Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Inchisorile secrete ale CIA din Europa din nou in atentie

Raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) privind închisorile secrete ale CIA din Europa, Dick Marty, consideră că, “a venit timpul ca Europa să spună, o dată pentru totdeauna, adevărul despre centrele secrete de detenţie”.

“Având în vedere raportul de ieri (20 august, n.red.) care arăta că şi Lituania a adăpostit o închisoare secretă a CIA, precum şi alte recente dezvăluiri referitoare la “locurile negre” din Polonia şi România, “a venit acum timpul ca Europa să dea socoteală pe deplin pentru implicarea sa în acest episod ruşinos”, afirmă Dick Marty printr-un comunicat de presă difuzat vineri.

În opinia sa, credibilitatea Europei a fost deja afectată de “aceste scurgeri repetate, la fiecare câteva săptămâni sau luni, de adevăruri parţiale”.

“Haideţi să tragem linie, o dată pentru totdeauna, şi să spunem adevărul”, îndeamnă parlamentarul elveţian.

Postul american de televiziune ABC a dezvăluit joi că pe teritoriul Lituaniei, nu departe de capitala Vilnius, a funcţionat una din faimoasele închisori secrete ale CIA, unde – după atentatele de la 11 septembrie 2001 – erau anchetate persoane suspectate de apartenenţă la reţeaua teroristă internaţională Al Qaeda.

Autorităţile lituaniene au infirmat categoric, vineri, această informaţie, însă Dick Marty susţine că şi propriile sale surse “par să confirme” cele afirmate de ABC. “Autorităţile ar trebui să realizeze o anchetă completă, independentă şi credibilă”, mai spune Marty, subliniind că “folosirea nejustificată a doctrinei “secretului de stat” nu trebuie să acţioneze ca o barieră în calea dezvăluirii complete a ce s-a întâmplat la periferiile Vilniusului”.

sursa: AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Inchisorile secrete ale CIA din Europa din nou in atentie”

  1. OBAMA says:

    Marty – bine platit de noua echipa de la Casa Alba.