Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Încet dar sigur industria de apărare românească moare

Constructorul avioanelor IAR-99 “Şoim”, Avioane Craiova, va trece în aceasta luna printr-un nou val de disponibilizări.

Mai bine zis 200 de angajaţi îşi vor pierde locul de muncă, urmându-i astfel pe alţi 300 de specialişti ai uzinei craiovene disponibilizaţi în toamna anului 2009.

Primii 100 de salariaţi ar urma sa plece acasa de pe 21 iunie, ei primind deja preavizele de concediere.

Conform “România Liberă”, liderul sindical, Victor Peta, a spus că 100 de oameni au primit deja preavizele de concediere. “Suntem în acest moment 383 de salariaţi, iar de pe 21 iunie vor pleca acasă 100 dintre ei, care au primit deja preavizele. Nu închidem unele secţii, ci reducem din toate sectoarele numărul de salariaţi”, a explicat Victor Peta.

Statul român a schimbat şi strategia de privatizare a societăţii, după ce a eşuat în tentativa de a o vinde cehilor de la Aero Vodochody sau italienilor de la Alenia Aeronautica.

Prima măsură a fost aceea a înjumătăţirii numărului de salariaţi, deja enunţată mai sus.

A doua măsură a fost acceptarea unei asocieri strategice cu o societate joint-venture, pentru construcţia sau repararea de avioane. Două companii ar fi fost la un moment dat interesate, însă AVAS nu a confirmat nimic oficial până la această dată.

Una dintre problemele care au împiedicat privatizarea a fost cea a datoriilor catre bugetul de stat (circa 9 milioane de euro), care nu a fost reglementata nici la ora actuala.

Ultimele discutii pentru relansarea economică a societăţii includeau încheierea unui contract-cadru pe cinci ani cu MApN, pentru costruirea şi repararea unor aeronave IAR 99 Soim, în valoare de 30 de milioane de euro.

Ar mai fi existat şi varianta ofertei de offset făcută de SAAB care în cadrul acordului de achiziţie al unor avioane multirol Gripen să învestească în uzina de la Craiova însă decidenţii români preferă achiziţia de avioane second hand fără oferte de offset.

sursa: România Libera

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Încet dar sigur industria de apărare românească moare”

  1. aviator says:

    ar fi culmea nebuniei sa mai ia avioanele alea F-16 fara offset dupa ce au taiat pensiile si salariile oamenilor. dar nu m-ar mira nimic in Romania.