Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Incident într-o parcare din Militari: o maşină lovită de glonţ provenit din poligonul MApN?

Joi, 20 septembrie, o persoană care îşi lăsase autoturismul în parcarea unui supermarket din cartierul Militari şi-a găsit maşina găurită, iar în interior a descoperit un glonţ despre care se bănuieşte că provine dintr-un poligon al MApN aflat în zonă.
În acest context, Ministerul Apărării Naţionale face următoarele precizări:

“M.Ap.N. deţine un poligon de tragere situat la aproximativ 2,5 km de centrul comercial. În data de 20 septembrie s-au executat trageri în intervalul orar 08.00-14.30 cu armament individual de infanterie, respectiv pistol mitralieră cal. 7.62 mm şi pistol cal. 7.65 mm model 1974 “Carpaţi”, se arată într-un comunicat MApN.

Distanţa până la care muniţia folosită astăzi (20 sept. n.r) în poligon are efect letal este de maximum 1.500 m.

O comisie numită de ministrul Apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, verifică modul în care au fost respectate măsurile de siguranţă în poligon. Şedinţele de tragere cu toate tipurile de armament uşor de infanterie au fost sistate până la finalizarea cercetărilor.

Evenimentul este cercetat de Parchetul Militar.

Sursa: comunicat de presă a MApN


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

19 Responses to “Incident într-o parcare din Militari: o maşină lovită de glonţ provenit din poligonul MApN?”

 1. indisciplinatu says:

  ha, ha,…ha!!!!….o fi ala de la “plici”???…7,65??…la ce traiectorii bizare luau cartusele trase din el nu m-ar mira!!

 2. ANDU says:

  SPER CA DATA VIITOARE SA INTRE GLONTU DIRECT INTR-UN OM,CE ROST MAI ARE SA FACI ARMATA DE LA 14 ANI,SA SUFERI ATATA CA LA FINAL,SA VINA UN IZMANAR JEGOS,SLUGA LA UN CHIOR BETIV,SA II DEA UNUI COLONEL JUMATATE DIN CAT CASTIGA UN PARLIT DE SUBOFITER,IAR PER TOTAL PENSIILE MILITARE SA SE TRIPLEZE,PE TIMP DE CRIZA(MA TOT INTREB,FMI,CE MORTII MAMEI LUI FACE,DE CE NU A FACUT ASA PESTE TOT,SPUNE CA TAIE TOT,CA INTR-UN FINAL SA SE TRIPLEZE TOTO).

 3. Cip says:

  Dragule, daca faceai LM-ul la Alba si in plus faceai Logica cu Doamna Profesoara Smaranda Comaniciu, puteai realiza singur ca ratio-namentul tau scartaie rau de tot (cu toti mortii ei de logica).

  In plus, imi place ca tu (ca mai toti -deocamdata- activii) chiar nu te vezi pensionar.

  Si, de-al naibii, chiar nu-ti spun unde s-a fracturat logica ta.

  La multa armata pe viata.

  Pa.

 4. pantelimon says:

  La limbajul “intelectual” pe care il folosesti am impresia ca provi din “imbunatatirea compozitiei sociale a armatei. In rest tacere si gol!

 5. Marlon Juvet says:

  “army” mai nou semnează “ANDU”. Şi nu ştiu de ce (adică ştiu, e doar o figură de stil asta cu “nu ştiu de ce”) am impresia că pantelimon şi Stelian P. joacă în aceeaşi ligă, cu “hai să arătăm bizonului românesc ce jeguri umane ie apeviştii ăştia şi cum vrea iei pensii nesimţite, plătite din sudoarea poporului muncitor”. Varianta online a unui teatru radiofonic de doi bani, în care army aka. ANDU joacă rolul prostului (probabil că îl ajută şi moştenirea genetică…, şi în scris îl vezi parcă cum împroaşcă din rezervele de mămăligă acumulate de generaţii între dinţi, inspirat direct din miile de Nilă Moromete aduşi în armată din anii 50 încoa’), Stelică joacă rolul intelectualulului kaki sobru (consideraţii precum cele emise despre Naom Chomsky cam contrazic look-ul ăsta, dar, mă rog, tot e ceva că auzit cine e Chomsky şi la ce echipă joacă…). Din imaginea asta de gânditor face parte şi faptul că se exprimă decent şi niciodată nu răspunde la injurii (numai eu i-am umplut până acum congelatorul cu carne de j-de ori, ce om normal nu răspunde la jigniri). Credibilitate construită în timp, totul pentru ca, la momentul potrivit să emită o chestie precum aia cu “98% n-are nici o treabă”, “ştiu io dom’ne, am fost în comisiile de angajare, toţi ierea pila/copilul/nepotul/propteaua cuiva”, afirmaţie pentru care, în mod normal şi într-o societate normală, ar fi un ditamai autodenunţul şi respectivul ar fi căutat de DNA pentru detalii “tehnice”. Al treilea, recent alăturat trioului de înţelepţi (probabil în trecere, specialitatea lui de bază este limbajul jmecheresc, vezi invectivele la adresa lui “Căcărău”), este pantelimon, care vine cu o afirmaţia (foarte corectă în sine, fenomenul îl cunoaştem cu toţii) referitoare la “imbunatatirea compozitiei sociale a armatei”.
  Şi am încălecat pe-o şa şi v-am spus povestea aşa.

 6. Marlon Juvet says:

  Nici un sistem nu ar putea rezista nici 5 minute unei rate de incompetenţă precum cea care se încearcă să se acrediteze, 98%.

 7. Cip says:

  Pai draga prietene, bag de seama ca te deranjeaza limbajul normal. N-am ce-ti face. Iti doresc doar sa fii (atentie, nu sa fi) in masura sa-ti schimbi tastatura cu manete pe una cu butoane. In rest, numai de bine.

 8. Stelian P. says:

  Marlon Juvet
  Nu prea mai am timp de comentarii dar tu meriti o exceptie. Daca te dai informat ar fi trebuit pina acuma sa banuiesti macar ca ANDU nu este militar (o spune chiar el, deci nu iti trebuia un efort intelectual prea mare ca sa eviti comentarii inutile).
  Nu sunt pe aceeasi baricada cu el si sper ca banuiesti motivul (nu bag mina in foc ca reusesti) si nici cu “pantelimon” nu am legaturi. Crezi ca sunt doar doi oameni civilizati printre apevisti ?
  Din pacate nu trebuie sa fac mari excese de gindire in a demonstra nivelul intelectual al UNOR apevisti. O fac ei de minune si singuri. Eu vreau doar sa demonstrez ca nu toti apevistii fluiera in biserica (sau pe timpul Imnului) si carnea cu care imi garnisesti tu congelatorul ma ajuta pe deplin.
  Nu raspund la mitocanii deoarece nu pot sa plonjez la nivelul fiecarui proprietar de creieras si nici nu m-ar ajuta sa demonstrez diferenta imensa dintre unii ca tine si altii care sunt mai educati.
  Intr-o societate “normala” (dupa gindirea ta) ar fi suficient un autodenunt ca omul sa infunde puscaria iar daca militienii il ajuta si cu citiva pumni se gasesc ulterior si probe. In societatea actuala trebuie mai intii probe si abia apoi se trece la condamnari. Printre primele probe sunt necesare plingerile din partea celor care m-au mituit si care si acum ocupa locuri bune in armata. Ce zici, in societatea ta normala, ma denunta vreunul ?
  Nu crezi ca ar fi muuuult mai simplu ca dl. ministru sa interzica angajarea rudelor in armata ? Ar disparea astfel si mituitii de genul meu.

 9. Stelian P. says:

  E greu sa intelegi dar rata de 98% se refera la angajarile directe, nu la cei care stiu cum arata o scoala militara din interior.

 10. Marlon Juvet says:

  Printre altele, exact ăsta e rolul lui “army/ANDU. Să accentueze percepţia aia la care te referi tu când spui “…nivelul intelectual al UNOR apevisti. O fac ei de minune si singuri”. ŞI da, sunt informat, dar nu în sensul ăla, singurul pe care îl pricepeţi ăştia ca tine, adică cu acces la informaţii “ştim NOI dom’ne mai bine, tu ai grijă ce spui că se interpretează…”. Nu nene, io sunt informat prin natura unei sănătoase “Sete de Cultură”, pe care nu am reuşit să o sting nici acum (aici e ca la beţivi, cu cât bei mai mult, cu atât devii mai dependent).

 11. Stelian P. says:

  Apropo de rudele din armata iata ce scrie prietenul tau Gourkha (alias SCMD CAG…..):
  “Sunt numeroase familii de rezervisti care au rude apropiate – deci militari activi in sistem, soti, sotii, copii. Doar eu cunosc vreo 7-8 astfel de cazuri.”

  Vezi cum va faceti voi singuri rau si va contraziceti de la o zi la alta ?

 12. indisciplinatu says:

  Aloooo,..domnilor, subiectul e altul!!!..comentati-l pe acela nu va mai platiti politele!!!

 13. Marlon Juvet says:

  Io sunt prieten personal de-al lui Gourkha, ne leagă nişte vechi experienţe din alea, adevărate. Nu sunt membru SCMD. Nu am fost niciodată.

 14. gheo says:

  Mda, … “prostu moare de grija altuia si … calul de drum lung”, deci in concluzie, mai bine sa ai un “cal” langa tine … decat un prost !.

 15. Gourkha says:

  Ma pandesti?! Care e treaba cu mine, nu inteleg? Eu am vorbit de oameni cu scoli militare, academii si cariere in spate, nu de rude angajate pe usa din dos. El a terminat scoala militara la auto, ea la transmisiuni. S-au cunoscut dupa absolvire la unitatea “X” si s-au casatorit, nu era interzis si nici acum nu este. El s-a pensionat, ea a ramas inca activitate. El cu pensia taiata, ea in Zabul in Afghanistan, exemplu real. Ce parere ai, e bucuroasa sotia ofiter activ ca i-a taiat pensia sotului ei? Mai vrei un exemplu? Colonel tot cu pensia taiata care si-a indrumat in vremurile lui de glorie ambii fii spre LM, cand incepi cu LM numai de nepotisme nu mai e cazul. Apoi ambii devenind abolventi ai AFT cu examen de admitere pe drept, licente etc. nu ca pe vremuri cand jumate din noi erau bagati in scoli direct de la tractor, stii ca asa era norma de partid. Baietii au absolvit, fiecare cu cariera sa. Unul din baieti s-a insurat si el tot cu o femeie-ofiter fosta colega la AFT, ce e rau in asta? Al mai mare e in Bosnia acum. Ai impresia ca 2 ofiteri activi din familia colonelului si inca unul intrat in familie prin alianta, sunt incantati ca i-au diminuat pensia tatalui (socrului) lor? Despre asa ceva vorbeam. Care e partea negativa pentru tine?

 16. LoremIpsum says:

  @Gourkha
  Vreau sa va felicit pentru petitia initiata. Aveti vreun raspuns de la vreuna dintre institutiile la care ati depus-o?

 17. Marlon Juvet says:

  Erau ceva mai mult de jumate ăia cu “origine socială sănătoasă”. Şi nu fi rău Gorkha, nu erau toţi de la tractor, mulţi veneau de la şaibă (să mă scuze aceia dintre ei care erau pe treaba lor, destul de puţini dar erau).

 18. gabriel says:

  Daca pana acum apreciam comantariile tale, cel de mai sus, nu numai ca nu il apreciez dar ma face sa zambesc. Exemplele si argumentele, sunt sub nivelul intelectual al unui ofiter. Nu am nimic cu EL si EA, care au scoli militare, academii si cariere in spate, dar cu o conditie, sa aiba cariere in spate nu sa fi fost carati in spate si apoi sa ajunga atat de apreciati de tine. Exemplul colonelului cu pensia taiata si care in vremurile lui de (glorie?) avea doi copii lipsiti de aptitudini si competente si care la insistentele sotiei care era convinsa ca nici ca tractoristi nu ar fi reusit in viata civila, a decis in plina glorie ca ei sa urmeze cariera militara in aceiasi maniera cu mersul taras combinat cu grapis. Recunosc ca am avut de aface cu numeroase cazuri de acest gen. In ce ma priveste, cred ca ai inversat vremurile atunci cand vorbesti de tractoristi si nepotisme la L.M. Sunt de acord daca vorbim de la 1990 pana in zilele noastre. Adevaratele scoli militare, academii militare, invatamantul militar in general a existat pana in anul 1990 si din cate imi amintesc accesul nu a fost limitat si nu a existat o norma de partid cati sa fie tractoristi etc. Iata un exemplu, (acum vin si eu cu exemple) un fost coleg si foarte bun camarad, nascut intr-un sat de munte sclipitor din toate punctele de vedere, de o inteligenta rara, termina scoala generala si lucreaza cu tatal sau ca TAPINARI. Tatal, constient de calitatile fiului, dar fara posibilitati financiare de a-l intretine la oras intr-un liceu civil, a gasit dupa aproape un an de framantari o singura solutie pentru ca fiul sau sa continue studiile -LICEUL MILITAR. Imi amintesc f. bine ca la admitere, organizatorii nu au impus candidatilor cati sa fie tractoristi, cati tapinari, cati oraseni etc. Concluzia: daca vorbim de nepotisme si nu numai, putem vorbi de la 1990 pana azi, reper, de la care se poate spune ca am construit (?) democratia si a fost distrusa armata . NOTA: Acest comentariu nu are legatura cu opinia dl. Stelian P.

 19. Marlon Juvet says:

  @gabriel: nepotismele şi tractorismele nu aveau nimic de-a face cu admiterea la Liceul Militar. Ce naiba, vorbim de nişte instituţii unde mergeau copii de 14 ani, în baza unor examene crâncene – erau cam 3000-4000 de catindaţi pe 150 -200 de locuri. Ele reprezentau (ca peste tot în lume, nici comuniştii nu au îndrăznit, în ingineria lor socială, să se atingă de el decât târziu) primul pas spre ceeace este (sau ar trebui să fie) armata, printre altele – o profesie meritocratică şi care permite ascensiunea pe scara socială strict pe baza meritelor personale, nu a numelui, averii şi legăturilor tatălui. Acolo totul era pe bază de EXAMEN iar notele şi ierarhiile erau “pe bune”. Cu regret o spun, asta cu meritul nu a mai fost valabil mai târziu, în scoala militară, odacă cu infuzia masivă de proletari trimişi de partid ca să “îmbunătăţească” compoziţia socială a armăţii. Pentru că proletarii, “workerii” cum le mai spuneam noi, ATUNCI şi ACOLO au apărut. Şi da, aveau cotă specială de locuri alocată, unde intrau , jumătate din ei, cu 5.00 (le umflau notele ca să intre ăia). Discuţia e vastă, ar merita un topic separat, pentru că cauzele fenomenelor de azi stau şi în detaliile astea, de acum 30-35 de ani.