Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

În Irak au existat dezacorduri între militarii britanici şi cei americani

Britanicii sunt hotarati sa se afle tot adevarul in privinta implicarii tarii lor in razboiul din Irak, razboi decis de ex-presedintele SUA, George W. Bush, care a avut, in premierul britanic din epoca, Tony Blair, cel mai fidel sprijin.

Mai multi experti si responsabili militari britanici au muncit la colectarea probelor in legatura cu aportul Marii Britanii la ofensiva anti-irakiana.

Presa din Insula publica documente secrete care demonstreaza dezacordurile dintre militarii Londrei si cei ai Washingtonului.

In aparenta, prin prisma armoniei la varf Bush-Blair, relatiile intre responsabilii militari si britanici mandatati cu dirijarea contingentelor detasate in Irak, pareau bune.

In realitate, ostilitatea dintre acestia era “profunda”, relateaza, in numarul de ieri, jurnalul Daily Telegraph, citand documente guverna­mentale confidentiale.

In dosarele respective, tinute ani de zile la “secret”, seful personalului britanic din Irak, colonelul J.K. Tanner, ii descrie pe omologii sai militari americani drept “un grup de martieni”, carora “orice dialog le este strain”. “In pofida asa-ziselor relatii speciale cu SUA, nu cred ca suntem tratati diferit fata de portughezi”, a afirmat, cu titlu de exemplu, colonelul.

La randul sau, seful lui J.K.Tanner, cel mai inalt comandant al trupelor britanice din republica islamica, generalul Andrew Stewart, marturiseste cum a petrecut o buna perioada de timp evitand sau refuzand ordine din partea superiorilor americani.

Declaratiile provin din interviuri oficiale realizate de Ministerul Apararii, cu comandantii militari, la revenirea acestora in tara, dupa primul an al operatiunilor de “pacificare” in Irak, respectiv perioada mai 2003 – mai 2004. Un set de transcrieri ale acestor interviuri, insotite de “rapoarte postoperationale” redactate de comandanti britanici, a ajuns in posesia Daily Telegraph, consultat de Agerpres.

Luni a avut loc debutul audierilor publice in cadrul unei anchete independente asupra rolului pe care l-a avut Marea Britanie in Irak, de unde trupele britanice s-au retras in iulie.

Invadarea Irakului, sub pretextul detinerii, de catre Saddam Hussein a unui arsenal de distrugere in masa a costat Armata Regala vietile a 179 de militari.

Desi exista, acum, dovezi de necontestat ca Tony Blair stia despre planurile americane de a ataca Irakul, inca din 2002, trebuie mentionat ca Ministerul britanic de Externe nu a creat un departament care sa gestioneze situatia postconflict decat cu trei saptamani inainte de inceperea razboiului. Diplomatia londoneza a elaborat planuri care nu contineau detalii despre ce trebuie facut, in mod concret, odata Bagdadul cazut.

In raportul care va constitui baza anchetei asupra evenimentelor legate de Irak, mai este denuntata si absenta aproape totala a planurilor de asigurare a securitatii pentru civilii irakieni si pentru indeplinirea cutumelor de razboi, conform Conventiei de la Geneva.

sursa: Daily Telegraph

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.