Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

În sfârşit militarii români din Afganistan vor putea beneficia de trasportoare adecvate misiunilor

Cu toate că atât Preşedintele cât şi ministrul român al Apărării au anunţat răspicat că sunt preocupaţi de asigurarea unei protecţii adecvate militarilor români care execută misiuni în Afganistan, iată că acest lucru este asigurat prin bunăvoinţa partenerilor americani şi nu prin achiziţiile făcute de MApN.

Ambasada SUA a anuntat miercuri 21 iulie că Statele Unite ale Americii oferă spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor (MRAP) trupelor terestre române desfăşurate în Afganistan.

Într-un comunicat al misiunii diplomatice americane se precizează ca primele 40 de vehicule vor sosi în Afganistan în scurt timp, celelalte 20 urmând a ajunge în toamnă. După verificare, vehiculele vor fi predate trupelor române, urmând a fi folosite de acestea pentru antrenament şi misiuni în teatrul de operaţiuni, pe durata prezenţei în Afganistan.

“Asigurarea protecţiei tuturor aliaţilor noştri este una dintre priorităţile noastre. România este un aliat ferm al Statelor Unite, trupele terestre române luptând alături de noi în provincia Zabul şi în alte zone din Afganistan”, a declarat Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. “Aceste vehicule blindate MRAP vor fi de mare ajutor soldaţilor români în misiunile lor de patrulare, protejându-i de bombele improvizate plasate pe drumuri”.

Ambasada SUA precizează că vehiculele blindate MRAP sunt variante ale vehiculului MaxxPro, menite să reducă numărul de răniţi şi să asigure supravieţuirea soldaţilor în urma exploziilor minelor, a dispozitivelor explozibile improvizate şi a atacurilor cu armament de calibru mic.

“Ca şi în Irak, în Afganistan, SUA fac eforturi substanţiale pentru a sprijini toate ţările partenere în operaţiuni şi pentru a suplini lipsa de echipament şi de mijloace de protecţie. SUA au furnizat deja acestora vehicule blindate Humvee, iar cele de tip MRAP vor asigura protecţie sporită soldaţilor”, susţine misiunea americană la Bucuresti, care precizează că “România este un valoros partener şi aliat în cadrul NATO, iar trupele sale îşi îndeplinesc misiunile din Afganistan în mod remarcabil”.

Armata Română a dislocat în Afgnaistan ca mijloace de transport şi protecţie a trupelor, transportoare de tip TAB 77 şi TAB 79 produse în anii 80. Acestea au asigurat o bună perioadă o protecţie adecvată dar gradul de uzură avansată a ajuns să pună în pericol executarea misiunilor. Ca urmare au fost comandate transportoare de tipul Piranha produse de firma elveţiană  Mowag. Acestea nu au respectat cerinţele operaţionale fiind folosite mai mult la parăzi la Bucureşti şi evaluări în teatrul de operaţiuni. În lipsă de posibilităţi adecvate de transport, românii au apelat la sprijin american aceştia oferindu-le transportoare Humvee, dar un model mai puţin performant. Neputinţa MApN de a asigura un număr rezonabil de transportoare Piranha, a determinat o nouă solicitare de sprijin către americani, pentru asigurarea unui model mai performant de transportoare trupelor româneşti. Se pare că acest sprijin este acum asigurat parte ca urmare a suplimentării efectivelor româneşti în Afganistan şi parte a neputinţei MApN de a asigura dotarea corespunzătoare.

Să mulţumim partenerilor americani pentru sprijin, asftel crescând şansele ca militarii noştri să se întoarcă întregi acasă.

sursa: HotNews

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “În sfârşit militarii români din Afganistan vor putea beneficia de trasportoare adecvate misiunilor”

 1. efel says:

  nu. ei sa ne multumeasca noua!

 2. vios says:

  Prieteni americani,
  Mai avem nevoie si de: elicoptere de transport si atac, avioane multirol, tancuri performante, etc, etc, etc….N-aveti ceva stocuri, chiar si sub forma de imprumut, ca sa vedem si noi cum este sa fii bine dotat?! O sa le folosim si la parada de 1 Decembrie, dupa care v-i le returnam. Thank you! Multumim guvernantilor pentru grija profunda, fata de militarii din teatrele de operatiuni! Ura, ura, ura…

 3. Ravenmaster says:

  La bunavointa SUA a apelat si contingentul francez, care a imprumutat vreo 100 de MRAP-uri de la camarazii americani. O idee buna ar fi sa luam vreo 50 de RG33 sau 35 sau cel putin sa fie rezolvat problemele cu transportoarele Mowag Piranha.

 4. indisciplinatu says:

  pt efel
  Suuuper!!!!

 5. micutzul says:

  Dragi americani,
  Noi , este adevarat ca va asteptam cam demult, dar suntem bine ceea ce va dorim si domniilor voastre. Va multumim din suflet pentru grija pe care o purtati camarazilor romani din teatrul de operatiuni din Afghanistan, acum in perioada grea cand parlamentul este ocupat cu vacanta, iar guvernul cum sa dea la o parte cammarila PNL ista si PSD istadin sistemul bugetar. Este adevarat ca CSAT duce o lupta grea cu presa si unele televiziuni din tara , dar armata cred ca are unele promisiuni, in special pentru aviatie. Voi trebuie sa va ganditi ca daca tot ne oferiti avioane, ar fi bine sa le trimiteti cu tot cu piloti, fiindca tare ma tem ca ai nostri or sa aiba alte culori pe ampenaj. Noi, fata de ceea ce ati cerut voi in legatura cu restructurarea armiei noastre , nu cerem mult. Vrem doar buget pentru aparare ( adevarat ), respect pentru militari ( atat activi cat si in rezerva ) si o armata adevarata si pregatita.
  Ce vreau sa va intreb, stiu ca de fapt criza a plecat de la voi si ca sunte/ti loviti rau in economie si in finante, dar va rog sa ne spune/ti militarii vostrii de pe portavioane, cei de pe submarine, cei din IM , cei din teatre, cum au suportat reducerea cu 25 la suta ?
  Daca tot ne ajutati cu tehnica, cu altceva nu puteti sa ne ajutati ?Nu vrem decat una trimisa acolo unde trebuie. Bai sa nu va ganditi la prostii, eu ziceam de o vorba buna.
  Ce vreau sa va mai spun e ca si noi aveam in istorie un fel de G. Washington ca al vostru. Pe al nostru il chema Alexandru Ioan Cuza. El a facut sa existe armata romana, deci lui sa/i multumiti pentru cei care lupta alaturi de voi. De acest mare ctitor de tara si de ceea ce a creat el isi bat joc limuricii ( am vrut sa zic licuricii ) astia astazi . Daca vreti mai multe detalii va rog sa ma contactati.
  Dumnezeu sa va ajute, ca sa puteti sa ne ajutati.

 6. vios says:

  RG 33 ne-a fost oferit. A avut loc chiar si o prezentare la MApN, dar nu s-a achizitionat nimic. Germanii ne-au oferit Dingo 2, si acesta a fost prezentat ministerului, dar tot…nimic. S-a cochetat cu ideea de-a face un MRAP propriu, pe sasiu de DAC, la ROMAN Brasov -se putea face(inceputul a fost facut cu cabina LAROM, blindata), dar tot…nimic. Pentru Dingo 2, s-a tot negociat si renegociat, intr-un final nemtii s-au plictisit de indecizia romaneasca si-au plecat; le-au vandut cehilor, bulgarilor si polonezilor. La Piranha problemele tehnice sau rezolvat, exceptand cea a turelei mitralierei -tehnologia israeliana este greu de implementat pe produse vest, de acest lucru ne-au avertizat inclusiv producatorii blindatului. Acum are inclusiv blindaj suplimentar(bineanteles cu costuri suplimentare, care de data asta sunt justificate, fiind vorba de viata militarilor). MRAP-urile oferite de SUA, sunt sub forma de imprumut, le putem folosi doar cat stationam in Afghanistan. Sarbii isi construiesc propriul MRAP, ma intreb de ce noi nu ni-l putem face? Oricum ar fi, multumim americanilor pentru ca se gandesc si la noi. Voit sau nu…

 7. vios says:

  @micutzul,
  Felicitari pentru text, super! Dureros de ancorat in realitate…

 8. Ravenmaster says:

  Problema la Piranha nu e turela israeliana ci firma romaneasca care a produs anumite componente pentru ea – Prooptica a lui Florin Calinescu. Intre timp am vazut ca Piranhiile din Afganistan nu mai au problele si utilizeaza turela – cel putin asta reiese din imaginile date de MAPN, cu inregistrari facut pe aceasta. Pentru achizitia de blindaj suplimentar trebuie felicitati baietii de la DPA pentru faptul ca nu si-au dat seama de necesitatea lui. Si per total felicitari pentru ca au reusit sa-si bata joc de unul din cele mai bune blindate de pe piata…