Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Închisoare secretă a CIA – “camuflată” în interiorul unei şcoli de echitaţie în Lituania

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a construit una din închisorile sale secrete din Europa într-o şcoală de echitaţie din apropiere de Vilnius. Declaraţiile au fost făcute de un oficial guvernamental lituanian şi un fost ofiţer din cadrul serviciului american de informaţii, potrivit ABC News, preluat de Mediafax.

Lituania a permis construirea închisorii CIA după ce preşedintele George W. Bush a efectuat o vizită în 2002 şi a promis autorităţilor de la Vilnius că va sprijini aderarea ţării la NATO.

ABC susţine că oficialii lituanieni i-au pus la dispoziţie documente despre ceea ce ei numesc compania-paravan a CIA, Elite LLC, care a achiziţionat proprietatea în 2004 şi a construit acest “black site”.

Până în martie 2004, complexul cuprindea o şcoală de echitaţie şi o cafenea deţinută de o familie din localitate. Clădirea se află în oraşul Antivilai, într-o pădure situată la 20 de kilometri nord-est de Vilnius, în apropiere de o suburbie unde locuiesc numeroşi oficiali guvernamentali. Proprietarul a vândut în martie 2004 complexul firmei Elite LLC, în prezent o companie lichidată înregistrată în Delaware, Panama şi Washington D.C. În aceeaşi lună, Lituania a fost acceptată oficial în structurile NATO.

CIA a construit închisoarea în câteva luni, probabil transportând cu avionul materialele prefabricate din afara Lituaniei. Închisoarea a fost deschisă în septembrie 2004.

Potrivit surselor care au văzut închisoarea, şcoala de echitaţie avea iniţial o zonă de călărie cu acoperiş metalic roşu, un grajd şi o cafenea.

CIA a construit un zid gros în interiorul zonei de călărie, iar dincolo de zid a construit ceea ce o sursă lituaniană numeşte o “clădire într-o clădire”. Aceasta a compartimentat zona cu “elemente prefabricate”, pentru a găzdui deţinuţii, în timp ce pentru interogatorii au fost construite celule separate.

CIA a transformat mare parte din restul clădirii în spaţii pentru garaje. Ofiţerii de informaţii care lucrau la închisoare erau găzduiţi alături, în zona care reprezenta odată grajdurile. Ambele structuri erau alimentate cu energie electrică de un generator autonom.

Potrivit foştilor oficiali CIA implicaţi direct sau care au fost informaţi despre programul secret, opt suspecţi au fost deţinuţi timp de peste un an la închisoarea din Vilnius.

Jurnalele de bord confirmă că avioanele CIA au efectuat în acea perioadă mai multe zboruri în Lituania. În noiembrie 2005, după ce au fost făcute dezvăluiri despre program, închisoarea a fost închisă.

Sursa: ABC News, MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.