Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Incident naval intercoreean

O navă nord-coreeană a fost serios avariată în cursul unei confruntări navale, marţi, între Coreea de Nord şi Coreea de Sud, în largul coastelor lor occidentale.

Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, un vas militar nord-coreean de patrulare a depăşit linia de demracaţie maritimă dintre cele două ţări din Marea Galbenă (Northern Limit Line – NLL), ceea ce a provocat tiruri de avertizare din partea navelor sud-coreene.

Forţele navale din sud au deschis focul asupra vaporului nord-coreean care a ignorat avertismentul şi care a replicat la rândul său.

“Nu au existat victime de partea noastră, dar ambarcaţiunea nord-coreeană, pe jumătate distrusă, s-a întors din drum”, a declarat o sursă pentru agenţia coreeană, sub acoperirea anonimatului.

Această frontieră maritimă dintre cele două ţări, aflate teoretic încă în stare de război în lipsa unui tratat de pace care să pună capăt conflictului din perioada 1950-1953, nu a fost niciodată recunoscută de Coreea de Nord. Ea reprezintă o sursă de tensiuni frecvente între cele două state.

Din 1999, confruntările s-au soldat cu mai multe zeci de morţi în această zonă. Şase marinari sud-coreeni au fost ucişi în iunie 2002.

Coreea de Nord a acuzat Seulul luna trecută că a încălcat această frontieră maritimă contestată, mobilizând în zonă nave de război.

sursa: Yonhap News

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Incident naval intercoreean”

  1. un comentator says:

    io cred ca nu ar mai fia atatea confliste daca s-ar retrage din teritoriile straine …. armata a 14-a.