Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Încordare între Japonia şi Coreea de Nord datorită lansării unui satelit nord-coreean

În urma anunţului autorităţilor nord-coreene conform căruia Coreea de Nord va lansa un satelit pe orbită cu ajutorul unei rachete cu rază lungă de acţiune, ministrul japonez al Apărării a declarat că autorităţile de la Tokyo ar putea să distrugă racheta dacă aceasta se va îndrepta spre teritoriul sau apele sale teritoriale.

“Iau în considerare să ordon interceptarea acestei” rachete, a declarat ministrul Naoki Tanaka în Parlamentul nipon, precizând că un asemenea ordin este supus aprobării premierului. De asemenea, ziarele nipone Asashi şi Yomiuri au anunţat că

Japonia analizează posibilitatea mobilizării unor nave din clasa Aegis şi unor rachete Patriot de tip PAC-3 sol-aer pentru a intercepta racheta nord-coreeană, relatează Fox News.

Phenianul a anunţat că intenţionează să lanseze un satelit pe orbită cu ajutorul unei rachete cu rază lungă de acţiune, însă SUA şi alte ţări consideră că este vorba despre un test disimulat de rachetă care încalcă rezoluţiile ONU.

Guvernul japonez a anunţat luni seara că Phenianul a informat Organizaţia Maritimă Internaţională cu privire la traiectoria programată a rachetei, adăugând că, în opinia sa, proiectilul ar putea survola parţial sudul Insulelor Okinawa.

Mai mult, anunţul regimului nord-coreean cu privire la lansarea unui satelit în aprilie pune la îndoială aplicarea unui acord încheiat luna trecută de Statele Unite şi Coreea de Nord referitor la programul său nuclear. Phenianul a fost de acord cu suspendarea programului de îmbogăţire a uraniului, a lansărilor de rachete cu rază lungă de acţiune şi a testelor nucleare, în schimbul unor ajutoare alimentare american de 240.000 de tone, promiţând primirea inspectorilor AIEA.

Cu toate acestea un oficial nord-coreean a anunţat că Phenianul a invitat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să trimită inspectori care să ajute la implementarea acordului cu Statele Unite. Negociatorul-şef nord-coreean în dosarul nuclear Ri Yong-ho a declarat luni seara la Beijing că, în opinia sa, acordul cu Washingtonul este în continuare în vigoare.

Phenianul urmează să lanseze la jumătatea lui aprilie un satelit, la bordul unei rachete. Operaţiunea este prevăzută între 12 şi 16 aprilie, pentru a marca 100 de ani de la naşterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung. O rachetă de tip Unha-3 (Galaxy-3) urmează să lanseze un satelit de observaţie terestră – Kwangmyongsong-3. Racheta urmează să fie lansată către sud, de la baza de lansare Sohae din comitatul Cholsan, situat în provincia de pe coasta de nord-vest.

Unha-3, cunoscută şi sub numele de Taepodong-3, este capabilă, în mod teoretic, să atingă teritoriul americanStatele Unite au calificat ca “foarte provocator” acest proiect.

Este vorba de “un act grav şi provocator”, a apreciat, de asemenea, Seulul.

În opinia autorităţilor de la Tokyo, “indiferent că este vorba despre o lansare de satelit sau un tir cu rachete balistice, este vorba despre o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”.

China, singurul aliat important al Phenianului, a îndemnat “toate părţile să joace un rol constructiv” în menţinerea păcii în peninsulă.

Coreea de Nord a a mai lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune, pe 5 aprilie 2009, care a antrenat o condamnare din partea Consiliului de Securitate al ONU şi o consolidare a sancţiunilor.

Coreea de Nord a acceptat introducerea unui moratoriu asupra lansărilor de rachete cu rază lungă de acţiune, testelor nucleare şi activităţilor de îmbogăţire a uraniului. În schimb, Statele Unite vor furniza nord-coreenilor o cantitate de aproximativ 240.000 de ajutoare alimentare.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Încordare între Japonia şi Coreea de Nord datorită lansării unui satelit nord-coreean”

  1. aladin says:

    Tensiuni intre Japonia si Coreea de nord din cauza lansarii unui satelit nord-coreean?