Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

În România va fi instalat un scut anti-rachetă american

La finalul şedinţei extraordinare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, de joi 04 februarie, Preşedintele Traian Băsescu, a declarat că România a fost invitată de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, să participe la dezvoltarea sistemului american anti-rachetă.

Pe teritoriul României, stat NATO, vor fi amplasaţi “interceptori tereştri”, reprezentând componente ale sistemului antirachetă. Calendarul convenit cu americanii vizează operaţionalizarea facilităţilor de pe teritoriul României începând cu anul 2015.

Băsescu a precizat că mesajul lui Obama a fost adus la Bucureşti de subsecretarul de stat american pentru controlul armanentelor, Ellen Tauscher, cu care a avut o întrevedere în cursul dimineţii de joi.

El a menţionat că propunerea SUA a fost aprobată de CSAT. Decizia adoptată de CSAT este în conformitate cu art. 118, alin. 5 din Constituţie, cu  Legea 291/2007,  dar şi cu legea siguranţei naţionale şi a apărării naţionale. Acordurile SUA-România privind instalarea componentelor vor fi ratificate de Parlament, a mai asigurat Băsescu.

Şeful statului a ţinut să precizeze că dezvoltarea sistemului antirachetă nu este îndreptată împotriva Federaţiei Ruse.

Preşedintele a precizat că în perioada următoare vor avea loc negocieri bilaterale pentru încheierea unor acorduri necesare.

Traian Băsescu a spus că decizia este importantă în consolidarea parteneriatului cu SUA, dar cel mai important este creşterea nivelului de securitate al României.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX; Amos News

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.