Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

În urma scandalului de spionaj rus în SUA, cele două ţări se străduie să nu-şi altereze relaţiile bilaterale

Într-o scrisoare adresată preşedintelui american, Barack Obama, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a subliniat că tentativele de subminare a relaţiilor dintre cele două ţări sunt destinate eşecului.

Declaraţia survine în plin scandal de spionaj ruso-american prilejuit de descoperirea unei reţele de spionaj ruse pe teritoriul SUA.

“Sunt sigur că relaţiile constructive şi de bună vecinătate dintre Rusia şi Statele Unite răspund intereselor veritabile ale popoarelor noastre, de securitate şi stabilitate în lumea întreagă”, scrie Medvedev în această scrisoare în care i se adresează lui Obama la persoana a doua singular, trimisă cu ocazia Zilei Naţionale a SUA, la 4 iulie.

“Relaţiile ruso-americane se dezvoltă în prezent în mod sigur şi dinamic”, a declarat el, adăugând că tentativele de prejudiciere a acestor relaţii nu au niciun viitor.

În această scrisoare, disponibilă pe site-ul Kremlinului, Dmitri Medvedev nu face referire direct la scandalul de spionaj care a izbucnit săptămâna trecută în Statele Unite, după arestarea unor persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei.

Dar, potrivit cotidianului rus Vremia Novostei, această scrisoare are în mod clar ca scop să se evite ca acest scandal să prejudicieze relansarea relaţiilor ruso-americane, iniţiată de Obama şi Medvedev de aproximativ un an şi jumătate.

“Moscova nu intenţionează să răspundă provocării serviciilor speciale americane (…) Acesta este mesajul lui Dmitri Medvedev”, a anunţat luni cotidianul.

Ediţia rusească a săptămânalului Newsweek precizează, la rândul său, că o sursă de la Kremlin a dezvăluit că Medvedev nu va face declaraţii explicite despre scandal, atât timp cât Barack Obama va adopta aceeaşi măsură.

“Pentru moment, nu vedem schimbări în politica de detensionare şi noi înşine nu avem intenţia de a pune capăt acestei politici”, a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.