Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

În Polonia vor fi dislocate avioane F-16 americane. Rusia şi-a anunţat opoziţia

Aflat într-o vizita în Statele Unite, presedintele polonez, Bronislaw Komorowski, s-a întâlnit miercuri 08 decembrie cu presedintele american, Barack Obama,  discuţiile axându-se şi pe cresterea prezentei americane în Polonia precum şi despre stationarea avioanelor de tip F-16 şi Hercules în această ţară.

Ministrul polonez al Apararii, Bogdan Klich, a anuntat ca un acord privind stationarea temporara a unor avioane americane de lupta, de tip F-16, si a unor avioane de transport, de tip Hercules, ar putea fi obtinut între Varsovia si Washington în primul semestru din 2011.

“Discutiile au început deja si sunt în curs. Sper ca se vor încheia în primul semestru din 2011, prin semnarea unui acord tehnic similar celui care reglementeaza prezenta în Polonia a rachetelor americane (de tip) Patriot”, a declarat Klich, într-o vizita la Bruxelles, citat de agentia PAP.
Potrivit ministrului, în prezent se negociaza ca un numar de “aproximativ 16 avioane de tip F-16, patru avioane de tip C-130 Hercules, cu echipajele si personalul de la sol sp staţioneze temporar în Polonia” a precizat Bogdan Klich.

El a subliniat, totodata, ca daca prezenta rachetelor de tip Patriot în Polonia are, înainte de toate, un caracter “politic si simbolic”, stationarea avioanelor de tip F-16 si Hercules va fi importanta din punct de vedere militar, pentru ca armata poloneza utilizeaza, de asemenea, cele doua tipuri de avioane.

Rusia a protestat, joi, contra proiectului de desfasurare în Polonia a unor avioane americane, amenintând cu o riposta, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

“Va trebui sa luam în calcul proiectele americano-poloneze, realizând propriile noastre programe de dezvoltare a fortelor noastre armate”, a subliniat ministerul, fara sa ofere alte precizari.

Moscova se opune intentiei Washingtonului de a desfasura o unitate militara la o baza aeriana poloneza, pentru ca acest lucru ar contraveni intereselor de securitate din Europa, a anuntat joi Ministerul rus de Externe, citat de RIA Novosti.

“Este vorba, probabil, de un vechi reflex al NATO, care consta în cresterea prezentei sale militare, în detrimentul securitatii altor state. Acest lucru este cu atât mai ciudat dupa bilantul pozitiv al Consiliului NATO-Rusia si dupa declaratiile Aliantei, potrivit carora Rusia nu mai este considerata un inamic”, a afirmat ministerul.

“Fara îndoiala, vom fi obligati sa luam în considerare acest proiect americano-polonez atunci când ne realizam programele de edificare a fortelor armate si în cooperarea cu aliatii nostri. Dar consideram ca interesele securitatii europene implica o luare de decizii diametral opuse. Va trebui cel putin garantat faptul ca statele nu se întorc unele împotriva altora în timpul planificarii militare”, a adaugat MAE rus.

sursa: NewsIn; MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.