cum e Romania acum. La contractul cu Gripen nu mai e loc de comisioane, coruptie, spaga si alte tacamuri mioritice. In Romania: ca la Bechtel, 24 milioane pe km de autostrada la mioritici si 6 milioane in Croatia. Asta e diferenta intre F 16 si Gripen. Cine ar lua Gripen cu bani publici daca nu e nimic de furat, mai bine F 16 la SH. E si mai tare faza in conditiile in care NATO se clatina: defunctul F 16 trebuie dus cu vapoarele in USA la reparat, transport maritim, nave comandate de comandanti portocalii – castig clar, la Gripen – nimic, le repara in Romania si gratis fiind in garantie.