Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

În şedinţa CSAT din 15 decembrie “s-a aprobat planul de forţe pentru misiuni în străinătate”

În cadrul unei conferinţe de presă ce a urmat şedinţei CSAT de pe 15 decembrie, Traian Băsescu a făcut public faptul că “s-a aprobat planul de forţe pentru misiuni în străinătate, forţe ale M.Ap.N. şi ale M.A.I.”

“Misiunile vor fi îndeplinite, din punct de vedere al Ministerului Apărării Naţionale” cu 2.348 de militari aflaţi simultan în teatrele de operaţii – (există o diminuare cu 177 de militari, comparativ cu anul care se încheie), astfel:
– se menţine participarea în Afganistan cu 1.940 de militari;

– în Kosovo, cu 64 de militari;

– în Bosnia-Herţegovina – 71 de militari.

– se va disloca o fregată de tip T-22 cu elicopter şi având la bord o echipă, un grup pentru operaţiuni speciale, în Oceanul Indian, în operaţiunea Uniunii Europene Atlanta – este vorba de zona Golfului Aden, în Oceanul Indian, pentru protejarea navelor comerciale de actele de piraterie.

În ceea ce priveşte rezervele pentru anul 2012, în ţară vor fi gata de intervenţii unităţi cumulând un efectiv de 1.210 militari, forţe dislocabile în orice moment la dispoziţia NATO”, a spus Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte forţele operative, ştiţi foarte bine, o repet, atunci când ai în teatre 2.348 de militari, de fapt, trebuie să ai patru seturi de 2.348 – un set la odihnă, un număr echivalent la pregătire, un număr echivalent în teatru şi, de asemenea, să poţi înlocui oricând efectivele întregului grup, în orice moment, indiferent în care dintre cele trei situaţii se află” a spus preşedintele.

Referitor la forţele MAI ce vor fi dislocate în teatre de operaţiuni, Traian Băsescu a spus că “ele au o uşoară creştere – cu 36 de persoane”.
“Vom avea poliţişti şi jandarmi, în total, într-un număr de 382 de persoane. Asta, în condiţiile în care, începând cu 24 decembrie 2011, retragem cei 106 jandarmi pe care-i avem în misiunea EULEX din Kosovo, în zona Mitrovica. Mai rămân doar cinci jandarmi pentru predarea materialelor şi a cazărmilor pe care le-au utilizat jandarmii români. Vom creşte însă participarea noastră la misiunile europene din Afganistan – în EULEX şi EUROPOL, unde ne creştem participarea cu jandarmi şi poliţişti pentru a răspunde comandamentelor de instruire a stucturilor de ordine publică din această ţară”, a mai spus Băsescu.

Se va menţine un efectiv de 51 de persoane în misiuni ONU.
La dispoziţia Agenţiei Frontex, în misiuni destinate protejării frontierelor Uniunii Europene, vor fi 134 de poliţişti de frontieră pe nave ale Poliţiei de Frontieră.

 

Sursa: comunicat de presă, Preşedinţia României

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “În şedinţa CSAT din 15 decembrie “s-a aprobat planul de forţe pentru misiuni în străinătate””

 1. indisciplinatu says:

  Nu cred ca pe cetatenii romani ii intereseaza chestiile astea,…poate pe “populatie”…basinescu nu ezita sa arate “populatiei” ce muschi are el..doar cetatenii nu-l cred.
  Si asta facea obiectul unui speach de ministru, sef smg sau de ce nu, pentru seful directiei operatii din smg,..NU,…STATUL SUNT EU si a cuvantat imparatul!!!!!..vai de mama noastra, ne indreptam cu pasi grabiti “spre locuinta”..vorba cantecului,…violul nostru ca natie continua,..noi fiind partea vatamata, desigur!!!

 2. Grig says:

  Nu stiu daca CSAT a dat un comunicat si daca articolul preia corect, dar nu prea arata a ceva responsabil. Peste tot apare expresia celui lipsit de responsabilitate: “s-a dres”, “s-a facut”, s-a aprobat”, etc. in loc de “cutarica a aprobat”, “cutarescu a hotarat”, etc. Bineinteles ca nu se zice nimic de costuri, care se cunosc, doar ce a fost aprobat bugetul.
  Nici nu mai stiu daca CSAT e a “N”-shpea putere in stat sau e tot un organ consultativ.
  Enjoy!
  BFIT

 3. zae says:

  Când va aproba CSAT suspendarea salariilor de merit date la foc-continuu din 2009 aceloraşi oameni. ACELORAŞI!!!!!!!!!! I-a condamnat la MERIT PE VIAŢĂ!!! Toţi dintre cei enumeraţi in articolul ce murdăreşte Armata Română, respectiv cei condamnaţi pentru matrapazlâcurile de la Piteşti, IAU SALARIU DE MERIT! Incredibil, nu?! Dar adevărat. Trăim in Romania! Sa nu uităm!

 4. zae says:

  Când va aproba CSAT suspendarea salariilor de merit date la foc-continuu din 2009 aceloraşi oameni??? ACELORAŞI!!!!!!!!!! I-a condamnat la MERIT PE VIAŢĂ!!! Toţi dintre cei enumeraţi in articolul ce murdăreşte Armata Română, respectiv cei condamnaţi pentru matrapazlâcurile de la Piteşti, IAU SALARIU DE MERIT! Incredibil, nu?! Dar adevărat. Trăim in Romania! Sa nu uităm!

 5. indisciplinatu says:

  Si daca o sa-l ia,…salariul de merit alora de zici, or sa-l dea celor de-l merita???…sa fim seriosi,..asta a fost si va ramane tot un instrument in mana, deocamdata, a “logisticianului-jurist-de carpa” sa tina in mana militarii sa nu faca vreo “nefacuta” ca acu’ 22 de ani…

 6. dorimiu says:

  Este rău că se gândeşte aşa. acest salariu de merit este O NEDREPTATE. Cum este posibil sa-l ia obligatoriu cineva? 25% din salariu?!?!?! Principiul acordării, cândva, era pe baza unei analize a ce a făcut respectivul in anul care s-a incheiait. Acum avem militari condamnaţi la inchisoare CARE IL IAU, in baza unei “legi” a acestui dobitoc, numit BOC. Criza nu este pentru toată lumea la fel. Asta trebuie să inţelegem. 30% dintre angajaţi iau acest drept, pe nedrept, rânjind la ceilalţi. Din 2009 MEREU! In ce ţară trăim, domnilor? Unde este atitudinea impotriva unui guvern care ne conduce mai samavolnic decat Ceauşescu? Nu vedeţi că totul este mascat?